Bölge bölge hendek haritası, PKK barikatları uydudan gözlendi

Cizre'de PKK terör örgütü tarafından kurulan PKK hendeklerini kaldırma çalışmaları, güvenlik güçlerince devam ederken, Cizre ve bölgesindeki hendek haritası uydudan çekilmiş fotoğraflar eşliğinde oluşturuldu

Haberler 22.12.2015 - 15:48 Son Güncelleme : 22.12.2015 - 15:48

Cizrede PKK terör örgütü tarafından kurulan PKK hendeklerini kaldırma çalışmaları, güvenlik güçlerince devam ederken, Cizre ve bölgesindeki hendek haritası uydudan çekilmiş fotoğraflar eşliğinde oluşturuldu

Bölge bölge barikatlar

1 numaralı bölge: 18 Aralık akşamından beri en şiddetli çatışmaların yaşandığı Nur Mahallesinin güneyi. Botaş Caddesinden sonrası hendek ve barikatların en yoğun olduğu yerler. Bu bölgede 4-5-6 katlı binaların en üst katlarının çoğu ya tank atışları ya da roketatarlarla kullanılamaz hale geldi. Özellikle Botaş Caddesine bakan binalar çatışmalarda en fazla hasar görenler.

2 numaralı bölge: Bu bölgede nüfus çok fazla değil. 1 nolu bölgeye nazaran daha sakin ve hendeklerin pek olmadığı yeridir. Bu bölgede ev aramaları odalar dahil olmak üzere cumartesi itibariyle bitti. Evlerin çoğunda su kuyuları olduğu için su sıkıntısı olmayacak gibi görünüyor. Özellikle 1 ve 2 numaralı bölgelerin arasındaki BOTAŞ caddesi ve çevresinde sokaklar Nur Mahallesinin en kritik hattını oluşturuyor.

3 ve 4 numaralı bölgeler: Bu bölgeler hendeklerin çok yoğun olduğu ve Cizrenin en kalabalık ikinci mahallesi olan Cudi Mahallesini oluşturmakta. 1 numaralı bölgeden sonra çatışmalar en sık 3 ve 4de yaşanıyor. Kırmızı çizgi ile gösterilen alan güvenlik güçlerinin bulunduğu alan.

5 numaralı bölge: Evlerin yoğun olduğu yerlerde hendek ve barikatlara sıkça rastlanan Sur Mahallesi. Henüz bu bölgede ev aramaları başlamadı.

6 numaralı bölge: Yafes Mahallesi. Güvenlik güçleri Mardin yolu yazılı bölgeden müdahaleye başladı. Bu bölgedeki Devlet Hastanesine yakın yerlerde hendekler mevcut ve hastane civarında sık sık çatışmalar yaşanmakta. Bazen Devlet Hastanesi bile güvenli olmaktan çıkıyor.

7 ve 8 numaralı bölgeler: 7 numaralı bölge Kale, 8 numaralı Konak mahallesi. Bu bölgeler şu anda Cizrenin çatışmaların yaşanmadığı, hendeklerin olmadığı en güvenli bölgeleri.

Cizrede PKKnın tünel tuzakları!

Güvenlik uzmanı Gürcan Cizredeki sokakların, evlerin duvarlarından ve bahçelerinden açılan tünellerle birbirine bağlandığını söylüyor.

Polis ve askerin ortak yürüttüğü operasyonlarda, PKK tarafından kazılan hendekler kapatılırken el yapımı patlayıcılar da imha edilmeye çalışılıyor. Diyarbakırda Sur, MardindeNusaybin, Dargeçit, Şırnakta Cizre, Silopi olmak üzere operasyonlar devam ederken, güvenlik stratejisti uzmanı Metin Gürcan, operasyonları değerlendirirken ilginç bir tespitte de bulundu: Ben Cizreye baktığımda,Vietnamın en büyük şehri Saygonun altını baştan başa kaplayan Cu Chi tünelleri aklıma geliyor. Güvenlik güçleri evleri tek tek arama yaparak, adım adım ilerleyerek Cizreyi temizlemeyi amaçlıyor ama bu tüneller nedeniyle yüzeyde ev aramasının bir anlamı kalmıyor.

