Yüzmede 22 kriter

Yüzme havuzlarında enfeksiyondan korunmak için neler yapılmalı?

Haberler 29.06.2020 - 11:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüzme havuzlarnda enfeksiyon tehlikesine dikkat çekerek, bulac hastalklarn yüzde 80inin kirli sudan kaynaklandn belirten Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Prof. Dr. Emine Sönmez, Covid-19 enfeksiyonu havuzdan geçmez, hasta kiiden damlack enfeksiyonu ile geçer. Bu nedenle açk havuzlar tercih edilmeli; havuz ve etrafndaki ortak alanlarda belli mesafe korunmal, ortak kullanlan alanlarda maske, mesafe, el ykama tedbirleri alnmaldr. dedi.

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Emine Sönmez, koronavirüs (covid-19) pandemi sürecinde yüzme havuzundan bulaan enfeksiyonlara kar özellikle dikkatli olunmasn tavsiye etti. Prof. Dr. Sönmez ayrca; havuzlarda bulaabilecek hastalklardan korunmak için vatandalara tavsiyelerde bulundu.

HASTALIIN YÜZDE 80 KRL SUDAN

Prof. Dr. Sönmez, Dünya Salk Örgütünün (DSÖ), bulac hastalklarn yüzde 80e yaknnn kirli sulardan kaynaklandn ve dünyada ylda 5-10 milyon insan mikroplarla kontamine(kirli) olmu sularn tüketimi ile hayatn kaybettiine ilikin rapordan detaylar paylaarak, Yüzme havuzu sularnn kirliliine bal olarakta bakteri, virüs, mantar, protozoon, parazit gibi çeitli patojen etkenlere bal olarak enfeksiyon hastalklar meydana gelmekte ve bunlarn bir ksm ciddi seyretmektedir. dedi.

HER TÜRLÜ HASTALIA DAVETYE çIKARIYOR

Bireylerin; yüzme havuzlar, deniz, plajlar, ezlonglar, havuz çevresi, dular, soyunma kabinleri, tuvaletler gibi ortak kullanm alanlarnda temizlik, dezenfeksiyon ve hijyen kurallarna uymad zaman pek çok hastala davetiye çkardna dikkat çeken Sönmez, Sindirim sistemi enfeksiyonlar (ishaller, paraziter hastalklar), tifo, idrar yolu enfeksiyonlar, cilt enfeksiyonlar (mantar ve bakteri enfeksiyonlar), göz ve kulak enfeksiyonlar, sinüzitler, Hepatit A ve Hepatit E virüsüne bal sarlklar, genital mantar enfeksiyonlar, baz amip türlerine bal olarak menenjitler-ensefalitler vb çeitli bulac hastalklar meydana gelmektedir. diye konutu.

KLOR SEVYESNE DKKAT EDN!

Enfeksiyon Hastalklar Uzman Prof. Dr. Sönmez, yüzme havuzlarnda suyun temizlii, havuz çevresi, du ve tuvalet gibi ortak kullanm alanlarnn temizliinin çok önemli olduunu vurgulayarak, Havuzda normal klor seviyesi 0.8 mg./lt. düzeyinde olmaldr ve çok iyi çalan bir filtreleme sistemi bulunmaldr. Havuzun güvenli olarak kullanlabilmesi için pH ve alkalinite testleri de yaplr. Havuz suyu için ideal pH, hafif bazik olup 7.2 - 7.6 arasndadr. Bu deerler; insan derisi için en uygun olup bunun altnda veya üzerindeki pH oranlar, deride tahrie bal lezyonlar meydana getirir. bilgilerini aktard.

ENFEKSYONDAN KORUNMAK çN NE YAPMALI?

Prof. Dr. Sönmez ayrca; havuzlarda bulaabilecek hastalklardan korunmak için vatandalara u tavsiyelerde bulundu:

Dezenfeksiyon, temizlik, filtreleme ve su sirkülasyonunun doru yapld ve denetlendii havuzlar tercih edilmelidir.

çocuklar ve erikinler için hepatit A as yaptrlmaldr.

çocuk ve erikin havuzlar ayr olmaldr.

Bezli çocuklar, çocuk havuzuna temiz bezle sokulmaldr.

çocuklara havuzu kullanma, tuvalet kullanma eitimi verilmelidir.

Evcil hayvanlar insanlarn girdii havuza alnmamaldr.

ezlonglarda temiz havlu kullanlmal, ortak havlu, terlik, tarak vb. kullanlmamaldr.

ezlong havlusu, du havlusu ayr olmaldr.

Havuza girmeden önce ve sonra du alnmaldr.

Havuza girmeden ayaklar dezenfekte edilmelidir.

Havuza girerken kulak tkac, deniz gözlüü, bone kullanlmal suya atlarken burun kapatlmaldr.

Havuz suyu yutulmamaldr.

Ciltte yara, syrk vb varsa bu lezyonlar su geçirmez bantla kapatlarak yüzülmelidir.

shal ikyeti olanlar havuza girmemelidir.

Deri, saç, ayak vb. mantar enfeksiyonlar ve ciltte dier döküntülü lezyonlar varsa havuza girmemelidir.

Uyuz, bit vb ektoparazit tayan kiiler tedavi edilmeden havuza girmemelidir.

Ateli bir hastal olanlar havuza girmemelidir.

Uzun süre havuzda kalnmamaldr.

Islak mayo ile kalnmamaldr, kurusu ile deitirilmelidir.

Havuzda ve ortak kullanm alanlarnda yemek yenilmemeli, sigara içilmemelidir.

Eller sk sk sabunla ykanmaldr.

Enfeksiyon ve dier hastalklar olanlar, hekim kontrolünde olmal tedavileri bittikten sonra hekimlerine danarak havuz kullanmaldr.

Pandemi yapan Covid-19 enfeksiyonu havuzdan geçmez, hasta kiiden damlack enfeksiyonu ile geçer. Bu nedenle açk havuzlar tercih edilmeli; havuz ve etrafndaki ortak alanlarda belli mesafe korunmal, ortak kullanlan alanlarda maske, mesafe, el ykama tedbirleri alnmaldr.

Ana Sayfaya Git