Yoğurttan kuru baklagillere…

Sağlıksız beslenme, sigara, alkol ve stres derken bağırsaklarımızdaki iyi bakterilerin sayısı zamanla azalabiliyor. Bunun sonucunda sağlıklı bağırsak floramız bozularak hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Haberler 03.03.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, Besinlerin sindiriminin son bulduu nokta barsaklarmzdr. Sindirim sonucunda barsaklardan toksik öelerin atlm gerçekletirilir. Ancak barsak florasnn bozulmasyla beraber barsakta bulunan bariyerimiz bozulur ve barsaklardaki toksik maddeler geri emilmeye balar. Bu geri emilim sonucu bata baklk sistemimizin bozulmas gibi yan etkilerle karlarken, buna diyabet, depresyon, kanser ve kalp damar hastalklar gibi sistemik hastalklar elik edebilmektedir diyor.

Salkl barsak floramz korumak ve hastalklardan korunmak için salkl beslenmeye çok önem vermek gerektiini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal, barsak kanserinden korunmada etkili 10 besini anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Kefir

Barsaklarmza dost bakteriler içeren probiyotik besinler; barsak florasn düzenleyerek barsan düzgün çalmasn salyor ve toksik maddelerin geri emilimini engelliyor. Kefir; içerdii probiyotikler sayesinde barsak salnn korunmasnda önemli etkiye sahip. Süt ürünlerine alerjiniz veya intoleransnz yoksa her gün 200 ml (1 su barda) tüketmekte fayda var.

Yourt

Dost bakteriler açsndan oldukça zengin bir besin olan yourt, içerdii canl mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenliyor, kabzlk, ishal ve baklk sistemi hastalklar gibi birçok hastala kar koruyucu etki gösteriyor. Günde 2 kase yourt tüketmeyi ihmal etmeyin.

Tahllar ve kuru baklagiller

Tam buday ekmei, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içerii sayesinde barsak hareketlerini arttrarak, sindirilmi besin artklarnn kaln barsaktan geçiini hzlandryor. Toksik öelerin kaln barsakta uzun süre kalmamas sayesinde burada zararl bakteri oluumunun önüne geçiliyor ve salkl barsak florasnn devamll salanyor. Her gün kompleks yani tam tahll karbonhidrat kaynaklar, haftada en az iki gün de kuru baklagil tüketmeye özen gösterin.

Turu

Turu içerdii yararl bakteriler sayesinde barsak florasn korurken, yüksek lif içerii sayesinde dknn barsaktan geçiinin hzlanmasn salyor ve böylece salkl bir sindirim sistemine destek oluyor. Ancak her ne kadar probiyotik zengini olsa da yüksek sodyum içerii sebebiyle tur tansiyon, diyabet, kalp damar hastalklar, mide hastalklar olan kiiler tarafndan ya kontrollü bir ekilde tüketilmeli ya da hastaln seyrine göre hiç tüketilmemeli.

Badem

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal 2016da yaynlanan bir çalmada badem tüketen çocuk ve ergenlerde, tüketmeyenlere oranla barsak bakterilerinde yararl yönde bir deiim olduu bulunmutur. Ayrca içerdii lifler sayesinde barsak mikrobiyotas üzerinde olumlu etkileri olduu ve yararl barsak bakterileri için besin oluturarak (prebiyotik) sayca arttrlmasn salad ortaya konulmutur. Salkl bir mikrobiyota salkl bir barsak demektir. Her gün 10-12 adet çi badem tüketmeyi ihmal etmeyin diyor.

Ispanak

Ispanak gibi koyu yeil yaprakl sebzelerin içinde bulunan eker çeidi barsaklarmzda bulunan yararl bakterilerin saysnn arttrlmasna yardmc oluyor. Yararl bakteriler tarafndan salnan bir enzim, spanak gibi yeil yaprakl sebzelerin içerisindeki ekeri, bakterilerin enerji kayna olarak kullanmasn salyor. Yani aslnda vücudumuza dost olan bakterileri besleyerek sayca artmasnda ve barsak floramzn düzenlenmesinde rol oynuyor.

Elma

Besleyici özellii yüksek olan elma, içerdii çözünür lifler sayesinde mide ve barsak hareketlerinin düzenlenmesinde büyük katk salyor. Posa içerii yüksek besinlerle beslenmek barsak florasnn salkl olarak devamlln salamak adna elzem. Bir elma yaklak yüzde 20 orannda posa içeriine sahip. Her gün 1 elma tüketmeyi ihmal etmeyin.

Muz

Salkl bir barsak floras için, düzenli çalan bir sindirim sistemi art. Kabzlk ve ishal, barsak florasn bozuyor ve barsaklarmzdaki yararl bakteri saysnn azalarak, emilim bozukluklarnn olumasna neden oluyor. Muz içerdii lifler sayesinde sindirim sistemini düzenleyerek ishal veya kabzlk gibi durumlarn önüne geçiyor. Sindirim sorununuz veya hazmszlk probleminiz varsa muzun olgun olmasna dikkat edin. Olgunlamam (d yeil) olan muzlarn sindirimi zor olduu için hazmszlk ve gaz ikayetini artrabilir.

Somon

Omega 3 vücuda dost barsak bakterilerinin saysnn arttrlmasna destek oluyor ve böylece salkl bir barsak floras oluturuyor. Haftada iki üç kez omega 3ün en zengin kaynaklarndan biri olan somonu tüketmeyi ihmal etmeyin. Izgara veya frnda piirme yöntemlerini tercih edin.

Hindistan cevizi ya

Beslenme ve Diyet Uzman Özge Öçal Son yllarda yaplan bilimsel çalmalarda hindistan cevizi yann, içerdii orta zincirli ya asitleri sayesinde, uzun zincirli ya asitlerine göre sindirim srasnda vücudu daha az yorduu ve bunun da sindirimi kolaylatrc bir etken olduu üzerinde durulmaktadr. Buna ek olarak anti-viral, anti- bakteriyel özellii de bulunmaktadr. Böylece zararl organizmalarn yok olmasn destekleyerek inflamatuar barsak hastalklarna kar koruyucu olduu son yllarda yaplan çalmalarda gösterilmitir diyor.

Ana Sayfaya Git