İnternetten taksitle gelen silahlar ölüme doymuyor

Ankara'da iki liselinin ölümüyle sonuçlanan feci olayda kullanılan pompalı tüfeğin, liseliler tarafından internet üzerinden satın alındığı ortaya çıktı. Her ikisi de 18 yaşında olan 2 lisenin yaşamlarına mal olan olayın ardından gözler bir kez daha internet üzerinden yapılan silah satışlarına çevrildi.

Haberler 07.10.2018 - 11:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara entepede 3 Ekim günü meydana gelen olayda internette sk sk sava oyunlar oynayan lise son snf örencileri Ömer Faruk Karakoç ile Kerem leri, Müslim Gürses Parkna gitti. nternetten aldklar pompal tüfei de beraberlerinde götüren liseliler sava oyununu gerçek hayatta da oynamaya balad. Biri sipere giren dieri ate eden liselilerin pompalsndan çkan saçmalar parktaki bir kadna isabet etti. Kadn hafif ekilde yaralanrken panie kaplp kaçan liseliler 600 metre ilerideki bir sitenin otoparkna girdi.

POMPALIYI NTERNETTEN ALMILAR

Burada aralarnda tartan liselilerden Kerem leri, Ömer Faruk Karakoçu vurarak öldürdükten sonra ayn silahla intihar etti. Her ikisi de 2000 doumlu olan liselilerin olayda kullandklar silah internetten satn aldklar ve kargoyla geldii ortaya çkt. Daha önce de liseli Helin, Pazarc Ahmet Kahyada katil zanllar tarafndan internet üzerinden kredi kartna taksitle alnan tüfeklerle vurularak öldürülmütü.

HELN ÖLDÜRDÜÜ TÜFE NTERNETTEN 9 TAKSTLE ALMITI

stanbul Pendikte de geçtiimiz yl 13 Ekim günü 21 yandaki Mustafa Yetgin, bir süredir takip ettii 17 yandaki lise örencisi Helin Palandökeni okul çk otomatik arjörlü av tüfeiyle vurarak öldürmütü. 2 örenciyi de yaralayan saldrgan olayn ardndan kaçarak intihar giriiminde bulunmutu. Yargland dava arlatrlm müebbet hapis cezasna çarptrlan katiz zanls Mustafa Yetginin av tüfeini, internetten 800 TLye 9 taksitle satn ald ve kargoyla getirttii ortaya çkmt.

POMPALININ GELD KARGO PAKETN PAZARDA AçIP, ÖLDÜRDÜ

Antalya Muratpaa lçesinde meydana gelen olayda da internetten 350 TLye kredi kartna taksitle pompal tüfek siparii veren Ramazan Kabaaaç, kargodan teslim ald kutusunu pazarn içerisinde açt. Kabaaaç, pompal tüfekle tezgahta sebze ve meyve satan Ahmet Kahya ve ei Münire Kahyann bulunduu standa yöneldi. Tüfei Kahyaya dorulttuu srada önüne ei Münire Kahya geçti. Kadn eliyle ittiren Ramazan Kabaaaç, 3 kez ate etti. Pazarc Ahmet Kahya, olay yerinde hayatn kaybederken, elindeki tüfekle kaçan Ramazan Kabaaaç, polis merkezine teslim oldu. Kabaaaç, ifadesinde Ahmet Kahyay, evlenmesini engelledii için öldürdüünü söyledi.

BREYSEL SLAHLI OLAYLARDA YÜZDE 61 ARTI

Türkiyede bireysel silahlanma, binlerce kiinin düünde halay çekerken, asker uurlamalarnda yolda yürürken, parkta oynarken, balkonda otururken, evde uyurken ölümüne neden oluyor . 2018 yl Ekim ayna kadar 1722 kii silahla öldürülürken, bireysel silahlanmaya kar mücadele veren Umut Vakfnn Ocak 2018de açklad Silahl iddet Raporu bireysel silahl olaylardaki art gözler önüne serdi. Medyaya yansyan verilere göre hazrlanan raporda 2017 ylnda bir önceki yla göre yüzde 28, son 3 ylda yaklak yüzde 61 artla 3 bin 494 bireysel silahl olay yaand kaydedildi.

