Arkaş katiline müebbet geldi

Diyarbakır Barosu avukatlarından Armanç Arkaş’ı öldüren, yerel mahkemenin verdiği 16 yıl 8 ay hapis cezasına yapılan itiraz üzerine yeniden yargılanan sanık, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 17.02.2022 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu avukatlarndan Armanç Arka, 22 Haziran 2019 tarihinde silahla vurarak öldüren Abdurrahman Doann yeniden yargland davada karar çkt. Diyarbakr 13üncü Ar Ceza Mahkemesinde yaplan yarglamada sank Doana olas kastla öldürmekten verilen 16 yl 8 ay hapis cezasnn itiraz üzerine stinaf Mahkemesince bozulmas üzerine yarglamaya yeniden baland.

Davann bugün görülen karar durumasnda tutuklu sank Abdurrahman Doan, taraf avukatlar ile birlikte öldürülen avukatn kardei Kadri Arka yer ald. Duruma öncesinde adliye koridorunda ve mahkeme salonunda youn güvenlik önlemleri alnd. Üstleri arandktan sonra duruma salonuna alnan taraf aileleri salonun iki ayr bölümlerine alnp, aralarna polisler oturtuldu. Durumay Diyarbakr Barosu, Özgürlük çin Hukukçular Dernei ve nsan Haklar Dernei (HD) üyesi çok sayda avukatlar takip etti.

SAVCIDAN CEZA TALEB

Duruma, mahkeme heyetinin iddia makamna söz vermesi ile balad. Önceki celse mahkemeye sunduu mütalaasn tekrarlayan savc, sank hakknda TCKnin 81. Maddesi dorultusunda kasten öldürmekten müebbet hapis cezas verilmesi talebinde bulundu.

Katlan Ali Arkan sann mütalaa dorultusunda cezalandrlmasn istemesinin ardndan sözü ailenin avukatlarndan Zülal Erdoan ald.

AV. ERDOAN: HAKKAT STEDK

Yarglamaya baland günden bu yana srarla hakikatin ortaya çkmasn istediklerini dile getirerek sözlerine balayan Av. Erdoan, sann bu cinayeti olas kastla öldürdüünün stinaf Mahkemesince verilen bozma kararndan da anlalaca üzere sabit olduunu söyledi. Bu davada maddi gerçein aça çkmasnn adaletin tesisi açsndan son derece önemli olduunu vurgulayan Erdoan, Sann emniyet, savclk ve mahkeme aamalarnda verdii farkl beyanlar gerçeklikten tamamen uzak. Sann maddi gerçei çarptt yarglama sürecinde somut delillerle ortaya çkmtr. Sann iledii cinayetin ardndan olay yerinden köyüne kaçmas, cinayette kulland silah temizlemesi tamama delilleri yok etmeye yöneliktir diye belirtti.

ÖDÜLLENDRLMESN STEMYORUZ

Erdoan, yaanan olayda üzere sann maktul ile karlkl pozisyonlarda bulunduklar, maktulün kendisine silah yöneltilmesi üzerine geriye çekilmeye çalt srada sann 90 derecelik aç ile ate açtnn olay yerine görüntülerinin yan sra bilirkii tarafndan hazrlanan raporda da açkça sabit olduunu ifade etti. Tün bu hususlarla birlikte olaydan sonraki tutumu da dikkate alnarak sank hakknda olas kastla öldürmekten müebbet hapis cezas verilmesini talep eden Erdoan, ayrca Heyetinizden sann cezasnda indirip uygulanarak ödüllendirilmemesini de istiyoruz dedi.

SANIIN BEYANLARI KOCA BR YALAN

Avukat Cihan Aydn ise, davann daha banda ifade ettikleri gibi yaanan olayn bir cinayet olduunu ifade etti. stinaf Mahkemesinin de bozma kararnda yer verdii gerekçelerin bu durumu deerlendirdiini söyleyen Aydn, Sank bandan beri cinayette kulland silah, olay öncesinde oturduklar mekanda bulunan iki askerin kendisine silah çekmesi üzerine gidip aracndan aldn öne sürmektedir. Fakat olay yaandnda bu askerler çoktan mekandan ayrlmtr. Sann tüm beyanlar koca bir yalandr diyerek, sank hakknda müebbet hapis talebinde bulundu.

Armanç ailenin avukatlarndan biri olan Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Eren de, beyanlarnda olaya ilikin kastl olarak ilenen bir cinayettir ifadelerini kulland. Eren, savunmalarnda bu yönde verdii beyanlar nedeniyle sana ilikin, Bir insan dostum, arkadam dedii birini yanllkla öldürdüünde olay yerinden kaçmaz dedi.

SANIA SÖZ VERLD

Mahkeme bakan, müteki avukatlarnn savunmalarnn ardndan sank Abdurrahman Doana söz verdi. Doan, önceki savunmalarn tekrarladn söylemekle yetindi.

AVUKATI: BAIMA GELSE BEN DE KAçARIM

Avukat ise yapt savunmasnda müteki avukatlarn hedef ald. Müteki avukatlarn beyanlar ile üpheden sank yararlanr ilkesinin, üpheden sank yararlanamaz ilkesi haline dönütürüldüünü dile getiren sank avukat, stinaf mahkemesi dosyay müvekkilim kasten öldürmekten yarglanmad için deil, kararnda iaret ettii hususlarda yarglama yaplmad için bozdu dedi. Müvekkilinin cinayet mahallinden kendisine kar oluan tehdit üzerine ayrlp, 2 buçuk saat sonra teslim olduunu belirten sank avukat, bu durumu Diyarbakr gibi bir yerde, alkollü bir mekanda ayn olay benim bama gelse, ben de kaçar, her ey sakinleince gelir durumu izah ederim sözleriyle savundu. Savunmasnn devamnda bir bakanna bilenen kiinin gidip o kiinin kafasna deil, ayaklarna skaca, ayet öyleyse bu kiinin psikolojinin heyete sokulmas gerektii yönünde beyanlarda bulanan sank avukat, ancak taksirle öldürmekle suçlanabilecek müvekkilinin tutuklulukta geçirdii süre göz önüne alnarak tahliyesini talep etti.

Taraf avukatlarnn beyanlarnn tamamlanmasnn ardndan son sözü sorulan sank, Diyeceim bir ey yoktur dedi.

MÜEBBET HAPS

Sonrasnda duruma salonu boaltmayan heyet, karar almak üzere arkaya geçti. 5 dakika kadar sonra salona geri dönen heyet, kasten öldürmekten müebbet hapis cezas verilmesine karar kld sann cezasnda indirim uygulanmadn açklad.

Sank yaknlar verilen karar alklarla protesto etti. Uyarlara ramen taknlk çkaran baz sank yaknlar polis tarafndan zor kullanlarak mahkeme salonundan dar çkarld.

Ana Sayfaya Git