Görüş Bildir

Araştırma: D vitamini koronada ölüm riskini iki kat azaltıyor

ABD’de yapılan bir araştırma, D vitamininin Covid-19’a karşı faydasını bir kez daha ortaya koydu. Araştırmaya göre, D vitamini korona virüsünden ölüm riskini iki kat azaltıyor.

Araştırma: D vitamini koronada ölüm riskini iki kat azaltıyor

ABD’deki Boston Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, D vitamininin Covid-19’dan ve Covid-19 kaynaklı komplikasyonlardan ölme riskini iki kat azalttığını gösterdi. Araştırmada, D vitaminin kandaki bağışıklık hücrelerinin sayısını artırdığı ve enflamasyon riskini azalttığı ortaya çıktı. Bu sayede, korona hastalarında ölüme yol açan sitokin fırtınası riskinin düştüğü belirtildi.

YÜZDE 51 ORANINDA AZALTIYOR

Araştırmada, Covid-19 nedeniyle hastanede tedavi gören, bazıları bilinç kaybı yaşayan ve ölen 235 kişinin kan örnekleri ve D vitamini seviyeleri ölçüldü. İncelemede, D vitamini seviyeleri yeterli (en az 30 (ng)/mL) olan 40 yaş üzeri hastaların ölüm riskinin, D vitamini eksikliği çeken hastalara kıyasla yüzde 51 oranında daha düşük olduğu tespit edildi.

'D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ ÇOK YAYGIN'

PLOS ONE dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarı Michael Holick, kış aylarında gribal enfeksiyon ve korona enfeksiyonunu eş zamanlı geçirme riskinin bulunduğuna, bu nedenle ölüm ve komplikasyonların artabileceğine dikkat çekerek, “D vitamini eksikliği dünya çapında çocuklar ve yetişkinler arasında çok yaygın olduğu için herkesin Covid-19’la enfekte olmamak ve komplikasyon yaşamamak adına takviye alması gerekir” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi