Akademisyenler: İşletmelerde kadınlar daha güvenilir

DTSO Kadın Meclisi'nin "İşletmelerde Kadınların Durumu" oturumunda konuşan akademisyenler, işletmelerde kadınların daha güvenilir olduğunu belirterek, kooperatifleşmeyle işsizliğin önünün alınabileceğini söyledi.

Haberler 30.07.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Kadn Meclisinin Kadn ve Ekonomi bulumalar kapsamnda düzenledii toplantlardan letmelerde Kadnlarn Durumu balkl oturumu sona erdi. DTSO Genel Sekreter Yardmcs Meryem Özdemir Okun moderatörlüünü yapt toplantya, Prof. Cleofe MC Guardigli, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinde Doçent Dr. Emel Memi ve Dicle Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Bölüm Bakan Prof. Dr. Bahar Burtan Doan katld.

DÜÜK STHDAM

Prof. Dr. Bahar Burtan Doan, Urfa ve Diyarbakr illerini kapsayan alanda çalma yürüttüklerini ve bu illerdeki kadn istihdamnn çok düük seviyede olduunu aktard. Kadnlarn i gücüne katlmas sonucu yoksulluun azalacan ifade eden Doan, Kadnlar kazandklar gelirlerini çocuk eitimleri, temel gda ve salk için harcadklarn söyledi. Bütün kadnlar çalyor ama görülmeme durumu var. Urfa ve Diyarbakrda 2019 ylnda i gücüne katlm yüzde 46. Bölgede i gücü ve istihdam rakamlar olumsuz seyrediyor. Bölgede kadna yüklenen rollerin geleneksel roller olmas sebebiyle bölge kadnlarn ev içi ilerine hapsediliyor dedi.

KADINLAR DAHA GÜVENLR

Doan, bölgenin konumu ve geçmii itibariyle zengin bir bölge olmasna ramen bu avantajn i gücüne yansmadna dikkati çekti. Kadn istihdamna yaplacak yatrmn ülke ekonomisini de ileriye tayacan vurgulayan Doan, Kadnlarmzn eitim seviyesi yükseltilmeli. çünkü eitim seviyesi yükselince hak aray da beraberinde geliyor. Diyarbakrda iletmelerde bir aratrma yapt Her iveren kadn iyerinde dururken erkek iverenlerin durmadn gördük. Bu sonuçta bizlere kadnlarn ie aidiyetinin gelitiini ve güvenilirliinin göstergesi dedi.

PANDEMNN ETKS

Doçent Dr. Emel Memi, ülkede uzun yllardr en önemli sorunun isizlik olduunu belirtti. Bakm ekonomisinden söz eden Memi, Ekonomi sadece i gücü piyasasndan olumuyor. Ekonominin önemli bir alan bakm alan. Kadnlarn omuzlarna daha çok yükün bindii alan bakm ekonomisi oldu dedi. Bölgesel düzeyde farkl eitsizliklerin olduunu ifade eden Memi, pandemi gibi durumlarda kadnlarn çok daha fazla istifaya maruz kaldn kaydetti. Memi, Üniversite mezunlar kadnlar pandemi sürecinde ev içerisinde erkeklere oranla 3 buçuk kat daha mesai harcad. yerlerine geri dönen kadn says da azald. Eitsiz görünümün büyük nedeni bakm alanna yaplan bütçenin çok düük olmas. Ücret eitsizlii yüzde 16larda. Kadn ve erkek çalan arasndaki ücret fark yüzde 12. Toplumsal cinsiyet rolleri kamusal sorumlulukla alacaktr diye belirtti.

KOOPERATFLER

Sosyolog Cleofe MC Guardigli ise, kooperatif alanndaki bilgi ve tecrübelerini paylat. Kadnlarn ekonomiye katlmnda kooperatiflerin rolüne deinen Guardigli, kooperatiflerin gönüllü bir kurulu olduunu ve kooperatiflerde ekonomik gelirlerin eit datldna dikkati çekti. Avrupa Birlii verilerine göre kooperatiflerin yaklak 5 milyon insana istihdam saladn paylaan Guardigli, kadnlarn kooperatiflerde üst düzey konumlarda da çalabildiini söyledi. Guardigli, karar vermede de kadnlarn rolünün büyük olduunu dile getirdi. Kooperatiflerle kadnlarn daha fazla domine olduunu, kendilerine gelime alanlarn yarattklarna ifade eden Guardigli, farkl kooperatiflerle genç isizliin alabileceine iaret etti.

Ana Sayfaya Git