BR YILDA 2 BN 187 K BREYSEL SLAHLA ÖLDÜRÜLDÜ

Yine rapora göre; 2017 ylnda yaanan 3 bin 494 bireysel silahl olayda, 2 bin 187 kii öldürülürken çounluu ar 3 bin 529 kii yaraland. 2015 ylnda Türkiye genelinde bireysel silahl 2 bin 175 olay medyaya yansrken 2016da bu rakam yaklak yüzde 25 artla 2 bin 721 oldu. 2017 ylnda ise bir önceki yla göre yüzde 28, 2015e kyasla yaklak yüzde 61 artla 3 bin 494 bireysel silahl olay medyaya yansd.

2017 ylnda bireysel silahlarla en çok suçun ilendii bölge Marmara Bölgesi oldu. Toplamda 837 olayn basna yansd Marmara Bölgesinde stanbul 351 olayla en çok suçun ilendii birinci kent . Bir önceki yl bireysel silahlarla 246 cinayetin ilendiinin basna yansd stanbulda 2017 ylnda ilenen suçlarda yüzde 43lük art dikkat çekiyor. Marmara Bölgesinde en çok cinayetin ilendii ikinci il geçen yl 116 olayla Bursa. Bursay 108 cinayetle Kocaeli, 70 olayla Sakarya, 38 olayla Tekirda izliyor. Sakaryada suç orannda dikkat çekici bir art olduu görülüyor. Karadeniz bölgesindeki 18 kent arasnda en çok olayn yaand kent Samsun.

2016 ylnda 166 bireysel silahl iddetin basna yansd Samsunda yüzde 21lik art ile 2017 ylnda basna 201 olay yansd. Akdeniz Bölgesinde Adana lider olurken, Antalya ikinci srada yer alyor. Ege Bölgesinde zmir 143 olayla birinci srada bulunuyor. Toplam 577 olayn basna yansd ç Anadolu Bölgesinde Konya, 2017de yüzde 61lik artla zirvede. 145 silahl iddetin yaand Konyay bakent Ankara takip ediyor. 128 olayn basna yansd Ankarada geçtiimiz yl silahl olaylarda, bireysel çatmalar da dikkat çekici bir art yaand. Güneydou Bölgesinde 2017 ylnda, 421 olay basna yansd. Gaziantep lider ve kentte her yl olaylar artyor. Gaziantepte bir önceki yla göre yüzde 25 artla 124 silahl iddet olay basna yansd. kinci sradaki anlurfada da yüzde 31lik artla 98 olay yaand. Dou Anadolu Bölgesinde 50 olayla Malatya lider olsa da dikkat çekici art yüzde 350 ile Karsta yaand.

SOYGUNLAR YAPIP CNAYETLER LYORLAR

Ataehirde bayisi bulunan Ylmaz Uluöz, Tüfein internet üzerinden sat olamaz. Bize çeitli illerden telefonlar geliyor, Ruhsatsz silah nasl temin ederiz ya da kargo üzerinden gönderebilir misiniz diye. Kesinlikle böyle bir sat sistemi yok. Bunu yapanlar illegal yönden yaplyor bunu da herkes biliyor. nternet ortamna taklan herkes bunun farknda, fakat bunu biz bir türlü yetkililere iletemiyoruz dedi. Biz vatandatan emniyetin verdii satn alma belgesini istiyoruz diyen Uluöz, Bu belge olmadan asla silah sat yapmyoruz. nternet üzerinden yada kargoyla bu belgeyi bize gönderseler bile emniyetin bize vermi olduu silah sat kayt defteri var. Kiinin onu imzalamas gerekiyor. Bu deftere imza atlmadan kesinlikle sat olmaz dedi. nternetten satn yasak olduu belirten Ylmaz Uluöz, Ülkemizde sanal alemden, internetten sat kesinlikle yasaktr. Kaytd satlan silahlarla soygunlar gasplar yapp cinayetler iliyorlar. Bu silahlarla kendilerini yaralayabilirler. Merdiven alt borudan yaptklar silahlarn da satn yapyorlar eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git