Yüksek tansiyon hastalarına "sahur" uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağrı Yayla, oruç tutmasında herhangi bir sakınca bulunmayan yüksek tansiyon hastalarının öğünlerini, sahur ve iftarda iki ana öğün, iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlemeleri ve mutlaka sahur yapmaları gerektiğini belirtti.

Haberler 30.04.2020 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. çar Yayla, bu yl ramazan aynn tüm ülke ve dünyann mücadele ettii yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle önceki yllara göre daha farkl olacan anlatt.

Salgn döneminde, yüksek tansiyon tans olan hastalarn Kovid-19 enfeksiyonu açsndan normal bireylere göre daha riskli olarak kabul edildiini, bu nedenle mümkün olduunca evden darya çklmamas yönünde öneride bulunulduunu aktaran Yayla, hastalarnn her yl olduu gibi ramazan aynda oruç tutup tutamayacaklar konusunu merak ettiklerini söyledi.

Doç. Dr. Yayla, farkl ülkelerde orucun tansiyon hastalar üzerindeki etkilerine yönelik yaplan çalmalara ilikin bilgi vererek, unlar kaydetti:

Tansiyon deerlerinin kontrol altnda olmas, ek hastalklarn olup olmamas ve kullanlan ilaç türleri hastann oruç tutabilme açsndan önemli belirleyicilerdir. Önceki yllara göre ramazan ayn bu yl nispeten daha serin bir bahar döneminde geçireceiz. Ancak bu dönemde dikkat edilmedii takdirde, oruç tutmak salk açsndan baz riskleri de beraberinde getirebiliyor. Açlk, halsizlik, yorgunluk tansiyon deerlerinde dalgalanmalara neden olabilir. Özellikle, hipertansiyon hastalarnn ritim bozukluu, kalp damar hastal, kalp yetmezlii, eker, böbrek hastal gibi durumunu daha kötü etkileyebilecek ek hastal varsa oruç tutmas sonucu komplikasyon diye belirttiimiz kötü olay riskleri daha da artacaktr. Bu hastalarn klinik durumlarna göre mümkünse oruç tutmamas ve kesinlikle uzman doktora danp birlikte karar vermesi yerinde olacaktr. Bunun haricinde sadece hipertansiyon tans olup ek hastal olmayan ve az miktarda ilaçla tansiyon deerleri kontrol altnda olan hastalarn oruç tutabilmeleri açsndan takip edildikleri uzman tarafndan deerlendirilip, ortak karar vermeleri uygun olacaktr.

YÜKSEK TANSYON HASTALARINDA GÜNLÜK TUZ ALIMI 4 GRAMI GEçMEMEL

Oruç tutabilecek olan yüksek tansiyon hastalarnn normal bireylere göre daha fazla dikkat etmesi gereken baz durumlar bulunduunu ifade eden Yayla, tansiyon ilaçlarndan bir ksmnn idrar söktürücü ilaçlar olduunu, bu ilaçlarn vücuttan sv atarak tansiyon kontrolünü saladn, hastalarda oruç ile birlikte sv kaybnn daha fazla olabildiini, kayp yeterince yerine konulamazsa basit bir halsizlikten ciddi böbrek yetmezliine kadar gidebilecek komplikasyon risklerinin bulunduunu kaydetti.

Doç. Dr. Yayla, ayrca yüksek tansiyon hastas olup oruç tutabileceine karar verilmi hastalarn sabah ve akam günde iki defa tansiyonlarn her iki koldan ve özellikle bilek bölgesi yerine üst koldan olacak ekilde ölçmelerinin uygun olacan dile getirerek, Yüksek tansiyon hastalarnn iftarda az ve yava bir ekilde yemek yemeleri uygun olmaktadr. Yemee bir çorba ya da tuz oran az bir salata ile balamalar yerinde olacaktr. Yüksek tansiyon hastalarnda günlük tuz alm 4 gram geçmeyecek ekilde kstlanmaldr. dedi.

Hastalarn genellikle daha fazla meyve ve sebze yemeleri, doymu ya ve kolesterol almlarn azaltmalarnn tavsiye edildiini belirten Yayla, u bilgileri verdi:

Öünler, sahur ve iftarda iki ana öün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralklarla iki ara öün eklinde düzenlenmelidir. Hastalar mutlaka sahur yapmaldr. Kalp yetersizlii olmayan yüksek tansiyon hastalar günde ortalama 2- 2,5 litre sv tüketmelidir. Bununla birlikte enerji verirken sv ihtiyacn da karlayacak ayran, taze sklm meyve sular, sebze sular içmeye özen gösterilmelidir. Sosis, salam, sucuk, pastrma, turu, tuzlu kraker ve bisküvi gibi tuzlu gdalara yer vermeden tuz oran az olan sebze, kurubaklagil ve protein arlkl beslenmek uygun olacaktr. erbetli ar tatllar yerine sütlü veya meyveli hafif tatllar tercih edilerek haftada iki defay geçmeyecek ekilde tüketilebilir. Börek ve kzartma türü gdalar tüketmemek uygun olacaktr. ftar yemeinden sonra ksa mesafeli yürüyüler yapmak sindirime yardmc olmas açsndan yararl olacaktr. Bu süreçte evden dar çkmak riskli olacandan 30 dakika mümkünse evde bile olsa tempolu yürüyü önerilmektedir.

Ana Sayfaya Git