Arefe günü yapılacak ibadetler ve okunacak dualar

Arife günü ne zaman 2020 Ramazan, Arefe Günü hangi gün soruları Ramazan ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde çok merak ediliyor. Hem Arefe gününün yaklaşması hem de bayram öncesi olması sebebiyle Arefe günü yapılacak ibadetler de aramalarda trend oldu.Arefe okunacak dualar, arefe de 1000 ihlas okumak

Haberler 23.05.2020 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arife günü ne zaman 2020 Ramazan, Arefe Günü hangi gün sorular Ramazan aynn sonuna geldiimiz u günlerde çok merak ediliyor. Hem Arefe gününün yaklamas hem de bayram öncesi olmas sebebiyle Arefe günü yaplacak ibadetler de aramalarda trend oldu. 11 aydan hayrl Ramazan aynn sonuna geldik. Ramazan Bayram 2020 24 Mays Pazar günü balayp 26 Mays Sal günü sona erecek. 23 Mays Cumartesi günü arefe olup Arefe de yaplacak ibadetler, Arefe günü ihlas duasnn okunmasnn fazileti hakknda aratrma yaptk. Arefe günü hangi dualar okunmaldr. Arefe günü namaz klmak Arefe günü 1000 ihlas okumann fazileti nedir.? Tüm merak edilenler haberimizde.

AREFE GÜNÜ NE ZAMAN? AREFE HANG GÜN?

Mübarek ramazan aynn son oruç günü arefe gününde tutuacak. Arefe günü 23 Mays Cumartesi günü olup, o gün yaplan ibadetlerin kabulolca konusunda da çok rivayet bulumaktadr.

AREFE GÜNÜ YAPILACAK BADETLER

Ramazan aynn her günü tutulan oruç ile birlikte edilen dualarn kabul olaca aikar. Ancak Arefe günü ihlas suresinin okumanmasnn da fazileti ççok büyük. Kim ihls suresini Arefe gününde öle ile akam arasnda bin defa okursa Allah (cc),ona ne isterse verir. deniyor. hlas Suresinin faziletiyle ilgili ise bir hadis-i erifte hls suresini okumak kul hakk hariç dier bütün günahlarn affna vesiledir.(Ebu- eyh) deniyor.

HLAS SURES OKUNUU

Bismillahirrahmnirrahm.

1- Kul hüvellhü ehad

2- Allhüssamed

3- Lem yelid ve lem yled

4- Ve lem yekün leh küfüven ehad

HLAS SURES ANLAMI

Rahmn ve Rahm olan Allahn ismiyle.

1- De ki; O Allah bir tektir.

2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlklar Ona muhtaç, fakat O, hiç bir eye muhtaç deildir).

3- Dourmad ve dourulmad

4- O na bir denk de olmad.

Arefe Günü Okunacak Dualar

Resulullah (s.a.v) öyle buyuruyor:

Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. Arefe günü cuma günü dnda yaplan yetmi hacdan daha faziletlidir (Hac da iken). Dualarn en faziletlisi de arefe günü yaplan duadr. Benim ve benden önceki peygamberlerin söyledii en faziletli söz de, Lailahe illallahu vahdehü la erike lehu. (Allah birdir, Ondan baka ilah yoktur. O`nun orta da yoktur.) sözüdür. (Muvatta,Hacc 246) Resulullah (s.a.v) öyle buyuruyor,

Arefe gününe hürmet edin! Arefe Allahn kymet verdii bir gündür.

Arefe Günü oruç tutana, Adem aleyhisselamdan Sura üfürülünceye kadar yaam bütün insanlarn saysnn iki kat kadar sevap yazlr.Arefe günü tutulan oruç, bin gün tutulan nafile oruca bedeldir.Resulullah (s.a.v) arefe akam ümmetinin affedilmesi için Allaha dua etti. Duasna Yüce Allah (c.c.) Muhakkak ki ben zalimden bakasna mafiret ettim. Zalimden mazlumun hakkn alrm diye buyurdu. Resulu Ekrem

Ey Rabbim,dilersen mazluma cennette mükafatn verir zalime de mafiret edersin. diye dua etti fakat Arafatta bu duasna Kabul edilmedi. Sabah vakti Müzdelifede ayn duay tekrarlad. Bu defa duas kabul edildi. Resulullah memnuniyetinden sevincini belli ederek güldü. Bunun üzerine Ebu Bekir ve Ömer (r.a), Anam babam sana feda olsun, bu saatte siz gülmezdiniz, sizi güldüren nedir? diye sordu. Resulullah (s.a.v) Allahn düman iblis, Allahü Tealann duam kabul ederek ümmetimi affettiini anlaynca topra alp bana çalmaya ve vay bana helak oldum diye feryada balad. te eytann görmü olduum bu feryad beni güldürdü diye buyurdu.Resulullah (s.a.v) arefe gününde eytann durumunu öyle anlatt:eytan, arefe gününden daha çok küçülmü, daha fazla hayrdan uzaklam, daha ziyade hakir ve zelil, daha çok kinli ve öfkeli olarak baka hiçbir günde görülmemitir. Bunun sebebi, Allahn bu günde rahmetinin inmesi ve büyük günahlardan vazgeçtiini görmesinden baka bir ey deildir. (Muvatta)Arefe gününden üstün bir gün yoktur. O gün Allahü Tel, yeryüzündekileri övüp göktekilere,

