Yüksek topuklar, fazla kilo ve aşırı egzersiz

Gün içinde oradan oraya koşuşturduğumuz, saatlerce üzerinde durduğumuz ve ayakkabılar ardına gizlediğimiz ayaklar az çilemizi çekmiyor! Bizse ancak ağrıdığı ya da üstüne basamaz hale geldiğimizde ayaklarımız aklımıza geliyor.

Haberler 16.02.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman, Ayak ve Ayak Bilei Cerrah Dr. Selim Murabi, çocukluktan yetikinlie en çok rastlanan 3 ayak sal sorununu anlatt.

Baparmak çknts

Ayak baparma içeriye doru hareket ettiinde tarak kemiinin darya dönmesiyle oluan baparmak çknts latince adyla halluks valgus, kimilerinde görünüü nedeniyle kimilerinde ise arl oluuyla rahatszlk verebiliyor. Özellikle aya skan, ayaa uyum salamayan, dar ve sivri burunlu ayakkablar giymek bu soruna yol açyor. Bu tür ayakkablar en çok kadnlar tercih ettii için, baparmak çkntsnn kadnlarda görülme skl erkeklere oranla 9 kat fazla. Baparmak çkntsnn herkeste arya neden olmadn ve arsz çkntlarda da ameliyata gerek duyulmadn söyleyen Dr. Selim Murabi, özellikle estetik amaçl düzeltmeleri önermezken, ameliyatn yalnzca arl baparmaklara uygulanmas gerektiini vurguluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Dr. Selim Murabi, bu rahatszlktan muzdarip kiilerin çounda uygun ayakkab kullanm ile arlarn önüne geçilebileceinden bahsediyor. Baparmak çkntsnn cerrahi tedavisinde ciddi deiiklikler olduunu ifade eden Dr. Selim Murabi, bunlarn ameliyat sonras konforu artrmaya yönelik deiiklikler olduunu söyleyerek, Eskiden olduu gibi ameliyat sonras uzun dinlenme dönemi, alç, ameliyat sonras arlar yaanmyor. Kii ameliyatn ardndan ayakkablar ile hemen yere basabiliyor ve yaklak bir aya kadar ie dönebiliyor diyor.

Topuk ars

Halk arasnda topuk dikeni olarak adlandrlan topuk ars, bir süre hareketsizken ayaa yeniden kalkldnda daha youn bir ekilde hissediliyor. Kiinin ikayetleri, sabah yataktan kalktnda ya da uzun süreli oturduktan sonra ayaa kalktnda art gösteriyor. Topua bir ey batyor hissi yaratan arlar, yürüdükçe hafifler gibi olsa da, uzunca yürümek ya da ayakta kalmak arnn yeniden artmasna neden oluyor. Ar egzersiz, düztabanlk, obezite, yüksek topuklu ayakkab giymek gibi birçok durumun topuk arsna zemin hazrlayabildiini açklayan Dr. Selim Murabi, bu rahatszln toplumdaki kadn nüfusunun yüzde 30unu erkeklerin ise yüzde 10unu etkilediini sözlerine ekliyor. Tedavide ayaa binen yükün dengelenmesi için kiiye özel tabanlklar kullanlmasn öneren Dr. Selim Murabi, Bununla birlikte hastalar fizik tedaviye balatlarak, ayak altnda ksalm olan adalenin uzamasna yönelik çalmalar yaplabilir. Eer arlar geçmemekte direniyorsa, gece ateli kullanlabilir diyor. Dardan ses dalgas uygulamalar, enjeksiyonlar gibi alternatif tedavilerin de uygulanabileceini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Dr. Selim Murabi, en son çare olarak cerrahiden de faydalanlabileceine deiniyor.

Düztabanlk ve içe basma

Ayan anatomik yaps gerei kavis eklindeki ayak tabanmz, adm atmamz salayan yatay yaylanmadaki en önemli yaplardan biri. Bu yaylanmay destekleyen kas ve tendonun çalmamas sonucu da düztabanlk meydana geliyor. Kimilerinde herhangi bir rahatszlk vermeyen düztabanlk kimilerindeyse; içe basma, bacak arlar, erken yorulma gibi ikayetlere yol açabiliyor. Ailelerin en çok endielendii konularn da ilk sralarnda gelen düztabanlk, çocuklarda en çok içe basmaya neden oluyor. Ailelerin youn endie duymalarnn temelinde, yetikinlikte ortaya çkabilecek sorunlar ve estetik kayglarn ar bastn dile getiren Dr. Selim Murabi, içe basmann iki ana problemden kaynaklanabileceini söyleyerek, bunu öyle açklyor: Baz çocuklarda kalça kemii üst bölgesi ile kalça ba arasnda mevcut olmas gereken açlanmann geliiminde sorun tespit edilebilir. Yala beraber bu aç kendiliinden normale döneceinden herhangi bir tedavi gerektirmez. Düztabanla bal içe basma problemi ise, çocuklarda genellikle erken yorulma, bacak ve diz ars, koma esnasnda dengesizlik, zplamada zorlanma gibi ikyetlere yol açyor. Tabanlk kullanldnda çocuun ikayetlerinin geçeceini anlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Dr. Selim Murabi, Tabanlklar, denge sorunu yaayan ve ar problemi olan çocuklarda ikayetleri ortadan kaldrmaya yönelik faydal olur. Ancak düztabanlk devam eder diyor. Dr. Selim Murabi, içe basan çocuklarn ayaklarnn 8 yana kadar herhangi bir tedaviye (alç, cihaz, operasyon gibi) gereksinim olmadan kendi halinde düzelebileceini de ekliyor.

Ana Sayfaya Git