Araştırma: D vitamini koronada ölüm riskini iki kat azaltıyor

ABD’de yapılan bir araştırma, D vitamininin Covid-19’a karşı faydasını bir kez daha ortaya koydu. Araştırmaya göre, D vitamini korona virüsünden ölüm riskini iki kat azaltıyor.

Haberler 28.09.2020 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDdeki Boston Üniversitesinde yaplan bir aratrma, D vitamininin Covid-19dan ve Covid-19 kaynakl komplikasyonlardan ölme riskini iki kat azalttn gösterdi. Aratrmada, D vitaminin kandaki baklk hücrelerinin saysn artrd ve enflamasyon riskini azaltt ortaya çkt. Bu sayede, korona hastalarnda ölüme yol açan sitokin frtnas riskinin dütüü belirtildi.

YÜZDE 51 ORANINDA AZALTIYOR

Aratrmada, Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi gören, bazlar bilinç kayb yaayan ve ölen 235 kiinin kan örnekleri ve D vitamini seviyeleri ölçüldü. ncelemede, D vitamini seviyeleri yeterli (en az 30 (ng)/mL) olan 40 ya üzeri hastalarn ölüm riskinin, D vitamini eksiklii çeken hastalara kyasla yüzde 51 orannda daha düük olduu tespit edildi.

D VTAMN EKSKL çOK YAYGIN

PLOS ONE dergisinde yaymlanan aratrmann yazar Michael Holick, k aylarnda gribal enfeksiyon ve korona enfeksiyonunu e zamanl geçirme riskinin bulunduuna, bu nedenle ölüm ve komplikasyonlarn artabileceine dikkat çekerek, D vitamini eksiklii dünya çapnda çocuklar ve yetikinler arasnda çok yaygn olduu için herkesin Covid-19la enfekte olmamak ve komplikasyon yaamamak adna takviye almas gerekir diye konutu.

Ana Sayfaya Git