Bombacı pilotlara engel olmadı!

Darbeci komutan Özkan Edip Akgülay’a verilen beraat kararını savcı temyiz etti. Savcı, Akgülay’ın, darbeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

Haberler 16.03.2021 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 8. Ana Jet Üssünde Albay rütbesiyle görev yapan ve 15 Temmuz hain darbe giriimi sonrasnda Tugenerallie terfi ettirilerek Eskiehir Birletirilmi Hava Harekt Merkez Komutanlna atanan Tugeneral Özkan Edip Akgülaya Ar Ceza Mahkemesince verilen beraat kararna duruma savcs itiraz etti. Cumhurbakanl da suçtan zarar gördüü gerekçesiyle davaya müdahil olarak katld.

Savc temyiz bavurusunda, sank Akgülayn 2012-2015 yllarnda 3 farkl sabit hattan 6 kez arandn, bu aramalarn Adanada görev yapan Binba Orçun Ku ile ardk olduunun HTS incelemesi, tespit tutana ve baz bilgileriyle sabit olduuna vurgu yapt. Sann FETÖnün askeri mahrem yaplanmasnn kulland bir yöntem olan ardk arama ile aranarak bu ekilde gizliliinin salandn, örgütün mahrem hizmetler snfna tabi olduu belirtildi. TSK mensubu asker kii olmasna ramen bal olduu mahrem imam tarafndan umuma açk yerlerde bulunan kontörlü telefonlardan aranarak görümeler yapt belirtildi.

ANKARAYI BOMBALAYAN F-16 PLOTLARINA ENGEL OLMADI

15 Temmuz hain darbe giriiminin yaand gün 8. Ana Jet Üssünde Komutan Vekili olarak görev yaparken darbeciler tarafndan sisteme gönderilen sözde Skyönetim emrini ve skyönetim komutanlarnn isim listesinin derhal tüm ana birlik ve komutanlarna iletilmesi için talimat verdiine dikkat çekildi.

Pilotlar Yldray Korkmaz, Yavuz stek, brahim Yozgat, Aziz Ersel Emanet, Ceyhan Karakurt, Fatih en, Ahmet Özdemir ve Erdem Erdoann Ana Jet Üssündeki 6 F-16 sava uçan Ankaray bombalamak için Diyarbakrdaki üsten kaçrdklar belirtilen temyiz bavurusunda, sann gerekli tedbirleri almad bildirildi.

TÜM UçULAR 20.19DA YASAKLANIRKEN 22.35TE HAVALANDI

Pilotlarn tam teçhizatl biçimde filoda hareketlilik oluturup uçaklar saat 22.35te kaldrdklar, sank Tugeneral Akgülayn pilotlara üsse geri dönmeleri için emir verdii, uçaklar kalktktan sonra üste bir takm önlemler ald, olaanüstü olaylarn gelitii ve darbe teebbüsünün kamuoyu tarafndan dahi örenildii bir günde tüm uçularn ülke genelinde 20:19dan itibaren yasaklanm olmasna ramen sann konumu itibariyle bu hususlar önceden bilmesi gerektii belirtildi. Uçaklarn kalk aamasna kadar makul süre bulunmasna ramen sann hava üssünde gerekli tedbirleri almad, aktif bir davran sergilemedii, uçu yasana ramen müdahale için uçaklarn kalkna kar tedbir almakta hava üssündeki konumu gerei üssün en yetkili amiri olduu halde pasif konumda kalarak pilotlarn üsten havalanmalarna olanak salad ifade edildi.

SEMH TERZ VE EKBNE ENGEL OLMADI

Ülke genelinde tüm uçularn yasak olmasna ramen darbeci Tugeneral Semih Terzinin beraberindeki Özel Kuvvetler ekibiyle 8. Ana Jet üssünden CASA uçayla gece 00:00da Ankaraya uçuuna engel olmak için tedbir almayarak pasif konumda kald bildirildi. Sann Terzi ve beraberindeki darbecilerin üsten havalanmalarna olanak salayarak darbe giriimine destek olduu kaydedildi. HTS raporlar ve analizleri, tank ifadeleri, görüntülü inceleme tutanaklar, idari soruturma raporlar, telsiz kaytlar bir bütün olarak deerlendirildiinde sann örgütün mahrem imamlaryla irtibatl olduu ve darbe gecesi pasif kalarak sava uçaklarnn havalanmasna engel olmayp hain darbe giriiminin icrasn kolaylatrd için hakkndaki beraat kararnn kaldrlarak Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm müebbet hapisle cezalandrlmas istendi. Dosya Bölge stinaf Mahkemesince incelendikten sonra nihai kesin karar verilmek üzere bu kez Yargtay 16. Ceza Dairesine gönderilecek.

Ana Sayfaya Git