Cesetler aranıyor!

Tirebolu-Doğankent yolunda, menfezin çöktüğü bölgede sabah saatlerinden yapılan arama çalışmalarında kayıp 1 kişinin daha cansız bedeni bulundu. 1 kaybın daha bulunmasıyla yaşamını yitirenlerin sayısı, 8'e yükseldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, her afetin kendine göre bir niteliği olduğunu belirterek, sel afetinde can kaybının 8, kayıp sayısının da 8 olduğunu söyledi.

Cesetler aranıyor!

Giresun’daki sel felaketinden sonra kayıp olarak aranan 9 kişinden 1’inin cansız bedeni, arama- kurtarma ekiplerince Espiye ilçesinde bulundu. İbrahim Güdük’ün cansız bedeninin bulunmasıyla selde yaşamını yitirenlerin sayısı, 8'ye yükseldi. 2’si asker 8 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor.

Giresun'da önceki akşam etkili olan sağanak nedeniyle 7 ilçede sel ve heyelan meydana geldi. Gece boyu şiddetini artıran yağmur sonrası Dereli ilçesi, nehre döndü; park halindeki araçlar, sel sularına kapılarak sürüklendi. Aksu Deresi’nin bazı noktalarda taşması sonucu Giresun- Dereli- Sivas yolu ulaşıma kapandı. Sağanak nedeniyle debisi yükselen Aksu Deresi, merkeze bağlı Duroğlu beldesi civarında ve bazı bölgelerde taştı. Dere çevresindeki bazı evler de tedbir amaçlı tahliye edildi.

SOYLU: YARALARI SARACAĞIMIZA YÖNELİK YOL HARİTASI BELİRLİYORUZ

Giresun’un Dereli ilçesinde incelemelerini sürdüren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, her afetin kendine göre bir niteliği olduğunu belirterek, sel afetinde can kaybının 7, kayıp sayısının da 9 olduğunu söyledi. Bakan Soylu, “Vatandaşı ve esnafı dinliyoruz, taleplerini alıyoruz. Bizim gözümüzden kaçan bir şey varsa vatandaşımızı dinliyoruz. Her bölgedeki afet farklı oluyor. İlk kez burada bizim çizmeye ihtiyacımız oldu. Daha önceki afetlerde böyle bir çizme talebi olmamıştı. Maske zaten sürekli olarak dağıtılıyor. Yaraları da nasıl saracağımıza yönelik yol haritası da belirliyoruz. Tüm kurumlarla birlikte neler yapacağımızı ortaya koyduk. Herkes bir an önce toparlanması hususunda elinden geleni yapıyor. Arama çalışmaları da devam ediyor. Aranan kişi sayısı 9’a düştü. 9 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Tüm ekiplerimiz çalışıyor, ekip sayısını da artırdık. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 7’dir” dedi.

YOL ÇÖKTÜ, 5 EKİPLİK JANDARMA ARACI SELE KAPILDI

Yağışlar sonrası 5'i jandarma ve 1'i iş makinesi operatörü olmak üzere 6 kişi, Tirebolu- Doğankent yolunda menfezin çökmesi sonucu dereye düşerek kayboldu. Tirebolu-Doğankent yolunda, içinde 5 jandarma personelinin bulunduğu aracın, menfezin çökmesi sonucu dereye düştüğü bölgede sabahtan bu yana yapılan arama çalışmalarında 2’nci jandarma görevlisinin de cansız bedeni bulundu. 1 kaybın daha bulunmasıyla yaşamını yitirenlerin sayısı, 6'ya yükseldi. Bölgeden 4 kilometre uzaklıkta dere yatağında ulaşılan, evli ve 3 çocuk babası Jandarma Uzman Çavuş Erdem Çıtır'ın (44) cenazesi, düzenlenecek törenle memleketi Ordu'ya uğurlanacak.

KAYIPLAR ARANIYOR

Afetin yaralarının sarılmaya çalışıldığı bölgede ekiplerin 3’ü jandarma 10 kayıp kişiyi arama- kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Arama çalışmalarına AFAD, AKUT ve UMKE ekiplerinin yanı sıra özel dalgıç timleri de eşlik ediyor. Ekipler, 2 uzman çavuşun cansız bedenine ulaşılan bölgede arama çalışmalarına yoğunluk veriyor. Sahil Güvenlik ekipleri de bölgede dronla havadan tarama yaparak, çalışmalara eşlik edecek. Bölgede JAK timlerinin yer aldığı aramalara ekipler, 3'er kilometrelik alanlara bölünerek devam edecek.

