Cesetler aranıyor!

Tirebolu-Doğankent yolunda, menfezin çöktüğü bölgede sabah saatlerinden yapılan arama çalışmalarında kayıp 1 kişinin daha cansız bedeni bulundu. 1 kaybın daha bulunmasıyla yaşamını yitirenlerin sayısı, 8'e yükseldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, her afetin kendine göre bir niteliği olduğunu belirterek, sel afetinde can kaybının 8, kayıp sayısının da 8 olduğunu söyledi.

Haberler 25.08.2020 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Giresundaki sel felaketinden sonra kayp olarak aranan 9 kiinden 1inin cansz bedeni, arama- kurtarma ekiplerince Espiye ilçesinde bulundu. brahim Güdükün cansz bedeninin bulunmasyla selde yaamn yitirenlerin says, 8ye yükseldi. 2si asker 8 kiiyi arama çalmalar sürdürülüyor.

Giresunda önceki akam etkili olan saanak nedeniyle 7 ilçede sel ve heyelan meydana geldi. Gece boyu iddetini artran yamur sonras Dereli ilçesi, nehre döndü; park halindeki araçlar, sel sularna kaplarak sürüklendi. Aksu Deresinin baz noktalarda tamas sonucu Giresun- Dereli- Sivas yolu ulama kapand. Saanak nedeniyle debisi yükselen Aksu Deresi, merkeze bal Durolu beldesi civarnda ve baz bölgelerde tat. Dere çevresindeki baz evler de tedbir amaçl tahliye edildi.

SOYLU: YARALARI SARACAIMIZA YÖNELK YOL HARTASI BELRLYORUZ

Giresunun Dereli ilçesinde incelemelerini sürdüren çileri Bakan Süleyman Soylu, her afetin kendine göre bir nitelii olduunu belirterek, sel afetinde can kaybnn 7, kayp saysnn da 9 olduunu söyledi. Bakan Soylu, Vatanda ve esnaf dinliyoruz, taleplerini alyoruz. Bizim gözümüzden kaçan bir ey varsa vatandamz dinliyoruz. Her bölgedeki afet farkl oluyor. lk kez burada bizim çizmeye ihtiyacmz oldu. Daha önceki afetlerde böyle bir çizme talebi olmamt. Maske zaten sürekli olarak datlyor. Yaralar da nasl saracamza yönelik yol haritas da belirliyoruz. Tüm kurumlarla birlikte neler yapacamz ortaya koyduk. Herkes bir an önce toparlanmas hususunda elinden geleni yapyor. Arama çalmalar da devam ediyor. Aranan kii says 9a dütü. 9 kiiyi arama çalmalar devam ediyor. Tüm ekiplerimiz çalyor, ekip saysn da artrdk. Hayatn kaybedenlerin says ise 7dir dedi.

YOL çÖKTÜ, 5 EKPLK JANDARMA ARACI SELE KAPILDI

Yalar sonras 5i jandarma ve 1i i makinesi operatörü olmak üzere 6 kii, Tirebolu- Doankent yolunda menfezin çökmesi sonucu dereye düerek kayboldu. Tirebolu-Doankent yolunda, içinde 5 jandarma personelinin bulunduu aracn, menfezin çökmesi sonucu dereye dütüü bölgede sabahtan bu yana yaplan arama çalmalarnda 2nci jandarma görevlisinin de cansz bedeni bulundu. 1 kaybn daha bulunmasyla yaamn yitirenlerin says, 6ya yükseldi. Bölgeden 4 kilometre uzaklkta dere yatanda ulalan, evli ve 3 çocuk babas Jandarma Uzman çavu Erdem çtrn (44) cenazesi, düzenlenecek törenle memleketi Orduya uurlanacak.

KAYIPLAR ARANIYOR

Afetin yaralarnn sarlmaya çalld bölgede ekiplerin 3ü jandarma 10 kayp kiiyi arama- kurtarma çalmalar sürdürülüyor. Arama çalmalarna AFAD, AKUT ve UMKE ekiplerinin yan sra özel dalgç timleri de elik ediyor. Ekipler, 2 uzman çavuun cansz bedenine ulalan bölgede arama çalmalarna younluk veriyor. Sahil Güvenlik ekipleri de bölgede dronla havadan tarama yaparak, çalmalara elik edecek. Bölgede JAK timlerinin yer ald aramalara ekipler, 3er kilometrelik alanlara bölünerek devam edecek.

