Dr. Kasapoğlu: Yemekler yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmeli

Dr. Mustafa Kasapoğlu, Ramazan'da yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi uyarasında bulunarak, "Çorbayla oruç açıldıktan sonra 15-20 dakika ara verilip daha sonra ana yemeğe geçilmelidir. Çok yağlı ve ağır yemekler tercih edilmemelidir" dedi.

Haberler 28.05.2017 - 10:36 Son Güncelleme : 28.05.2017 - 17:09

Dr. Mustafa Kasapolu, Ramazan ay içerisinde iftar ve sahurda beslenmelerle ilgili açklamalarda bulundu. ftarlarda uzun süre aç kalan mideyi hzl bir ekilde doldurulmamas gerektiini belirten Kasapolu, Oruç açld zaman yemekler yava yenmeli ve iyi çinenmelidir. çorbayla oruç açldktan sonra 15-20 dakika ara verilip daha sonra ana yemee geçilmelidir. çok yal ve ar yemekler tercih edilmemelidir dedi.

Yemekler yava yenmeli

Ramazan aynda sv ihtiyacn karlayacak ayran, taze sklm meyve sular, soda, sebze sular gibi sk sk tüketilmesi gerektiini ifade eden Dr.Kasapolu, ftardan 1 saat sonra ksa mesafeli yürüyüler yapmak sindirime yardmc olacaktr. Gün boyunca alnamayan besin öesi ihtiyaçlarn karlamak için öün saysn arttrlmal ve mutlaka ama mutlaka sahura kalklmaldr. ftarla sahur arasnda ara ara su tüketilmelidir. Sahur yemeinde süt, yourt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluan hafif bir kahvalt yaplmal ya da çorba, sebze ve zeytinyal yemeklerden oluan bir öün tercih edilmelidir ifadelerini kulland.

Sahur ve iftarda iki öün

Ramazan aynda iftarda ve sahurda yenmesi gereken yemekler hakknda da önerilerde bulunan Dr. Mustafa Kasapolu, Ramazan aynda öünler, sahur ve iftarda iki ana öün ile iftardan sonra 1 ile 1,5 saat arayla olacak ekilde iki ara öün eklinde düzenlenmelidir. Hem enerji veren hem de kan ekerini dengeli bir ekilde yükselten besinler yani beyaz ekmek, pirinç pilav gibi glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler yerine bulgur pilav, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi tercih edin diye konutu.

Tatllarn iftardan 2 ile 2.5 saat sonra yenmesi gerektiini anlatan Dr.Kasapolu, Ar erbetli, yal tatllar yerine sütlü tatllar yani Osmanl tatllar olan sütlaç, güllaç, muhallebi gibi veya meyve tatllar tercih edilmelidir. Beslenme düzenindeki deiikliklere bal olarak da oluabilecek kabzl önlemek için ise kepekli tahllar, sebzeler ve ara öünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fndk, badem gibi kuru yemiler tercih edilmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git