GECE TEDİRGİN GEÇTİ

Selin en fazla hasara yol açtığı Dereli'de halk, geceyi tedirgin geçirdi. İlçede yaşayan Aycan Kahraman, “Yağmur sularının evin altına girdiğini gördüğümüz gibi hemen binamızı terk ettik. Kaynımızın evine gittik daha sonra evimizin yıkıldığını öğrendik. Bugün de burada bekliyoruz, hava kararınca yine kaynımın evine gideceğiz" dedi.

Murat Tomak ise "Yağmurun şiddetini artırması ile beraber eve su girmeye başladı, saat 21 civarlarında. Biz de evi terk ettik sonrasında binanın yıkılmasını izledik. Apartmanımızda 15 kişi vardı. Dün geceyi yakınımızın evinde geçirdik, bazılarımız arabada kaldı. Bu gece de yine öyle geçirdik” diye konuştu.

Sinan Şahin de “Evimiz hemen ana cadde üzerinde yer alıyor. Yağmur yağarken evimizde korku dolu anlar yaşadık. Yağmur şiddetini biraz daha artırsaydı evlerimiz de giderdi. Korkuyla ilk geceyi geçirdik. Bugün de yine aynı korkuyla evimizde mecbur kalıyoruz. Elektrik yok, su yok, yardım bekliyoruz” dedi.

MUM SATILAN DÜKKAN BULAMADI

Evden çıkıp, Dereli sokaklarında mum bulmak için dükkan dükkan dolaşan Ümmühan Akkoç da "Elektrik yok, su yok. Belki dükkanlarda mum bulurum, diye dışarı çıktım ama ortada dükkan kalmamış. Çok korkunç bir geceydi, her yer mahvoldu, evlerimizde korku içinde bir gece geçirdik ve geçirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

CAN KAYBI 7’YE YÜKSELDİ

Tirebolu-Doğankent yolunda, menfezin çöktüğü bölgede sabah saatlerinden yapılan arama çalışmalarında kayıp 1 kişinin daha cansız bedeni bulundu. 1 kaybın daha bulunmasıyla yaşamını yitirenlerin sayısı, 7'ye yükseldi.

KİMLİK BELLİ OLDU, ŞEHİT SAYISI 3’E YÜKSELDİ

Giresun’daki sel felaketinde, Tirebolu- Doğankent yolunda menfezin çöktüğü bölgede, sabah saatlerinde başlanan arama çalışmalarında bulunan cansız bedenin, Uzman Çavuş Burak Tok’a (28) ait olduğu belirlendi. Evli ve 1 çocuk babası Tok’un eşinin 2’nci çocuklarına hamile olduğu öğrenildi. Tok’un ayrıca felaketin yaşandığı Giresun’a 1 ay önce tayininin çıktığı belirtildi.

Şehit Uzman Çavuş Burak Tok'un acı haberinin verildiği Gümüşhane'nin Köse ilçesindeki babaevine Türk bayrağı asıldı.

ŞEHİT BABASINI ASKER SELAMIYLA UĞURLADI

Giresun'daki sel felaketinde şehit olan uzman jandarma 7'nci kademeli çavuş Erdem Çıtır (44) için Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı'nda tören düzenlendi. Törene, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Giresun Valisi Enver Ünlü, askeri erkan, kent protokolü, şehit eşi Hamide, çocukları Alperen, Semra Nur ve Şeyda Ülkü Çıtır, şehit babası Namık Çıtır ve şehit yakınları katıldı. Duaların okunduğu törende, şehidin oğlu Alperen Çıtır (11), babasının cenazesinin getirilmesi sırasında ayağa kalkarak asker selamı verdi. Şehit eşi ve çocukları, tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Şehit Eşi Hamide Çıtır, "Beni de yanına götür" diyerek gözyaşı döktü. Törenin ardından Erdem Çıtır'ın cenazesi, askerler tarafından omuzda taşınıp memleketi Ordu'nun Çamaş ilçesine götürülmek üzere askeri helikoptere nakledildi. Şehit Uzman Çavuş Çıtır, Ordu'nun Çamaş ilçesinde saat 14.30'da düzenlenecek ceneaze töreninin ardından toprağa verilecek.

1 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİ BULUNDU

Giresun’daki sel felaketinden sonra kayıp olarak aranan 9 kişinden 1’inin cansız bedeni, arama- kurtarma ekiplerince Espiye ilçesinde bulundu. İbrahim Güdük’ün cansız bedeninin bulunmasıyla selde yaşamını yitirenlerin sayısı, 8'ye yükseldi. 2’si asker 8 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor.

