126 bin dosyadan 99 binine red çıktı

Komisyon, KHK ile meslekten ihraç edilenler, kapatılan kurum ve kuruluşlara ilişkin yapılan 126 bin 630 başvurudan 112 bin 310'unu karara bağladı

Haberler 01.01.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olaanüstü Hal (OHAL) lemleri nceleme Komisyonu, kanun hükmünde kararname (KHK) ile bugüne kadar meslekten ihraç edilen ve kapatlan baz kurum ve kurululara ilikin 126 bin 630 bavurudan 112 bin 310unu sonuçlandrd.

Komisyondan yaplan açklamaya göre, meslekten ihraç edilenler, bursu kesilen örenciler, rütbeleri alnan emekli güvenlik personeli, kapatlan kurum ile kurululara ilikin bavurulara bakmak üzere kurulan OHAL lemleri nceleme Komisyonuna 126 bin 630 müracaat gerçekletirildi.

OHAL lemleri nceleme Komisyonu, tamamlanan ve incelemeleri sona eren bavurulara yönelik 22 Aralk 2017den itibaren karar vermeye balad.

Komisyon, bugüne kadar 112 bin 310 bavuruyu karara balad.

Bavurularn 99 bin 140n reddeden ve 13 bin 170ini ise kabul eden Komisyonda, 14 bin 320 müracaatn incelemesi sürüyor. Böylece Komisyon, karar vermeye balad tarihten itibaren geçen 3 yllk sürede bavurularn yüzde 89unu sonuçlandrm oldu.

Öte yandan, Komisyonun, inceleme ve deerlendirmesi aamasnda 20den fazla kurum ve kurulutan gelen yaklak 500 bin evrakn tasnifi de yapld.

Komisyonun kabul kararyla çok sayda kii mesleine döndü. Kapatlan kurum ve kurululara ilikin bavurular da deerlendiren Komisyon, aralarnda dernek, vakf, örenci yurdu, gazete ve televizyon kanalnn da bulunduu 61 kurum ve kuruluun tekrar açlmasn kararlatrd.

Kararlar, tebli edilmek üzere bavurucularn en son görev yapt kurumlara gönderiliyor. Bavurusu kabul edilenlerin atama ilemleri, en son görev yaplan kurumlarca yaplyor. Ayrca bu kiiler, geçmie dönük mali ve sosyal haklarn da geri alabiliyor.

OHAL lemleri nceleme Komisyonunun ret kararlarna kar, kararn tebliinden itibaren 60 gün içinde Hakimler ve Savclar Kurulunca (HSK) belirlenen idare mahkemelerine iptal davas açlabiliyor.

Bavurucular, ohalkomisyonu.tccb.gov.tr internet adresindeki OHAL Komisyonu Bavuru Takip Sistemi üzerinden müracaatlarnn kabul ya da reddedildiine yönelik bilgilere ulaabiliyor.

GEREKçEL KARAR VERYOR

Etkili iç hukuk yolu olarak kabul edilen OHAL Komisyonu, kapsaml incelemeler sonucunda bavurularla ilgili gerekçeli karar veriyor.

Komisyon tarafndan her bir dosya ayr ele alnyor. ahsilik ilkesi gereince bavurucunun ei veya aile bireyleri hakknda terör örgütü üyelii, irtibat, iltisak bilgisi olup olmadndan bamsz yaplan inceleme neticesinde bavurucunun kendisinde herhangi balant tespit edilmediinde dosya hakknda kabul karar veriliyor. Meslekten ihraç edilen elerden biri hakknda ret karar verilip dier ein de meslee iade edildii bavuru says ise 1120 oldu.

Deerlendirmeye ald her bir dosyada öncelikle kiinin bavuru dilekçesindeki beyanlarndan yola çkarak, kurum ihraç sebepleri ile tespit edilen verileri ele alan Komisyon, incelemelerini terör örgütleri veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilen yap, oluum veya gruplara üyelik, mensubiyet, aidiyet, iltisak veya bunlarla irtibat yönünden yapyor.

Bavuru dosyalarnn büyük çounluunu neticelendiren Komisyon, Cumhurbakan kararyla devam eden görev süresi içerisinde incelemesi süren dosyalar karara balamay hedefliyor.

Ana Sayfaya Git