Evlerden geçit var

Örneğin birçok bölgede bulunan bütün sokaklar birbirine tünellerle bağlı, bu bölgede çıkmaz sokak yok. Bu bölgelerde her evin avlusu-bahçesi muhakkak var. Bu bahçelerin duvarlarında delikler açılmış. Her evden diğerine geçilebilir. Bu bölgelerde ortalama bir sokağın bir ucundan diğer ucuna görme mesafesi en fazla 150-200 metre. Bu 4 bölgedeki toplam sokak uzunluğu yaklaşık 30 km. Bu şu demek: Güvenlik güçleri bu 30 kilometreyi ortalama 150 metrelik şeritlere ayırarak temizlemeye çalışacak.

çatışmalar şiddetlendi

Şırnakın Cizre ile Silopi ilçelerinde 14 Aralıkta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte asker ve polisin tank ve zırhlı araç desteği ile yürüttüğü operasyonlarda, çatışmalar şiddetlendi.

115 terörist öldürüldü

6ncı günde Cizrede 89, Silopide 9 terörist öldürüldü, 1 terörist sağ yakalandı. Diyarbakırın Sur ilçesinde 7, Mardinin Dargeçit ilçesinde ise 10 terörist etkisiz hale getirildi. Şırnak, Mardin ve Diyarbakırdaki operasyonlarda, toplam 115 terörist öldürülmüş oldu.

85 barikat yıkıldı

Sokaklarda oluşturulan 85 barikat imha edildi, 13 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi. Örgüt üyeleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla Cizrede 53, Silopide 596 evde arama yapıldı. Operasyonlarda, 13ü polis, 23 güvenlik görevlisi yaralandı.

Cizre niçin önemli?

Jeostratejik açıdan Cizre, Türkiye, Suriye ve Irak sınırlarının kesişim noktasında. Ayrıca Cizre, Şırnak, Siirtten başlayan Hakkariye kadar uzanan Botan bölgesinin güneybatı kapısı olan Kasrik Boğazına hakim. Habur sınır kapısına ve Kuzey Iraka giden Tarihi İpek yolunun üzerinde olan ve Dicle Nehrinin içinden geçtiği Cizre bölgesindeki tüm yollar için en önemli kavşak noktası. Kuzeyinde Gabar Kuzey Doğusunda Cudiye yaslanan Cizre dağın düz ovaya oradan da Türkiyeye açılan kapısı.

Suikast timi yakalandı

Diyarbakırda polisin düzenlediği operasyonda, suikast timi oldukları değerlendirilen 3 PKKlı üzerlerinde el bombası, tabanca ve mermilerle birlikte yakalandı. PKKlılardan 1i tutuklanırken, 2si ile ilgili soruşturma sürdürülüyor.Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada, BTÖ mensuplarının yakalandıkları esnada üzerlerinde bulunan tabancaların özel kılıflarla gizlenerek taşındığı, tabancalarının atışa hazır bulunduğu görülmüştür. Elde edilen örgütsel dokümanların çözümlemesinde örgüt üyelerinin güvenlik güçlerimize yönelik saldırı planı içerisinde olan suikast timi olabilecekleri ve il içerisinde tek kişilik suikast eylemi talimatı aldıkları değerlendirilmektedir denildi.

ANAOKULUNA PKK TUZAĞI!

Şırnakta PKKlılar kent merkezindeki Bahçelievler Mahallesinde bulunan Bahçelievler Anaokulunun bahçesine el yapımı patlayıcı bıraktı. İhbar üzerine olay yerine gelen güvenlik güçleri okulda çocukların bulunması nedeniyle bombaya ilk anda müdahale edemedi. Okuldaki öğrencileri kalkan olarak kullanan teröristler, buradan güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açtı. çocukların farklı bir bölgeye alınmasının ardından güvenlik güçleri operasyon başlattı.

ZIRHLI KEPçEYE ROKETATAR

Surdaki hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılmasında polise ait zırhlı kepçeye PKKlılar roketatarlı saldırı düzenledi. Saldırıda roketatar kepçenin önüne düşerek infilak etti. Saldırıda ölen ve yaralanan olmazken, kepçede hafif hasar meydana geldiği öğrenildi. Operasyonlar sırasında Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinesi (AZMİM) ile barikatlar kaldırıldığı belirtildi. vatan

Ana Sayfaya Git