3 gün virüsü kol geziyor!

Güneydoğu 'da sineklerin yoğun olduğu aylarda nemli ve sıcak havalarda ortaya çıkan "üç gün" hastalığı, ekonomik kayıplara neden olurken, hayvan ölümlerini arttırdı.

Haberler 10.10.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adyaman Veteriner Hekimler Odas Bakan Orhan Öztürk, Üç gün hasatlnn tedavi edilebilir ve a yoluyla engellenebilir olduunu söyleyen belirterek, bu hastaln yaklak olarak 4 ylda bir görüldüünü ifade etti.

HAYVANDA SÜT VERM AZALIYOR

Üç gün hastalnn ekonomik olarak gerilemeye de neden olduunu belirten Öztürk Üç gün hastal viral bir hastalk olup genelde sivrisineklerle bulaan bir tür hastalktr. Bir ay önce anlurfa, Diyarbakr, Adana bölgesinde youn bir ekilde hayvan telefine sebep oldu. Son 10 gündür de bölgemizde bu ilerle ilgili veteriner hekimlerimiz sahada aktif olarak çalyor. Halk dilinde üç gün hastal dediimiz bir hastalk, özellikle süt verimi yüksek hayvanlarda, boalarda yüksek atele seyreden, verim düüklüü, burun ve gözya aknts, itah kesilmesi ve ileri safhada da ayaklarda topallk, amfizem, bir yere düüp kalkamama gibi semptomlar var. Burada dikkat edilmesi gereken hastaln üçüncü evresinde deil de birinci evresinde yakalayabilmektir. Yani hayvanlar biraz itahsz, ateleri oldu mu hemen müdahale edilirse tedavi ans çok yüksek ve ölüm oran genelde azalyor. Bu ile ilgili tedavi süreci geciktirilirse hayvan yere dütükten, ayaklara, kaslara vurduktan sonra tedavi süreci biraz daha zorlam oluyor. dedi.

SEMPTOMLAR LK GÖRÜLDÜÜ ANDA HEMEN BR VETERNER HEKME MÜRACAAT EDN

Bu hastal ilk evresinde fark edip önlem almann hayvann kurtulmas için çok önemli olduuna deinen Öztürk, Vatandalarmz bu tür semptomlar ilk gördüü anda hemen bir veteriner hekime müracaat edip tedavilerini yaptrmalarn istiyoruz ki en azndan daha az hasarla bu ii çözelim. Hastalkla mücadele ise genelde sivrisineklerle bulatn söylemitik. Bu konuda Salk l Müdürlüümüz, valiliimiz Tarm ve Orman l Müdürlüümüz ve bizler, bu konuda aktif olarak çalmalarn yapyor. Köylerde sivrisinekle ilgili mücadele çalmalar var. Ama bireyselde de vatandalarmz ahrlarn, iletmelerini gün ar ilaçlarlarsa bu ile ilgili en azndan hastal iletmelerine sokmam olurlar. Bu anlamda da özellikle Tarm l Müdürlüümüze teekkür ediyorum. Bu sürecin balangcndan itibaren gerek köylerde bilgilendirme çalmalar, gerek vatanda ve ahr ziyaretleri ile vatandamz bu konuda daha bilinçli olmaya ve duyurular datmaya balad ve halen de hastaln seyrini koordineli olarak takip ediyoruz. Ayn zamanda valilii de aktive ederek bu sivrisinek mücadelesini de hzl bir ekilde yapyorlar. ifadelerini kulland.

ADIYAMANDA 14 KÖYDE GÖRÜLDÜ

Adyaman merkezde 14 köyde toplam 126 iletmede bu hastala rastlandna dikkat çeken Öztürk, Bu süreç Diyarbakr, anlurfa, Adanada balad, ilimize 10 gündür geldi. Tahmini beklentimiz 20 güne kadar havalarn soumas ve sineklerin azalmasyla bu süreç bizde de yava yava azalacak. Ama bize gelen bilgilerde Adyaman merkez olarak 14 köyümüzde, 126 iletmede 20ye yakn hasta ölümü ve 300-400 aras hasta hayvan olduu ve bunlarn da tedavisinin yapld ve iyilemenin olduudur. Ama gün geçtikçe her saat, dakika bu bilgiler deiecek. Önemli olan dediimiz gibi bu ile mücadele edip bu hasar en ucuz, en hafif ekilde atlatmak olacak. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git