7 yıl önce öldürülmüş

'Çukur' ve 'hendek' olaylarında iki binbaşı, iki emniyet amiri, bir astsubay ve iki Özel Harekât polisinin şehit edildiği saldırıların faili örgüt üyesi Hacı Oran'n 7 yıl önce öldürüldüğü ortaya çıktı.

Haberler 14.03.2023 - 00:28 Son Güncelleme : 13.03.2023 - 23:28

PKKya silah bıraktırmak amacıyla Kandilde müzakerelerin yürütüldüğü çözüm Süreci döneminde 7 Kasım 2014 günü Şırnakın Cizre ilçesinde 22 yaşındaki Abdullah Budak, PKK tarafından hunharca katledildi.

çözüm sürecinde aralarında korucu, muhtar, siyasetçi ve sivillerinde bulunduğu öldürülen 86 kişiden biri olan Budakı PKK devletle işbirliği yaptığı gerekçesiyle sokak ortasında infaz etti.

Bu saldırıyı Azat Serdem kod adlı Hacı Oranın gerçekleştirdiği ve tekrar dağ kadrosuna kaçtığı tespit edildi. çözüm sürecinin sona erdiği 2015 yılı Ağustos ayından itibaren Oran tekrar şehir merkezlerindeki çukur ve hendek terörünün başında yer aldı.

KAçTI DEDİLER AMA

Nusaybindeki hendek teröründe çok sayıda silahlı ve bombalı saldırının faili olan Hacı Oranın yakalanan ve teslim olan örgüt üyeleri ve gizli tanık ifadelerinde, hendeklerden kaçmayı başarıp dağ kadrosuna geri döndüğü belirtilmişti, ancak Oranın 2016 yılında, Abdulkadir Paşa Mahallesinde müstakil bir evin kilerinde kıstırılarak öldürüldüğü ortaya çıktı.

Hendek teröründe öldürülen çok sayıda kimliksiz örgüt üyesi cesedi kimlik tespiti yapılmak üzere Erzurum Adli Tıp Kurumuna sevk edilmişti. Burada yapılan otopsi, alınan parmak izi ve ailelerin teşhisiyle bazılarının cenazeleri ailelerine teslim edilirken, bazıları da kimlliği belirlenemediği için kimsesizler mezarlığına defnedilmişti.

PKK da öldürüldüğünü doğrulayınca Oranın canezesi ailesi tarafından alındı. İçişleri Bakanlığının en çok aranan örgüt üyeleri listesinin 500 bin lira para ödüllü gri kategorisinde yer alan Hacı Oranla ilgili yakalanan, teslim olanların Mardin ve Nusaybin Başsavcılıklarına verdikleri ifadelerinde çok sayıda bombalı ve silahlı eylemin de faili olduğu bilgisi yer aldı.

NUSAYBİNDEKİ YIKIMIN BAŞINDAKİ İSİMDİ

Oranın, 2003 yılında örgüte katılarak Kandilde silahlı eğitim aldıktan sonra Şırnakın Uludere ilçesi karşısındaki Haftanin Vadisinde sorumlu düzeyde faaliyetlerde bulunduğu bildirildi. Ardından Türkiyeye sızarak Siirt, Şırnak kırsalını içine alan sözde Botan sahası adı verilen Gabar ve Mava Dağı ile İdil ve Dargeçit İlçeleri arasındaki Cehennem Deresinde sözde Gabar Dağı kuryesi olarak terörist faaliyetlerde bulunduğu, çukur ve hendek terörü başlayınca Nusaybindeki 300 kişiden oluşan örgüt üyelerinin başına sorumlu olarak gönderildiği belirlendi.

ROKETATARLI SALDIRI

Oranın 4 Nisan 2016da Nusaybinin Dicle Mahallesinde, Piyade Kurmay Binbaşı Turgay çelik ile Astsubay Selçuk Karabaklanın şehit olduğu askeri time roketatarlı saldırıda yer aldığı belirlendi.

7 Nisan 2016da yine Dicle Mahallesinde 600 kiloluk uzaktan kumandalı bombanın patlatılarak Jandarma Özel Harekt Tabur Komutanı Binbaşı Ahmet Karaman ile polis Özel Harekt Müdürü Zafer Kurt, Emniyet Amiri Doğan Sakarya ile iki Özel Harekt polisinin şehit olduğu saldırılarda bizzat yer aldığı öğrenildi.

Ana Sayfaya Git