Cemevi 14 aydır elektriksiz

Diyarbakır Cemevi’nin elektrikleri 14 aydır kesik. Konuyu yargıya taşıyan Dernek Başkanı Cafer Koluman, “Nasıl ki Kiliseler, Camiler, Sinagoglar elektrik borçlarından muaf tutuluyorlarsa; biz de bu ülkede yaşayan milyonlarca Alevi olarak bu hakka sahip olduğumuzu düşünmekteyiz” iddiasında bulundu.

Haberler 21.12.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 2011 ylnda Balar lçesinde açlan Cemevinin elektrikleri 14 aydr kesik. DEDA, fatura ödenmedii gerekçesiyle elektrikleri keserken, Cemevi yetkilileri ise burann ibadethane olduunu öne sürerek, camilere, kiliselere ve sinagoglara tannan haklarn Alevilerin ibadethanesi olan Cemevlerine de tannmasn isteyerek genel bütçeden karlanmasn istedi. 2014 ylndan bu yana fatura ödemeyen Cemevinin elektrikleri 2018 ylnda kesildi. Yaplan giriimler sonuçsuz kalnca Pir Sultan Abdal Kültür Dernei ve Cemevi Diyarbakr ube Bakan Cafer Koluman konuyu yargya tad.

4.5 YIL BOYUNCA KMSE DOKUNMADI

Koluman, Dicle Elektrik Datm A..ye Diyarbakr Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesinde, htiyati Tedbir Talepli dava açtklarn belirterek, yargdan 3 gün içinde olumlu bir karar beklediklerini söyledi. Koluman 4.5 yldr kimse gelip dokunmad. 2018 yl ekim aynda haber vermeden gelip elektrii kestiler. Taziyelerimiz oluyor, cenazelerimiz oluyor, dernein etkinlikleri oluyor ve bunu yapmaktan mahrum kaldk. Geçici olarak bir hafta açtk sonra gelip bize borç yaplandrmas yapacaksnz, eer kabul etmezseniz abone vermeyeceiz ve sözleme imzalamayacaz dediler. Buna ramen yazl ekilde DEDAa bavurduk. Elimizdeki emsal kararlar, AHM kararlarna atfta bulunarak burann bir ibadethane olduunu ve morgun olduunu taziyelerin cemlerin olduunu ve burann Alevilerin ibadethanesi olduundan hareketle kiliselere, camilere, sinagoglara tannan hak neyse bizim de bu haktan faydalanmamz gerektiini ve bunun bir vatandalk hakk olduunu buradan ifade ettik dedi.

BELEDYE RANDEVUYU PTAL ETT

Yaptklar bavuruya DEDAn 2 ay sonra cevap verdiini belirten Koluman Verilen cevap ne hazindir ki bizi müftülük ile muhatap etmek istediler. Madem siz burann ibadethane olduunu düünüyorsunuz o zaman müftülüe bavurun, siz deil müftülük bizimle muhatap olsun dediler. çinde Alevilerin olmad bir Diyanet Bakanl ile bizi muhatap etmek bir asimilasyon politikasdr. Bal olduumuz bölgedeki belediye olan Balar Belediyesinden randevu istedik, verdiler ama son dakika iptal ettiler ve bir daha da bize dönü yapmadlar ifadelerini kulland.

DN VE VCDAN ÖZGÜRLÜÜ GEREKçES

Alevilerin ibadethanesi olan Cemevlerine elektrik salanmasnn bir kamu görevi olduunu belirten Koluman unlar söyledi: çünkü bu ülkede yaayan milyonlarca Alevi vergisini ödemesine ramen, vatanda olarak üzerine düeni yapmasna ramen maalesef ki en temel hakkmz olan söz konusu elektrik salanma hakkmzn kstland burada görmü bulunmaktayz. Biz özellikle din ve vicdan özgürlüüne dayanarak bu davay açtk. çünkü elimizde birçok emsal karar var. Her ne kadar Cemevleri yasal, anayasal anlamda ibadethane statüsüne kavuturulmasa bile evrensel hukuk balamnda Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin Cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olduuna dair içtihatlar vardr. Keza yine, dare Mahkemelerinin bu anlamda kararlar mevcuttur. Yine, Yargtayn Cemevlerinin Alevilerin ibadethanesi olduunu, Alevilerin ibadetinin de Cem olduunu, dolaysyla yüzyllardr Alevilerin ibadetlerini Cemevlerinde yerine getirdiklerine dair içtihatlar vardr.

Tüm bunlara ramen maalesef ki hala pratikte Cemevleri ibadethane statüsüne kavuturulmayarak, Anayasann 10. maddesinde geçen eitlik ilkesine aykr bir tutum ile kar karya olduumuzu belirtmek isteriz.

KLSELER, SNAGOGLAR MUAF TUTULUYORSA

14 aydr Diyarbakrdaki Aleviler olarak ibadetlerini yerine getiremediklerini kaydeden Koluman öyle konutu: Nasl ki Kiliselerden, Camilerden, Sinagoglardan elektrik faturas alnmyorsa, elektrik borçlarndan muaf tutuluyorlarsa; biz de bu ülkede yaayan milyonlarca Alevi olarak bu hakka sahip olduumuzu düünmekteyiz. Hiçbir zamanda biz Aleviler kamu düzenini bozacak bir eylem ve etkinlikte de bulunmadk. Tam tersine aslnda Cemevlerinin ibadethane saylmas bu ülkede yaayan milyonlarca insann hem vicdann rahatlatacaktr hem de kamu barnn salanmas adna güzel bir uygulama olacaktr. Buradan çarmz udur ki, vicdanl hakimlerin bu taleplerimizi dikkate alarak ellerini vicdanlarna götürmesi lazm. Siyasetten bamsz bir ekilde hukuku ve hakkaniyeti uygulamalarn bekliyoruz. Tedbir talepli bir dava açtk. Usul gerei 3 gün içerisinde bu tedbirimizin dikkate alnmas lazm. Biz davamzn takipçisi olacaz. Buradan olumlu bir karar bulmamamz halinde bunu en üst yargya tamay düündüümüzü belirtmek istiyoruz.

Ana Sayfaya Git