965 şiddet başvurusu

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı'nın raporuna göre; Diyarbakır’da bir yılda 11 kadın katledildi, 965 kadın şiddete maruz kaldı, 6 kadın ise intihara sürüklendi.

965 şiddet başvurusu

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 1 yıllık şiddet raporunu Özgürlük için Hukukçular Dernegi'nde (ÖHD) açıkladı. Kadın aktivislerin katıldığı açıklamada basın metnini Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi’nden Cansel Talay, rapor verilerini ise yine Kadın Hakları Merkezinden Songül Argünağa okudu.

ŞİDDET VERİLERİ

26 Ekim 2020 ve 15 Ekim 21 arasında toplanan veriler şu şekilde sıralandı:

"*Diyarbakır ilinde 11 kadın erkek şiddeti ile hayatını kaybetmiş, 4 kadın ise bu saldırılardan yaralı olarak kurtulmuştur.

*Diyarbakır Barosu’nun CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) verilerine 18 yaş üstü 161 kadın kasten öldürme, yaralama, cinsel saldırı ve cinsel taciz, hakaret, tehdit ve şantaj suçlarının mağduru olmuş, ve mağdur sıfatı ile adli işlemlere tabi tutulmuşlardır.

* 6 kadının intihara teşebbüs ettiği belirlenmiştir.

*909 kadın boşanma talebi ile ücretsiz avukat temini için Diyarbakır Barosu Adli Yardım birimine başvuruda bulunmuştur.

*402 kadın nafaka davası açabilmek talebi ile ücretsiz avukat temini için Diyarbakır Barosu Adli yardım birimine başvuruda bulunmuştur.

*Diyarbakır Barosu adli yardım birimine başvuru yapan kadınların 965’i değişik türlerde şiddete maruz kaldıklarını bildirmişlerdir. (Psikolojik şiddet 840, cinsel şiddet 347, ekonomik şiddet 888, sosyal şiddet 404, fiziksel şiddet 952, sözlü şiddet 965) Başvuru yapan 441 kadın ise hangi şiddet türüne maruz kaldıklarına cevap vermedi.

*36 mülteci kadın şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle kurumlara başvuru yapmıştır. (Psikolojik şiddet 9, cinsel şiddet 3, ekonomik şiddet 4, sosyal şiddet, fiziksel şiddet 4, sözlü şiddet 9)

*21 LGBTİ+ birey, şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle kurumlara başvuru yapmıştır. (Psikolojik şiddet 6, cinsel şiddet 1, sosyal şiddet 4, fiziksel şiddet 4, sözlü şiddet 6)

*168 kadın kentte bulunan ağ bileşeni derneklere şiddet başvurusunda bulunmuştur. Bunun yanında 46 kadın cezaevinden şiddet başvurusunda bulunmuştur.

*1 kadın için bileşen kurumlara kayıp bildirimi yapılmıştır.

*970 Kadın Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) aracılığıyla sığınaklara yerleştirilmiştir. Yine ŞÖNİM’lere yansıyan bireysel görüşme ve rehberlik desteği, 183 Alo Şiddet hattı, CİMER başvurusu, aile içi şiddet vakaları ve danışmanlık hizmeti şeklinde kayıt gören 5 bin 373 vaka mevcuttur.

*Gözaltına işkence gördüğü gerekçesiyle 23 kadın STK’lere başvuruda bulunmuş, bunun yanında 18 kadın ise tutuklu kaldıkları süreçten sonra sağlık tedbiri için kurumlara başvuru yapmıştır.

*1 kadın için bileşen kurumlara mobbing başvurusu yapılmıştır.

*3 kadın için bileşen kurumlara Diyarbakır ili dışından başvuru yapmıştır.

*Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde çeşitli hukuksuz uygulamalarla şiddet boyutuna varan hak ihlallerinin yaşatıldığı başvurucu kadınlar tarafından ifade edilmiştir.

*Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı kolluk güçlerince gözaltı işlemi uygulanan kadınlara dönük şiddet uygulandığı ve hak ihlalleri yaratıldığı başvurucu kadınlar tarafından beyan edilmiştir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler