Ankara jitem davası yeniden başladı

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında olduğu 19 sanığın yargılandığı JİTEM davası Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 1. Ceza Dairesi’nin bozma kararının ardından Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başladı. Yargılanan 19 sanıktan sadece Ayhan Çarkın duruşmaya geldi. Mağdur avukatı Sertaç Kamil Ekinci, mahkeme başkanına “BAM’ın usulsüzlüğüne gelene kadar, sizin usulsüzlüğünü ifade ettik” dedi. Mahkeme başkanı ise “Bizim usulsüzlüğümüz filan yok” yanıtını verdi.

Haberler 16.10.2021 - 11:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara JTEM davas olarak adlandrlan, 19 kiinin 1990l yllarda zorla kaybedilmesi veya infaz edilmesine ilikin; eski çileri Bakan Mehmet Aarn da aralarnda bulunduu 19 kii hakknda, suç ilemek amac kurulan silahl örgüte üye olmak ve adam öldürmeye itirak etmek suçlarndan Ankara 1. Ar Ceza Mahkemesinde görülen davada, bütün sanklar hakknda beraat karar verilmiti.

Karar, istinaf mahkemesine tanmt. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Dairesi, 5 Nisan 2021 tarihli kararnda; eski çileri Bakan Mehmet Aar, emekli Yarbay Korkut Eken ve eski özel harekat polisi Ayhan çarkn gibi isimlerin de aralarnda olduu 19 sank hakkndaki beraat kararlarn bozmutu.

Bozma kararnn ardndan yeniden balayan davann ilk durumas, bugün; Ankara 1. Ar Ceza Mahkemesinde yapld. 19 sanktan, sadece Ayhan çarkn, durumaya geldi. çarkn, bozma kararna katldn belirterek, önceki savunmalarn tekrar etti.

çIKAR AMAçLI ÖRGÜTSE MAL VARLIINDA ARTI OLMALI

çarknn avukat, çkar amaçl suç örgütü kurmakta çkar konusunun skntl olduunu düünüyorum. Eer çkar amaçl örgün varsa mal varlnda art olmal. Bu artn aratrlmas gerekir. Madem çkar amaçl suç örgütü oradaki çkar nedir diye sorarak, istinaf mahkemesinin kararnda tartlmasn istedii konunun bu olduunu söyledi.

MADUR AVUKATINDAN TRAZ: DYORSUNUZ K BAM KARARI YANLI

Madur avukat Yusuf Alata, mahkeme heyetine; Sizin hükmünüzü geçmiteki gibi vermi olduunu görüyorum. Diyorsunuz ki BAMn karar yanl. Bu aamada sizinle yarglamaya devam etmenin anlam var m? sorusunu yöneltti.

Mahkeme bakan, Hepsi için demedik avukat bey, bazlar için dedik karln verdi. Avukat Alata, Davann esasn etkileyecek beyanda bulunuyorsanz, amac yarglama olmayan faaliyetten baka bir ey deil sözleri ile itirazn sürdürdü.

Adalet Bakanl yarglamadan elini çeksin diyen avukat Alata, Bakanln cumhuriyet savclna gönderdii ve dosyann geldii aama hakknda bilgi isteyen yazy mahkeme bakanna okudu. Alata, Bir mahkeme bamszsa ne Adalet Bakanl ne Cumhurbakan bunu soramaz dedi.

Alata, yarglamann dosya zaman amna uramadan bir an önce yaplmas gerektiini bildirerek, Ben bu yama geldim. 45 yllk avukatm. Hiçbir savc sann durumadan vareste tutulmasn istemez. Ama burada sann gelmemesini istedi 19 kiinin cinayetini ileyen kiileri tutuklamadnz ama durumaya gelmesi konusunda parmaa göz önünde durum olmasn diye konutu.

ADAM YETKSN AMI DYEMEZSNZ

Madur avukat Sertaç Kmil Ekinci, BAMn kararnn kesin olduunu vurgulayarak, Bu adam yetkisini am diyemezsiniz dedi.