GECE TEDRGN GEçT

Selin en fazla hasara yol açt Derelide halk, geceyi tedirgin geçirdi. lçede yaayan Aycan Kahraman, Yamur sularnn evin altna girdiini gördüümüz gibi hemen binamz terk ettik. Kaynmzn evine gittik daha sonra evimizin ykldn örendik. Bugün de burada bekliyoruz, hava kararnca yine kaynmn evine gideceiz dedi.

Murat Tomak ise Yamurun iddetini artrmas ile beraber eve su girmeye balad, saat 21 civarlarnda. Biz de evi terk ettik sonrasnda binann yklmasn izledik. Apartmanmzda 15 kii vard. Dün geceyi yaknmzn evinde geçirdik, bazlarmz arabada kald. Bu gece de yine öyle geçirdik diye konutu.

Sinan ahin de Evimiz hemen ana cadde üzerinde yer alyor. Yamur yaarken evimizde korku dolu anlar yaadk. Yamur iddetini biraz daha artrsayd evlerimiz de giderdi. Korkuyla ilk geceyi geçirdik. Bugün de yine ayn korkuyla evimizde mecbur kalyoruz. Elektrik yok, su yok, yardm bekliyoruz dedi.

MUM SATILAN DÜKKAN BULAMADI

Evden çkp, Dereli sokaklarnda mum bulmak için dükkan dükkan dolaan Ümmühan Akkoç da Elektrik yok, su yok. Belki dükkanlarda mum bulurum, diye dar çktm ama ortada dükkan kalmam. çok korkunç bir geceydi, her yer mahvoldu, evlerimizde korku içinde bir gece geçirdik ve geçirmeye devam edeceiz diye konutu.

CAN KAYBI 7YE YÜKSELD

Tirebolu-Doankent yolunda, menfezin çöktüü bölgede sabah saatlerinden yaplan arama çalmalarnda kayp 1 kiinin daha cansz bedeni bulundu. 1 kaybn daha bulunmasyla yaamn yitirenlerin says, 7ye yükseldi.

KMLK BELL OLDU, EHT SAYISI 3E YÜKSELD

Giresundaki sel felaketinde, Tirebolu- Doankent yolunda menfezin çöktüü bölgede, sabah saatlerinde balanan arama çalmalarnda bulunan cansz bedenin, Uzman çavu Burak Toka (28) ait olduu belirlendi. Evli ve 1 çocuk babas Tokun einin 2nci çocuklarna hamile olduu örenildi. Tokun ayrca felaketin yaand Giresuna 1 ay önce tayininin çkt belirtildi.

ehit Uzman çavu Burak Tokun ac haberinin verildii Gümühanenin Köse ilçesindeki babaevine Türk bayra asld.

EHT BABASINI ASKER SELAMIYLA UURLADI

Giresundaki sel felaketinde ehit olan uzman jandarma 7nci kademeli çavu Erdem çtr (44) için Giresun Jandarma Bölge Komutanlnda tören düzenlendi. Törene, çileri Bakan Yardmcs smail çatakl, Giresun Valisi Enver Ünlü, askeri erkan, kent protokolü, ehit ei Hamide, çocuklar Alperen, Semra Nur ve eyda Ülkü çtr, ehit babas Namk çtr ve ehit yaknlar katld. Dualarn okunduu törende, ehidin olu Alperen çtr (11), babasnn cenazesinin getirilmesi srasnda ayaa kalkarak asker selam verdi. ehit ei ve çocuklar, tabuta sarlarak gözya döktü. ehit Ei Hamide çtr, Beni de yanna götür diyerek gözya döktü. Törenin ardndan Erdem çtrn cenazesi, askerler tarafndan omuzda tanp memleketi Ordunun çama ilçesine götürülmek üzere askeri helikoptere nakledildi. ehit Uzman çavu çtr, Ordunun çama ilçesinde saat 14.30da düzenlenecek ceneaze töreninin ardndan topraa verilecek.

1 KNN DAHA CANSIZ BEDEN BULUNDU

Giresundaki sel felaketinden sonra kayp olarak aranan 9 kiinden 1inin cansz bedeni, arama- kurtarma ekiplerince Espiye ilçesinde bulundu. brahim Güdükün cansz bedeninin bulunmasyla selde yaamn yitirenlerin says, 8ye yükseldi. 2si asker 8 kiiyi arama çalmalar sürdürülüyor.

