Görüş Bildir

Bölge bölge hendek haritası, PKK barikatları uydudan gözlendi

Cizre'de PKK terör örgütü tarafından kurulan PKK hendeklerini kaldırma çalışmaları, güvenlik güçlerince devam ederken, Cizre ve bölgesindeki hendek haritası uydudan çekilmiş fotoğraflar eşliğinde oluşturuldu

Bölge bölge hendek haritası, PKK barikatları uydudan gözlendi

Cizre'de PKK terör örgütü tarafından kurulan PKK hendeklerini kaldırma çalışmaları, güvenlik güçlerince devam ederken, Cizre ve bölgesindeki hendek haritası uydudan çekilmiş fotoğraflar eşliğinde oluşturuldu

Bölge bölge barikatlar

1 numaralı bölge: 18 Aralık akşamından beri en şiddetli çatışmaların yaşandığı Nur Mahallesi’nin güneyi. Botaş Caddesinden sonrası hendek ve barikatların en yoğun olduğu yerler. Bu bölgede 4-5-6 katlı binaların en üst katlarının çoğu ya tank atışları ya da roketatarlarla kullanılamaz hale geldi. Özellikle Botaş Caddesi’ne bakan binalar çatışmalarda en fazla hasar görenler.

2 numaralı bölge: Bu bölgede nüfus çok fazla değil. 1 no’lu bölgeye nazaran daha sakin ve hendeklerin pek olmadığı yeridir. Bu bölgede ev aramaları odalar dahil olmak üzere cumartesi itibariyle bitti. Evlerin çoğunda su kuyuları olduğu için su sıkıntısı olmayacak gibi görünüyor. Özellikle 1 ve 2 numaralı bölgelerin arasındaki BOTAŞ caddesi ve çevresinde sokaklar Nur Mahallesi’nin en kritik hattını oluşturuyor.

3 ve 4 numaralı bölgeler: Bu bölgeler hendeklerin çok yoğun olduğu ve Cizre’nin en kalabalık ikinci mahallesi olan Cudi Mahallesi’ni oluşturmakta. 1 numaralı bölgeden sonra çatışmalar en sık 3 ve 4’de yaşanıyor. Kırmızı çizgi ile gösterilen alan güvenlik güçlerinin bulunduğu alan.

5 numaralı bölge: Evlerin yoğun olduğu yerlerde hendek ve barikatlara sıkça rastlanan Sur Mahallesi. Henüz bu bölgede ev aramaları başlamadı.

6 numaralı bölge: Yafes Mahallesi. Güvenlik güçleri Mardin yolu yazılı bölgeden müdahaleye başladı. Bu bölgedeki Devlet Hastanesi’ne yakın yerlerde hendekler mevcut ve hastane civarında sık sık çatışmalar yaşanmakta. Bazen Devlet Hastanesi bile güvenli olmaktan çıkıyor.

7 ve 8 numaralı bölgeler: 7 numaralı bölge Kale, 8 numaralı Konak mahallesi. Bu bölgeler şu anda Cizre’nin çatışmaların yaşanmadığı, hendeklerin olmadığı en güvenli bölgeleri.

Cizre’de PKK’nın tünel tuzakları!

Güvenlik uzmanı Gürcan Cizre’deki sokakların, evlerin duvarlarından ve bahçelerinden açılan tünellerle birbirine bağlandığını söylüyor.

Polis ve askerin ortak yürüttüğü operasyonlarda, PKK tarafından kazılan hendekler kapatılırken el yapımı patlayıcılar da imha edilmeye çalışılıyor. Diyarbakır’da Sur, Mardin’deNusaybin, Dargeçit, Şırnak’ta Cizre, Silopi olmak üzere operasyonlar devam ederken, güvenlik stratejisti uzmanı Metin Gürcan, operasyonları değerlendirirken ilginç bir tespitte de bulundu: “Ben Cizre’ye baktığımda,Vietnam’ın en büyük şehri Saygon’un altını baştan başa kaplayan Cu Chi tünelleri aklıma geliyor. Güvenlik güçleri evleri tek tek arama yaparak, adım adım ilerleyerek Cizre’yi temizlemeyi amaçlıyor ama bu tüneller nedeniyle yüzeyde ev aramasının bir anlamı kalmıyor.”

Evlerden geçit var

“Örneğin birçok bölgede bulunan bütün sokaklar birbirine tünellerle bağlı, bu bölgede çıkmaz sokak yok. Bu bölgelerde her evin avlusu-bahçesi muhakkak var. Bu bahçelerin duvarlarında delikler açılmış. Her evden diğerine geçilebilir. Bu bölgelerde ortalama bir sokağın bir ucundan diğer ucuna görme mesafesi en fazla 150-200 metre. Bu 4 bölgedeki toplam sokak uzunluğu yaklaşık 30 km. Bu şu demek: Güvenlik güçleri bu 30 kilometreyi ortalama 150 metrelik şeritlere ayırarak temizlemeye çalışacak.”

Çatışmalar şiddetlendi

Şırnak’ın Cizre ile Silopi ilçelerinde 14 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte asker ve polisin tank ve zırhlı araç desteği ile yürüttüğü operasyonlarda, çatışmalar şiddetlendi.

115 terörist öldürüldü

6’ncı günde Cizre’de 89, Silopi’de 9 terörist öldürüldü, 1 terörist sağ yakalandı. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 7, Mardin’in Dargeçit ilçesinde ise 10 terörist etkisiz hale getirildi. Şırnak, Mardin ve Diyarbakır’daki operasyonlarda, toplam 115 terörist öldürülmüş oldu.

85 barikat yıkıldı

Sokaklarda oluşturulan 85 barikat imha edildi, 13 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirildi. Örgüt üyeleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla Cizre’de 53, Silopi’de 596 evde arama yapıldı. Operasyonlarda, 13’ü polis, 23 güvenlik görevlisi yaralandı.

Cizre niçin önemli?

 “Jeostratejik açıdan Cizre, Türkiye, Suriye ve Irak sınırlarının kesişim noktasında. Ayrıca Cizre, Şırnak, Siirt’ten başlayan Hakkari’ye kadar uzanan Botan bölgesinin güneybatı kapısı olan Kasrik Boğazı’na hakim. Habur sınır kapısına ve Kuzey Irak’a giden Tarihi İpek yolunun üzerinde olan ve Dicle Nehri’nin içinden geçtiği Cizre bölgesindeki tüm yollar için en önemli kavşak noktası. Kuzeyinde Gabar Kuzey Doğusunda Cudi’ye yaslanan Cizre ‘dağın’ düz ovaya oradan da Türkiye’ye açılan kapısı.”

Suikast timi yakalandı

Diyarbakır’da polisin düzenlediği operasyonda, suikast timi oldukları değerlendirilen 3 PKK’lı üzerlerinde el bombası, tabanca ve mermilerle birlikte yakalandı. PKK’lılardan 1’i tutuklanırken, 2’si ile ilgili soruşturma sürdürülüyor.Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, “BTÖ mensuplarının yakalandıkları esnada üzerlerinde bulunan tabancaların özel kılıflarla gizlenerek taşındığı, tabancalarının atışa hazır bulunduğu görülmüştür. Elde edilen örgütsel dokümanların çözümlemesinde örgüt üyelerinin güvenlik güçlerimize yönelik saldırı planı içerisinde olan suikast timi olabilecekleri ve il içerisinde tek kişilik suikast eylemi talimatı aldıkları değerlendirilmektedir” denildi.

ANAOKULUNA PKK TUZAĞI!

Şırnak’ta PKK’lılar kent merkezindeki Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan Bahçelievler Anaokulu’nun bahçesine el yapımı patlayıcı bıraktı. İhbar üzerine olay yerine gelen güvenlik güçleri okulda çocukların bulunması nedeniyle bombaya ilk anda müdahale edemedi. Okuldaki öğrencileri “kalkan” olarak kullanan teröristler, buradan güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Çocukların farklı bir bölgeye alınmasının ardından güvenlik güçleri operasyon başlattı.

ZIRHLI KEPÇEYE ROKETATAR

Sur’daki hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılmasında polise ait zırhlı kepçeye PKK’lılar roketatarlı saldırı düzenledi. Saldırıda roketatar kepçenin önüne düşerek infilak etti. Saldırıda ölen ve yaralanan olmazken, kepçede hafif hasar meydana geldiği öğrenildi. Operasyonlar sırasında Amfibi Zırhlı Muharebe İstihkam İş Makinesi (AZMİM) ile barikatlar kaldırıldığı belirtildi. vatan

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir