Antalya Demre' de AY etrafındaki çemberin sebebi; 'Ay Halesi' doğa olayıyımış

Antalya Demre ilçesinde dün akşam saatlerinde ayın görüntüsü kimi vatandaşı büyülerken, kimisini de ürküttü. Ay' ın etrafında görüntülenen dev çember şekli, herkesin kafasında tek bir işareti düşündürttü. Ay Demre' de neden değişik gözlemlendi?

Haberler 25.11.2015 - 10:53 Son Güncelleme : 25.11.2015 - 10:53

Antalya Demre ilçesinde dün akşam saatlerinde ayın görüntüsü kimi vatandaşı büyülerken, kimisini de ürküttü. Ay ın etrafında görüntülenen dev çember şekli, herkesin kafasında tek bir işareti düşündürttü. Ay Demre de neden değişik gözlemlendi?

Akşam 20.00 sıralarında ortaya çıkan ve Ayı tamamen dairesel olarak kuşatan çemberin görüntüsü izleyenleri büyüledi, bazı vatandaşları ise tedirgin etti. Muhteşem bir görüntü oluşturan dairesel ışıklar, Ayı tam ortasına alarak çember oluşturdu. Satürn gezegenini andıran Ayın görüntüsü saat 22.30 sıralarında ise yok oldu.

DOĞAL AFETİN HABERCİSİ SANDILAR

Büyüleyici doğa olayı vatandaşların çeşitli yorumlarına da neden oldu. Bu müthiş görüntüyü gören bazı vatandaşlar, Ayın görüntüsü hakkında endişeye kapılarak doğal afetlerin habercisi olabileceği yorumunda bulundular.

çEMBERİN SEBEBİ

Ayı yaklaşık 2,5 saat kuşatan esrarengiz çemberin sebebi, mevsimsel olarak gökyüzünde oluşan buz kristalleri. Yükseklerdeki buz kristallerinin altıgen formu, ışığın halka biçiminde odaklanmasını sağlıyor.

Aydan farklı açılarla gelen ışıklar buz kristallerine ulaştıktan sonra, kırılarak dairesel halkalar oluşturuyor. Buz kristallerinin tümünün aynı biçimde oluşu, oluşan halkaları tamamlayarak Ayın etrafında dairesel bir görüntüye sebep oluyor.

Ay Halesi adı verilen bu doğa olayının yılda bir kaç kez tekrarlandığı uzmanlar tarafından açıklandı.

Ana Sayfaya Git