Ey gök ehli, kullarma bakn, rahmetime kavumak ve azabmdan kaçmak için uzak yerlerden geldiler buyurur. Arefe günü Cehennemden o kadar çok kul azat edilir ki, baka günlerde bu kadar azat olmaz. Burada Hac yapmann önemi belirtiliyor.Arefe, Kurban Bayramndan bir önceki güne denir. Hicr takvime göre Zilhicce ayinin 9. günüdür. Arefe günü senede bir gündür. Halkmz Ramazan bayramndan önceki günüde arefe günü olarak kabul etmitir.

Arefe Günü Yaplmas Gerekenler.

1. Arefe günü sabah namaznn farzndan sonra terik tekbirleri getirilir.Terik tekbiri Allhüekber, Allhüekber, Lilhe illallhü vallhüekber, Allhüekber ve lillhil-hamd demektir. Arefe günü sabah namazndan balayp, Bayramn 4. günü ikindi namazna kadar 23 vakitte, farz namazlardan sonra terik tekbiri getirmek vciptir.2. Arefe günü oruç tutulmaldr.

3. Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.

4.Arefe günü çokça dua ve istifar edilmelidir.5. Arefe günü çokça ihlas suresi okunmaldr

Arefe günü dualar ve zikirleri:

Arefe günü bu dualar ve zikirleri çokça okumalyz.1. Bismillahirrahmanirrahim.Kul hüvellhü ehad. Allhüssamed. Lem yelid ve lem yled. Ve lem yekün leh küfüven ehad.

2. La ilahe illellahü vahdehü la erike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli ey`in kadir.

3. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ndeke yevmel kyameh.

4. La ilahe illellahü vahdehü la erike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hyr vehüve al külli eyin kadr.

Ayrca Tevriye, arefe gününden bir önceki güne denir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) öyle, buyurmutur:

Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer.

AREFE GÜN VE GECESI DUA:

Resl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde u duy okuyana Cenb- Hak istediini vereceini beyn buyurmutur.Du udur:

* Sübhnellezi fis-semvti aruhu. Sübhanellezi fin-nri sultnühu. Sübhanellezi fil-kubri kaduhu. Sübhanellezi fil-hevi rhuhu. Sübhnellezi raas-seme bigayri amedin. Sübhnellezi vadaal-arda. Sübhnellezi l melcee ill ileyhi.mam- Tirmizi, Resl-i Ekrem Efendimizin,

Dunn hayrls arife günü yaplan dudr, buyurarak Peygamberlerin arife günü dusn öyle okuduunu haber verir:*

L ilhe illllahü hüve lehül-hamdü ve hüve al küli eyin kadir.Buhride geçen bir hadisten örendiimize göre arife günü u duay okuyan, eytann tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altna alm olur.

* Allahümmecal fi kalbi nran ve fi basari nran. Allahümmerah li sadri ve yessir li emri

Allahm, kalbimi, gözümü, gönlümü nrlu kl. Allahm, kalbime genilik, ilerime kolaylk ver.

Terik Tekbirleri

Peygamberimizin, kurban bayramnn arefe günü sabah namazndan balayarak bayramn 4. günü ikindi namazna kadar, ikindi namaz da dahil olmak üzere farzlardan sonra terik tekbirleri getirdiine dair rivayetler bulunmaktadr.

Eb Ysuf ve Muhammede göre arefe günü sabahndan bayramn 4. günü ikindi namazna kadar 23 vakit, her farzn selmndan sonra terik tekbiri getirmek, kadn erkek ve sefer mukim ayrm olmakszn her mükellefe vciptir. Hanef mezhebinde fetvaya esas olan görü budur. Terik günlerinde kazya kalan namaz, yine o günlerde kaz edilirse terik tekbirlerini de kaz etmek gerekir. Bunun dnda terik tekbirleri kaz edilmez.

Eb Hanfeye göre ise bu tekbirler, kurban bayramnn arefe gününden 1. gün ikindi namazna kadar sekiz vakit, cemaatle klnan farz namazlardan sonra vciptir. Dolaysyla bu vciplik cemaate katlmas gerekmeyen sefer ve mukim kiiler için söz konusu deildir.

Terik tekbirleri, fi ve Hanbel mezhebine göre sünnet, Mlik mezhebine göre ise menduptur.

Ana Sayfaya Git