965 şiddet başvurusu

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı'nın raporuna göre; Diyarbakır’da bir yılda 11 kadın katledildi, 965 kadın şiddete maruz kaldı, 6 kadın ise intihara sürüklendi.

Haberler 26.11.2021 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr iddetle Mücadele A, 25 Kasm Kadna Yönelik iddetle Uluslararas Mücadele Günü kapsamnda 1 yllk iddet raporunu Özgürlük için Hukukçular Derneginde (ÖHD) açklad. Kadn aktivislerin katld açklamada basn metnini Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezinden Cansel Talay, rapor verilerini ise yine Kadn Haklar Merkezinden Songül Argünaa okudu.

DDET VERLER

26 Ekim 2020 ve 15 Ekim 21 arasnda toplanan veriler u ekilde sraland:

*Diyarbakr ilinde 11 kadn erkek iddeti ile hayatn kaybetmi, 4 kadn ise bu saldrlardan yaral olarak kurtulmutur.

*Diyarbakr Barosunun CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) verilerine 18 ya üstü 161 kadn kasten öldürme, yaralama, cinsel saldr ve cinsel taciz, hakaret, tehdit ve antaj suçlarnn maduru olmu, ve madur sfat ile adli ilemlere tabi tutulmulardr.

* 6 kadnn intihara teebbüs ettii belirlenmitir.

*909 kadn boanma talebi ile ücretsiz avukat temini için Diyarbakr Barosu Adli Yardm birimine bavuruda bulunmutur.

*402 kadn nafaka davas açabilmek talebi ile ücretsiz avukat temini için Diyarbakr Barosu Adli yardm birimine bavuruda bulunmutur.

*Diyarbakr Barosu adli yardm birimine bavuru yapan kadnlarn 965i deiik türlerde iddete maruz kaldklarn bildirmilerdir. (Psikolojik iddet 840, cinsel iddet 347, ekonomik iddet 888, sosyal iddet 404, fiziksel iddet 952, sözlü iddet 965) Bavuru yapan 441 kadn ise hangi iddet türüne maruz kaldklarna cevap vermedi.

*36 mülteci kadn iddete maruz kald gerekçesiyle kurumlara bavuru yapmtr. (Psikolojik iddet 9, cinsel iddet 3, ekonomik iddet 4, sosyal iddet, fiziksel iddet 4, sözlü iddet 9)

*21 LGBT+ birey, iddete maruz kald gerekçesiyle kurumlara bavuru yapmtr. (Psikolojik iddet 6, cinsel iddet 1, sosyal iddet 4, fiziksel iddet 4, sözlü iddet 6)

*168 kadn kentte bulunan a bileeni derneklere iddet bavurusunda bulunmutur. Bunun yannda 46 kadn cezaevinden iddet bavurusunda bulunmutur.

*1 kadn için bileen kurumlara kayp bildirimi yaplmtr.

*970 Kadn iddet Önleme ve zleme Merkezi (ÖNM) araclyla snaklara yerletirilmitir. Yine ÖNMlere yansyan bireysel görüme ve rehberlik destei, 183 Alo iddet hatt, CMER bavurusu, aile içi iddet vakalar ve danmanlk hizmeti eklinde kayt gören 5 bin 373 vaka mevcuttur.

*Gözaltna ikence gördüü gerekçesiyle 23 kadn STKlere bavuruda bulunmu, bunun yannda 18 kadn ise tutuklu kaldklar süreçten sonra salk tedbiri için kurumlara bavuru yapmtr.

*1 kadn için bileen kurumlara mobbing bavurusu yaplmtr.

*3 kadn için bileen kurumlara Diyarbakr ili dndan bavuru yapmtr.

*Diyarbakr Kadn Kapal Cezaevinde çeitli hukuksuz uygulamalarla iddet boyutuna varan hak ihlallerinin yaatld bavurucu kadnlar tarafndan ifade edilmitir.

*Diyarbakr Emniyet Müdürlüüne bal kolluk güçlerince gözalt ilemi uygulanan kadnlara dönük iddet uyguland ve hak ihlalleri yaratld bavurucu kadnlar tarafndan beyan edilmitir.

Ana Sayfaya Git