27 gündür elektriksiz ve susuzlar

DEDAŞ'ın 27 gündür elektriklerini kestiği mahalle sakinleri, kesintilerden hükümeti sorumlu tutarak, “Hükümet DEDAŞ zulmüne destek çıkıyor” dedi.

Haberler 10.06.2020 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ve Derik ilçelerine bal 40 akn mahalle 27 gündür elektriksiz ve susuz. Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA), 14 Maysta ödenmeyen borçlar gerekçesiyle binlerce yurttan yaad mahallelerde bulunan merkezi trafolarn elektriini kesti. Kesintiyle birlikte su pompalar da çalmaz hale geldi. Ramazan ayn elektriksiz geçiren yurttalar, salgn sürecinde riskle kar karya brakldn belirtti.

ÖLÜME TERK EDLDK

Derikin Kuyulu (Selm) Mahallesinde yaayan ve kronik nefes darl olan Amude Takran (74), Geceleri bir anda nefessiz kalyorum. Solunum cihazm sürekli yanmda, destek almam gerekiyor. Eer solunum destei almazsam öleceim dedi. Elektriklerin kesilmesinden kaynakl madur olduklarna dikkati çeken Takran, Bizden ne istiyorlar? Su kuyularmzdan su çekemiyoruz. Evlerimizde bir damla su yok. Bir aydr böyle yayoruz. Evimde su depom yok. Baka yerden de su tayacak tankerim yok. Ölsem uan ykanmadan defnedileceim. Artk elektriimiz ve suyumuz açlsn. Evimizi yaktlar. Artk ölüme terk edilmiiz diye konutu.

NSAN NSANA BUNU YAPAR MI?

Kesintilerden kaynakl evlerinde bulunan buzdolab, televizyon ve çamar makinesi gibi elektronik aletlerinin yandn kaydeden Takran, yaz scanda klimasnn bile bozulduunu ve scaktan nefes alamaz hale geldiini belirtti. Takran, nsan insana bunu yapar m diye sorarak, hükümetin kendilerine pandemi sürecinde verdii bin TLyi burunlarndan getirdiini kaydetti.

HAYVANLARIMIZI SATTIK

Mahalle sakinlerinden Davut Takran (41) ise, bölge halknn elektriksiz ve susuz braklarak açla mahkm edilmeye çalldn söyledi. çamarlarn 3 kilometre uzaklktaki derede ykadklarn belirten Takran, Bu yaz scanda insanlarn evinde su yok. Elektriin kesilmesinden dolay kuyulardan su çekemiyoruz. Buras krsal bir mahalledir ve herkes hayvan besliyor. Fakat kendimiz bile içecek su bulamazken, hayvanlarmza hiç su veremiyoruz. Bu nedenle hayvanlarmz sattk. Daha önce 6-7 hayvan olanlarn yannda artk 1 tane hayvan kalm dedi.

AMAç GÖç ETTRMEK

DEDAn 160 dönümlük arazi bana 150-180 bin TL borç çkardn aktaran Takran, bu paray ödeyecek durumlarnn olmadn söyledi. Takran, Buradaki çiftçiliin önünü kesmek istiyorlar. nsanlar batya göç ettirme çabasndalar. Bölge halkmz geriletmek istiyorlar. nsanlarn kendi memleketinde karnn doyurmasn engelliyorlar. Halkmz açla mahkm ediyorlar. Aç susuz kalan insanlar artk hrszla ve bunun gibi kötü eylere yönelecektir eklinde konutu.

Bu gün yaanan durum DEDAn suçu deil bizzat devletin suçudur diyen Takran, DEDA gelip elektriimizi kestii zaman asker ile geliyor. Askerler bizim ödediimiz vergi ile maa alyor ama DEDAn bize zulmüne destek çkyor. Devletin halkn m desteklemesi gerekiyor yoksa DEDA gibi halka zulmeden bir firmay m diye sordu.

TANKERLERLE SU TAIYORLAR

Mahalle sakinlerinden Mehmet Emin an (26) da yaadklar zorluklara deinerek, Evimizde su olmad için dereden tankerler ile su çekiyoruz. Evde ne kendimiz için kullanabileceimiz ne de hayvanlarmza verebileceimiz suyumuz yok. Her gün bir tanker su getirmek zorundayz. Bir aydr bu zulmü çekiyoruz. Bunun sorumlusu DEDA kadar hükümettir. DEDA hükümetten güç alarak bunu yapyor. Bu yaplan halkmza zülümdür diye tepkisini dile getirdi.

Ana Sayfaya Git