antikor testi kimlere yapılacak ?Korona tedavisi kapsamında antikor testleri ne zaman başlayacak?

antikor testi kimlere yapılacak ?Korona tedavisi kapsamında antikor testleri Pazartesi itibari ile başlatılacağı açıklanmıştı. Bu açıklamalar sonrasında antikor testi kimlere yapılacak sorusu da gündem omuştu. Her haneden 1 kişiye test yapılacağı ve koronavirüs e yakalanıp yakalanılmadığına bakılacak olan antikor testleri ile birlikte tedavide yeni umut olacağı da iddia ediliyor. Sadece İstanbul'da atikor testi için 8 bin 118 aileye gidildi.

Haberler 15.06.2020 - 14:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

antikor testi kimlere yaplacak ?Korona tedavisi kapsamnda antikor testleri Pazartesi itibari ile balatlaca açklanmt. Bu açklamalar sonrasnda antikor testi kimlere yaplacak sorusu da gündem omutu. Her haneden 1 kiiye test yaplaca ve koronavirüs e yakalanp yakalanlmadna baklacak olan antikor testleri ile birlikte tedavide yeni umut olaca da iddia ediliyor. Sadece stanbulda atikor testi için 8 bin 118 aileye gidildi.

Korona virüste (Covid-19) baklk orannn tespit edilmesini amaçlayan antikor testi uygulamas kapsamnda toplam 153 bin haneye yaplacak testlerin, 8 bin 118 tanesi stanbulda gerçekletiriliyor.

Salk Bakanl ve Türkiye statistik Kurumu (TÜK), korona virüs (Covid-19) ile mücadele için balatlan Toplum Tarama çalmas ile bilinenlerin dnda bilinmeyen vaka saylarn da tespit etmeyi amaçlyor. Uygulama kapsamnda salk ekipleri, TÜKin belirledii adreslere giderek, kiilerin rzas dahilinde PCR olarak adlandrlan Covid-19 testini gerçekletiriyor. Kandaki antikor düzeyi kontrol edilerek test yaplan kiilerde aktif vaka olup olmad, hastal geçirip geçirmedii ve baklk durumu gibi deerler ayr ayr raporlanyor. Ayrca Salk Bakanl ve TÜK ülke genelinde 153 bin hanede bu testleri gerçekletiriyor. stanbulda ise 8 bin 118 hane için filyasyon ekipleri oluturuldu.

Bu taramadaki asl amacmz toplumdaki baklk orann tespit edebilmek

çalmalar hakknda bilgi veren Saryer lçe Salk Müdürü Nilüfer Ataolu, Toplumdaki baklk orann tespit edebilmek adna bu çalma balatld. Bu çalma Salk Bakanlmz ve TÜK ile birlikte ülke genelinde 153 bin hane belirlendi. stanbulda ise 8 bin 118 hane için filyasyon ekipleri oluturduk. Bu ekipler ellerindeki adreslerle sahaya gidiyorlar. Oradaki kiilerden ise kan örnei ve sürüntü örnei alyorlar. Bu kan örneinde Covid-19 hastalna kar baklk geliip gelimediini yani antikora baklyor. PCR sürüntü örneinde ise Covid-19 hastal var m yok mu onu tespit ediyoruz. Eer Covid-19 hastal varsa filyasyon ekipleri tekrar giderek temaslar var m yok mu bunlar tespit ediyor. Bütün bu sonuçlar 1-2 gün içinde kiilerin e-nabz sistemine dümekte. Bu taramadaki asl amacmz toplumdaki baklk orann tespit edebilmek. Saryer olarak 191 hane belirledik ve 130 tanesine testimizi yaptk dedi.

Devletimiz böyle bir uygulama yapt için teekkür ederim

Uygulamadan memnun olduunu söyleyen Gülcihan Özenç, Arkadalar ilk gördüümde çok ardm. Habersiz geliniyor sanrm. Ama u an böyle açkladklar için çok mutlu oldum. Merakta ediyordum geçirip geçirmediimi. Devletimiz böyle bir uygulama yapt için teekkür ederim eklinde konutu.

nsanlar, hastala yol açan virüsler gibi yabanc bir patojene maruz kaldklarnda, vücutta kan ve dokularda yaayan antikorlar üremeye balar. Bu proteinler, virüse yaparak, kendisini kopyalamasn ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yaylmasn engeller. Böylece virüsü yok eder. Antikor ya da seroloji testi, vücudun bu antikorlar üretip üretmediine bakyor. Bu antikorlarn tespit edilmesi, kiinin çok büyük ihtimalle corona virüsü geçirdiini gösteriyor.

ANTKOR TEST LE NE AMAçLANIYOR?

Pazartesi 81 ilde rastgele seçilmi hanelerde uygulanmaya balanacak antikor testi ile ülkede corona virüse kar baklk kazanlp kazanlmad tespit edilmeye çallacak.

lk kez Salk Bakan Fahrettin Kocann Türkiye genelinde 153 bin hanede yaplacan duyurduu antikor testi uygulamas, 7 ilde balad.

Salk ekipleri, Ankarada Türkiye statistik Kurumu (TÜK) ibirliinde belirlenen hanelere giderek, test için numune alma ilemi yapt.

Salk görevlileri, belirlenen listedeki ailelerin kapsn çalp, antikor testi uygulamas için geldiklerini söylerken, uygulamay kabul eden hane ferdinin cep telefonuna bakanlktan mesaj gelmesi saland.

Ardndan PCR testi için burundan numune ve kan örnei alnd. Antikor testi uygulananlara 2 gün içinde e-nabz uygulamas ya da ilgili ilçe salk müdürlüünden sonucu örenebilecekleri bildirildi.

ANKARADA 4 BN HANEDE UYGULUYORUZ

Etimesgut lçe Salk Müdürlüü filyasyon ekibinde yer alan di hekimi Ezgi Doan Seçkin, öyle konutu:

* 153 bin hane TÜKin özel bir sistemi araclyla seçildi. Bu sistemde seçilen adreslere giderek kaplar çalyoruz.

* Kendi rzalar olmazsa baka bir adrese geçiyoruz. Bu ilemlerde bir PCR testi bir de kan örneinin alnmas var.

* PCR testi hastal geçirip geçirmediini anlamak, kan testi de antikor düzeyinin oluup olumadn, baklk kazanp kazanmadn anlamak için yaplyor.

* Biz bu çalmay Ankara genelinde 4 bin hanede uyguluyoruz. Testlerin sonuçlar 2 gün içerisinde çkyor.

* 2 gün içerisinde e-nabz üzerinden testlerinin sonuçlarn örenebiliyorlar ya da ilçe salk müdürlüümüzü arayarak bilgi alabilirler.

FOTO: DHA

çOK ANSLI OLDUUMU DÜÜNÜYORUM

Antikor testi yaplan Havva Kesici ise u ifadeleri kulland:

* Arkadalarmz kapma kadar geldiler ve testlerimi yaptlar.

* çok ansl olduumu düünüyorum. Bundan çok memnun oldum.

* Bana ilk önce Salk Bakanlndan geldiklerini söylediklerinde ardm.

* Ama durumu bana anlattlar ben de bu dorultuda test olmay kabul ettim ve testlerimi arkadalarmz yapm oldu.

* Biraz panik oldum ama Salk Bakanlndan geldikleri için kendimi güvende hissettim.

Ana Sayfaya Git