Ekinci, Uzi marka silahlarn aratrmasnn gerei ekilde yaplmadn bildirerek, silahlarla birlikte cinayetler arasndaki ilikinin aratrlmamasnn da BAMn bozma nedenleri arasnda olduunu söyledi.

Ekinci, organize suç örgütü liderlii suçlamasyla hakknda yakalama karar çkarlan Sedat Pekerin kardei Atilla Pekerin bu cinayetlerle balants olduu yönündeki paylamlarn hatrlatarak, Atilla Pekerin de dinlenmesini ve Kbrstaki Kutlu Adal cinayeti dosyasnn getirilmesini istedi. Ekinci, cinayetlerin siyasi nedenlerle ilendiine dikkat çekerek, sanklarn durumaya gelmesinin salanmasn istedi.

DEL DELL KARARTMA, ETK ETTKLER ANLAILDI

Avukat Nuray Özdoan, mahkeme heyetini eletirerek, BAM kararn tanmayarak hzlca beraat karar vermek adna mahkemede avukatlarn verdii beyanlar SEGBS yoluyla kaydetmeyerek, eksik ve yanl geçirerek, adil yarglanma hakkn ihlal etmektedir dedi.

Özdogan, acile beraat karar verme yönündeki srarn yarglamann adil ve tarafsz yürütülmediinin göstergesi olduunu söyledi.

Özdoan, sanklarn durumalardan vareste tutulmas kararnn kaldrlmasn isteyerek, Sanklarn u an bulunduu devletin kritik katman da dikkate alnarak deil karartma ihtimallerinin yüksek olduu, dosyaya etki ettii bu celse anlalarak sanklara tutuklama karar verilmesini talep ediyoruz diye vurgulad.

BZM USULSÜZLÜÜMÜZ YOK

Avukat Ekinci BAMn usulsüzlüüne gelene kadar sizin usulsüzlüünüzü ifade ettik dedi. Mahkeme bakan Bizim usulsüzlüümüz filan yok diye yant verdi. Mahkeme bakan BAMn kararn madur avukatlarna göstermek istedi. Avukat Özdoan, Efendim biz de size 20 cinayeti gösteriyoruz diye yant verdi.

Eren Baskn, Hakkari Yüksekovadan geldiini belirterek, annesiyle yapt konumay aktard. Baskn, Babam öldürüldüünde 4 yandaydm. Bu devletin elimden ald gençliim, cumartesi anneleriyle yürüyüüm. 2013 ylndan beri burada da zulüm devam ediyor dedi.

Mahkeme; sank Enver Ulunun savunmasnn alnmasna karar verdi.

Atilla Pekerin dinlenmesi ve Kbrstaki dosyann getirilmesi ile sanklar hakkndaki vareste kararnn kaldrlmas taleplerini ise reddetti.

Bir sonraki durumann 21 Ocak 2022de yaplmasna karar verildi.

NE OLMUTU?

90l yllarda öldürülen i insan ve yazarlarn failleriyle ilgili 20 Aralk 2013te Ankara Cumhuriyet Basavclnca iddianame düzenlendi.

ddianameye göre sanklar u isimlerin öldürülmesiyle suçlanyordu:

Abdülmecit Baskn, Namk Erdoan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Sava Buldan, Haci Karay, Adnan Yldrm, smail Karaaliolu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babata, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmael, Asker Smtko, Tark Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan.

Davann sanklar ise öyleydi: Mehmet Aar, brahim ahin, Korkut Eken, Ayhan çarkn, Ayhan Akça, Ziya Bandrmalolu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uur ahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yldrm, Nurettin Güven, Muhsin Korman.

Sanklar, cürüm ilemek için oluturulan silahl teekkülün faaliyeti kapsamnda insan öldürmek suçundan Ankara 1. Ar Ceza Mahkemesinde yarglanyordu.

Ana Sayfaya Git