Hac kura sonuçları açıklandı

2017 yılının Hac kura çekilişi sonuçları açıklandı. Hac kura sonuçları Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinden yayınlanmaya başlandı. Resmi açıklamasına göre 1 milyon 782 bin kişinin katıldığı kuranın sonuçları http://hac.diyanet.gov.tr sitesinden yayınlanmaya başlandı..

Haberler 24.02.2017 - 21:22 Son Güncelleme : 24.02.2017 - 23:01

Diyanet leri Bakan Mehmet Görmez, Türkiye Diyanet Vakf Kocatepe Konferans Salonunda gerçekletirilen kura töreninde yapt konumada, ehit aileleri için daha önce açlan 600 kiilik kotann bu yl 4 bin 600e çkarldn açklad. Diyanet leri Bakan Görmez, Bakanlklararas Hac ve Umre Kurulunun ehit aileleri için tand bir kota vard. O kota 600 kiiydi. Ancak bu sene ülkemizin içinden geçtii zorlu süreçleri de dikkate alarak, onlarn da bu taleplerini dikkate alarak, 4 bin 600 kardeimizi inallah; bu milletin bekas için evladn feda etmi bir anneye babaya da müsaade edin bu öncelii tanyalm. Eminim siz de bundan hiç tereddüt etmezsiniz diye konutu.

Hac farizasn yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek vatandalar, bugün çekilecek kura ile belirlenecek. Bu ylki hac için 1 milyon 892 bin 724 kiinin katld kura, saat 15.00te Diyanet Vakf Konferans Salonunda, bilgisayar ortamnda, basn ve kamuoyuna açk yapld. Kura sonuçlar ayn gün saat: 23.00den itibaren Diyanet leri Bakanlnn http://hac.diyanet.gov.tr adresinden ulaabilecek.

KESN KAYITLAR 27 UBATTA

Kurada Kesin Kayt Hakk elde edenler, 27 ubat ; 10 Mart 2017 tarihleri arasnda Kesin Kayt Yaptrabilirö belgesini internet ortamndan veya müftülüklerden alarak kesin kaytlarn yaptrabilecekler.

Belirlenen süre içerisinde kesin kayt yaptrmayanlarn yerine, kura sras gözetilerek 16-24 Mart 2017 tarihleri arasnda datlan kontenjanlar çerçevesinde kaytlar alnacak.

EHT YAKINI VE GAZLERN KAYITLARI

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2008-2017 yllarnda hacca gitmek üzere kayt yaptrm tüm gazi ve ehit yaknlarn kurasz götürülmesini önermi, Bakan Görmezin talebi, Bakanlklararas Hac ve Umre Kurulu tarafndan kabul edilmiti.

Buna göre, ehitlik ve gazilik belgelerini ibraz eden, ehitlerin anne, baba, e ve evlenmemi çocuklar ile gazi ve eleri, hac müracaat için gerekli artlar yerine getirerek Diyanet leri Bakanl organizasyonuyla Hacca götürülecek.

Geçtiimiz yl yaklak 750 gazi ve ahit yakn kutsal topraklara giderken bu yl bu rakam kayt yaptran ve kaydn yenileyenlerle birlikte yaklak 4 bin 500ü bulacak.

2017 yl Haccna müracaat eden; ehit yakn (anne, baba, e ve evlenmemi çocuklar) ve Gazilerin (kendisi ve ei) kaytlar ise 16-24 Mart 2017 tarihleri arasnda konaklama türüne ait hac ücretini yatrmalar artyla l Müftülüklerinde yaplacak.

GD VE DÖNÜ TARHLER

Hac çklar 31 Temmuz-26 Austos; dönüleri ise 05 Eylül-30 Eylül 2017 tarihleri arasnda yaplacak.

KONAKLAMA ÜCRETLER

Hac Kesin Kayt ilemleri ve Hac Konaklama ücretleri ile ilgili detayl açklama ilerleyen zamanlarda açklanacak.

131 BN ARTTI

Geçen yl hac kurasna 1 milyon 760 bin 751 kii katlmt. Bu yl kuraya katlacak kii says 131 bin 973 artarak 1 milyon 892 bin 724 olarak kaytlara geçti.

Ayrca, Diyanet leri Bakanl, hac adaylarnn yolculuk öncesi manen ve ruhen hazrlanmas gerektii bilinciyle, il ve ilçe müftülüklerince Nisan ayndan son çk gününe kadar eitim ve seminerler düzenleyecek.

Hac bdeti

Hac kelimesi, lügatte kasd ve teveccüh mnasna gelmektedir. Din mnas ise, belli bir yeri, muayyen bir zamanda, belli hareketlerle ziyaret etmektir.

Belli bir yer, Kbe-i Muazama ve Arafattr.

Muayyen zaman; evval, Zilkade ve Zilhicce aynn ilk 10 günüdür.

Belli hareketler ise; Kbeyi tavaf, Arafatta vakfe, say gibi hacca mahsus hareketlerdir.

Haccn Hükmü Nedir?

Hac ibdeti, slmn 5 temel esasndan biridir. Hem beden, hem de mal ile yaplan bir ibadettir.

Hicretin 9. ylnda farz klnmtr. Farziyeti Kitab, Sünnet ve cma ile sabit olmutur.

Kurn- Kermde haccn farziyetini bildiren yet-i kerme ve meli öyledir:

Ona (Kbeye) bir yol bulabilenlerin (gücü yetenlerin) Beyti hac (ve ziyaret) etmesi Allahn insanlar üzerindeki bir hakkdr. (l-i mrn, 97).

Hac, artlarn haiz olan her erkek ve kadna, ömürde bir defa olmak üzere farzdr. Bu husus hadis-i erfte u ekilde belirtilmitir:

Ey insanlar, sizin üzerinize hac farz klnmtr. O halde hac ibdetini yerine getirin.

(Ashbnn içinden) bir adam sordu:

- Ey Allahn Reslü, her sene mi?

Adam ayn soruyu üç defa tekrarlayncaya kadar Peygamber (A.S.M.) sustu. Sonra öyle buyurdu:

- Eer ben evet deseydim, her yl farz olurdu ve buna gücünüz yetmezdi...

Ana Sayfaya Git