DERE YATAKLARINA BNA YAPARSANIZ DOA BÖYLE ÖCÜNÜ ALIYOR

Kentsel Dönüüm Uzman ve Mimar Nihat en, Giresunda yaanan sel afetine ilikin açklama yapt. Dere yataklarna ve takn alanlarna bina yaplmamas gerektiini söyleyen en, Ama burada bakyoruz, hemen dere yatann kenarnda binalar var. En önemli konu, artk iklim artlar deiti. Deien iklim artlarna uygun, yerlemesini bitirmi ilçelerde mutlaka yeni hesaplamalar yapmamz gerekiyor. Can ve mal güvenliini riske sokan yerler varsa ve rehabilite edilebiliyorsa bunlar mutlaka yaplmaldr. Daha salkl ve güvenli alanlara götürülmelidir. Suyun gücünün karnda durmak çok zor, burada sel sular kayalar, arabalar sürüklemi, binalara zarar vermi. Doann gücünün karsnda doaya isyan eder gibi bir harekette olmamamz lazm. Doal afetlere uygun yaplar yapmamz gerekiyor. imdi bu bölge çok dalk, iki dan arasnda klcal dereler var. Bu dereler, ana dereye rahatça ulaabilmeli. Klcal derelerden gelen yüksek miktarda sular, ana dereye ulamadan ehrin en zayf noktasn basyor dedi.

DERE YATAININ KENARINA KURULMU BR LçE

Dere yataklarna bina yaparsanz ite doa böyle sizden öcünü alyor diyen en, Eer siz doann koyduu kurallara direnirseniz ite böyle olumsuz sonuçlar ortaya çkar. Karadeniz Bölgesi çok ya alan bir bölge, artk eskisi gibi deil. Mevsim ve ya koullar deiti, çevresel faktörler eskisi deil, çok ksa sürede çok fazla yalar olabiliyor. Dereli, dalarn eteine kurulmu bir ilçe ve çok üzülerek ifade ediyorum ki hemen dere yatann kenarna kurulmu bir ilçedir. Yaplamasn da hep bu eksende yapm. Dik yamaçlardan gelen ar ya, klcal derelerle ana dereye ular. Eer siz bu klcal derelerdeki çalmalar yapmazsanz, suyun akna engel olabilecek durumlar ortadan kaldrmadnz sürece bu olaylar yaanr. Klcal derelerden gelen sularn, ana dereye ulamnda bir engel varsa, bu engellerin ortadan kaldrlmas gerekiyor. Bölge, fndkla geçinen bir bölge ve vatandalarn kulland tarmsal ilaçlar, topran yüzeyinde bulunan çal, ot, diken yani ne varsa hepsini yok ediyor. O nedenle yaan su, toprak emmeden topran yüzeyinden çok rahat bir ekilde akyor. Klcal dereler, ana dere haline gelebiliyor diye konutu.

DAHA ÜZÜCÜ OLAYLAR YAANABLRD

lçe merkezinde bulunan binalarn, zemin katnda hep i yerlerinin olduuna dikkat çeken en, Eer burada konut olsayd çok daha üzücü olaylarla karlayabilirdik. yerlerine dolan su yaklak 2 buçuk metreyi buluyor. Suyla gelen toprak ve kum, dükknlarn içine dolmu. Metrekareye düen en fazla ya miktar bellidir. Bunun üzerinde bir ya miktar alnarak, çevreden gelebilecek sular da ona göre hesaplayarak, mevcut dere yataklar üzerinde can ve mal güvenliini ortadan kaldrabilecek bir çalma yaplabiliyorsa ilçeyi tamaya gerek yok. Ancak bu mümkün deilse daha güvenli yerlere tanmasnda fayda var. Hep olumsuz olaylar olduktan sonra bu konular konuuyoruz. Böyle olaylar yaamamak için acilen gerekli çalmalar için ehli kiiler tarafndan yaplmas lazm ifadelerini kulland.

HELKOPTERL KURTARMA ANI KAMERADA

Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanl, Giresunda yaanan sel felaketi sonras balatlan arama kurtarma faaliyetleri kapsamnda görevlendirilen 2 Sahil Güvenlik helikopteri ile 1 Sahil Güvenlik Dal Timinin, mahsur kalan 14 vatanda kurtard anlara ait görüntüleri paylat. Paylamda, u ana kadar yaplan arama kurtarma faaliyetlerinde Sahil Güvenlik helikopterleri tarafndan 14 vatandamz mahsur kaldklar bölgeden tahliye edilmitir. Bölgede mütereken balatlan arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir denildi.

Ana Sayfaya Git