Şiddetli rüzgar orman yangınlarıyla mücadeleyi güçleştiriyor

Türkiye'de bu yıl en fazla alanın yandığı orman yangınlarında şiddetli rüzgar, ekiplerin müdahalesini güçleştirdi

Haberler 21.08.2019 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Orman yangnlarnda alevlerin yaylmasna neden olan rüzgar, hava araçlarnn çalmasn olumsuz etkileyerek daha fazla alann zarar görmesine yol açyor.

Rüzgar, helikopterlerin istenilen bölgeye su brakmakta zorlanmasna sebep olurken, küçülen alevlerin tekrar büyümesinde etkili olabiliyor.

zmirde 18 Austos pazar günü saat 13.00 sularnda balayan orman yangn, hz zaman zaman saatte 70 kilometreye ulaan rüzgarn etkisiyle büyüdü. Karabalar ilçesinin Trazl Mahallesi civarnda balayan yangn, önce 20, ardndan 100, daha sonra da 500 hektarlk alana yayld. Büyüyen yangn, komu ilçeler Menderes ve Seferihisara ulat, böylece üç ilçedeki ormanlk alanlarda etkili oldu.

Ekiplerin gece gündüz mücadele ettii yangn nedeniyle Seferihisarn Eski Orhanl, Menderesin Bahçecik ve Kuyucak mahalleleri tahliye edildi. Riskin ortadan kalkt yerlerde vatandalar, evlerine döndü.

Yangnla mücadele çalmalarn ilk günden bu yana bölgede takip eden Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, yapt açklamada, helikopterlerin iddetli rüzgar nedeniyle zorlandn vurgulad.

Yaklak 46 saattir süren yangna 20ye yakn helikopter ile çeitli bölgelerden arazözler, itfaiye ekipleri ve orman içileri müdahale ediyor.

Yangn, etkili olduu alan bakmndan, bu yln en büyük yangn oldu.

Karabalardaki yangnla ayn saatlerde balayan zmirin Urla ilçesine bal Yaclar ve Demircili mahalleleri arasndaki orman yangn da iddetli rüzgarla büyüdü. Youn duman nedeniyle Demircili Mahallesi tahliye edildi. Alevler, youn çaba sonucu ayn gün akam saatlerinde kontrol altna alnd.

Muladaki yangnda da rüzgar etkili olmutu

Mulada 10 Temmuzda çkan ve yaklak 400 hektar alann zarar gördüü yangnda da iddetli rüzgar olumsuz rol oynad.

Dalamana bal Karaaaç Mahallesinde balayan yangn rüzgarla büyüyerek, Fethiye ilçesine sçrad.

ki günlük çalma sonunda kontrol altna alnabilen orman yangn, üçüncü gün söndürülebildi.

Dier büyük yangnlar

Bu yl bata zmir, Mula, Bursa, Balkesir ve çanakkale olmak üzere çeitli illerde alevler tehlike yaratt.

Mardinin Midyat ve Nusaybin ilçeleri arasnda 28 Temmuzda ormanlk alanda sabah saatlerinde çkan yangn akam kontrol altna alnd. Yaklak 200 hektarlk tarm ve orman alan zarar gördü.

çanakkalenin Eceabat ilçesine bal Behraml köyü yaknlarnda 10 Austosta çkan orman yangn da rüzgarn etkisiyle büyüdü. Gece balayan yangn sabah saatlerine kadar sürdü. çevre il ve ilçelerden gelen ekiplerin yan sra çevre köylerin sakinleri de söndürme çalmalarna yardm etti. Yangn yaklak 100 hektarlk alanda etkili oldu.

Balkesirin Marmara ilçesinde 12 Austosta çkan yangn, 10 saat süren çalmalar sonucu kontrol altna alnabildi. Alevler nedeniyle 3 ev ve jandarma lojmanlar zarar gördü, yaklak 60 ev tahliye edildi. Ayrca 4 itfaiye eri ve baz vatandalar dumandan etkilendi, baz hayvanlar da telef oldu. Alevler nedeniyle yaklak 80 hektarlk alan zarar gördü.

zmirde 4 gün süren yangn

zmirde son 10 ylda iki büyük orman yangn çkt.

Menderes ilçesinde 1 Temmuz 2017de çkan yangn, rüzgarn etkisiyle ksa sürede büyüdü. Menderesin turistik beldesi Gümüldüre ulamas Orman Bölge Müdürlüü ekiplerinin kritik müdahalesiyle engellenen alevler ancak 4 gün sonra kontrol altna alnabildi. Yangnda yaklak bin hektar ormanlk alan zarar gördü.

Rüzgar nedeniyle müdahalenin güçletii büyük yangnlardan biri de zmirin Seferihisar ilçesiyle Doanbey Körfezi arasnda 10 Austos 2009ta çkt. Yaklak 700 hektarlk alann etkilendii yangn 17 saatlik çalmayla kontrol altna alnd.

Ana Sayfaya Git