'DERE YATAKLARINA BİNA YAPARSANIZ DOĞA BÖYLE ÖCÜNÜ ALIYOR'

Kentsel Dönüşüm Uzmanı ve Mimar Nihat Şen, Giresun’da yaşanan sel afetine ilişkin açıklama yaptı. Dere yataklarına ve taşkın alanlarına bina yapılmaması gerektiğini söyleyen Şen, ''Ama burada bakıyoruz, hemen dere yatağının kenarında binalar var. En önemli konu, artık iklim şartları değişti. Değişen iklim şartlarına uygun, yerleşmesini bitirmiş ilçelerde mutlaka yeni hesaplamaları yapmamız gerekiyor. Can ve mal güvenliğini riske sokan yerler varsa ve rehabilite edilebiliyorsa bunlar mutlaka yapılmalıdır. Daha sağlıklı ve güvenli alanlara götürülmelidir. Suyun gücünün karşında durmak çok zor, burada sel suları kayaları, arabaları sürüklemiş, binalara zarar vermiş. Doğanın gücünün karşısında doğaya isyan eder gibi bir harekette olmamamız lazım. Doğal afetlere uygun yapılar yapmamız gerekiyor. Şimdi bu bölge çok dağlık, iki dağın arasında kılcal dereler var. Bu dereler, ana dereye rahatça ulaşabilmeli. Kılcal derelerden gelen yüksek miktarda sular, ana dereye ulaşmadan şehrin en zayıf noktasını basıyor'' dedi.

‘DERE YATAĞININ KENARINA KURULMUŞ BİR İLÇE’

''Dere yataklarına bina yaparsanız işte doğa böyle sizden öcünü alıyor'' diyen Şen, ''Eğer siz doğanın koyduğu kurallara direnirseniz işte böyle olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Karadeniz Bölgesi çok yağış alan bir bölge, artık eskisi gibi değil. Mevsim ve yağış koşulları değişti, çevresel faktörler eskisi değil, çok kısa sürede çok fazla yağışlar olabiliyor. Dereli, dağların eteğine kurulmuş bir ilçe ve çok üzülerek ifade ediyorum ki hemen dere yatağının kenarına kurulmuş bir ilçedir. Yapılaşmasını da hep bu eksende yapmış. Dik yamaçlardan gelen aşırı yağış, kılcal derelerle ana dereye ulaşır. Eğer siz bu kılcal derelerdeki çalışmaları yapmazsanız, suyun akışına engel olabilecek durumları ortadan kaldırmadığınız sürece bu olaylar yaşanır. Kılcal derelerden gelen suların, ana dereye ulaşımında bir engel varsa, bu engellerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bölge, fındıkla geçinen bir bölge ve vatandaşların kullandığı tarımsal ilaçlar, toprağın yüzeyinde bulunan çalı, ot, diken yani ne varsa hepsini yok ediyor. O nedenle yağan su, toprak emmeden toprağın yüzeyinden çok rahat bir şekilde akıyor. Kılcal dereler, ana dere haline gelebiliyor'' diye konuştu.

‘DAHA ÜZÜCÜ OLAYLAR YAŞANABİLİRDİ’

İlçe merkezinde bulunan binaların, zemin katında hep iş yerlerinin olduğuna dikkat çeken Şen, ''Eğer burada konut olsaydı çok daha üzücü olaylarla karşılayabilirdik. İş yerlerine dolan su yaklaşık 2 buçuk metreyi buluyor. Suyla gelen toprak ve kum, dükkânların içine dolmuş. Metrekareye düşen en fazla yağış miktarı bellidir. Bunun üzerinde bir yağış miktarı alınarak, çevreden gelebilecek suları da ona göre hesaplayarak, mevcut dere yatakları üzerinde can ve mal güvenliğini ortadan kaldırabilecek bir çalışma yapılabiliyorsa ilçeyi taşımaya gerek yok. Ancak bu mümkün değilse daha güvenli yerlere taşınmasında fayda var. Hep olumsuz olaylar olduktan sonra bu konuları konuşuyoruz. Böyle olayları yaşamamak için acilen gerekli çalışmalar için ehli kişiler tarafından yapılması lazım'' ifadelerini kullandı.

HELİKOPTERLİ KURTARMA ANI KAMERADA

Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanlığı, Giresun’da yaşanan sel felaketi sonrası başlatılan arama kurtarma faaliyetleri kapsamında görevlendirilen 2 Sahil Güvenlik helikopteri ile 1 Sahil Güvenlik Dalış Timinin, mahsur kalan 14 vatandaşı kurtardığı anlara ait görüntüleri paylaştı. Paylaşımda, ''Şu ana kadar yapılan arama kurtarma faaliyetlerinde Sahil Güvenlik helikopterleri tarafından 14 vatandaşımız mahsur kaldıkları bölgeden tahliye edilmiştir. Bölgede müştereken başlatılan arama kurtarma faaliyetlerine devam edilmektedir'' denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz