Çiftçi tefeci kıskacında!

Mazot, gübre ve ilaç fiyatındaki yükseliş çiftçiyi tarlasını ekemez duruma getirdi. Borç alarak tarıma başlayan çiftçi, maliyeti çıkaramadığı için tarlasını satmak zorunda kalıyor.

Haberler 27.01.2021 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yem, ilaç ve mazot fiyatlarndaki art çiftçileri tarlalarn süremeyecek dereceye getirdi. Diyarbakr bata olmak üzere bölge illerinde ayakta durmaya çalan çiftçiler, bir de Dicle Elektrikin (DEDA) uygulamalar nedeniyle her alanda maduriyet yayorlar. Her ay yüksek elektrik faturalaryla karlaan çiftçiler, ayrca elektrik kesintileri ile mücadele ediyor.

çFTç MALYET çIKARAMIYOR

Yuvack köyünde çiftçilik yapan Abdullah Arslan, hem DEDAtan hem de hayat pahallndan ikyet ediyor. DEDAn kestii elektrik faturalarnn 1000 lirann altna inmediini belirten Arslan, buna SGK pirim parçalar ve banka kredi borçlarnn eklendiini söyledi. Artk çiftçilik yapamayacak duruma geldiklerini anlatan Arslan, Gübre 3 bin 500 liraya çkt. Bahar gübresi 2 bin 500 liraya çkt. Bizde güç kalmad. Toprak ekiyoruz, gübre alamyoruz. çiftçilerin hali berbat. Biz çiftçiler dertlerimizi anlatamyoruz. Toplanp Ankaraya m yürüyelim? Bize pamuk iyidir pamuk ekin diyorlar. Pamuk ekiyoruz elimizde kalyor. Maliyetini çkarmyor dedi.

çFTç TEFECLERE GDYOR

Tek geçim kaynaklarnn çiftçilik olduunu anlatan Arslan, çiftçiler olarak borca battklarn söyledi. Arazilerinin hisseli olduu için bankalarn kredi vermediini anlatan Arslan, Bütün çiftçiler borçlu. Ya bankada kredi çekiyor ya da borç alyor. Bizim araziler hisseli olduu için banka da bize kredi vermiyor. Tek seçenek tefeciler. Tüm çiftçiler tefecilerden para alyor. Hepsi tefecilerin elinde dümü durumda. Kendimizi kurtaracak halimiz kalmad. Borç alp borç ödüyoruz. Elde avuçta olanlar satsam da borcu bitiremem. Yl çkarmak için her yl 15-20 dönüm arazi satyoruz. Elde avuçta ne varsa gidiyor diye dert yand.

BANKA HACZ KOYUYOR

çiftçiler olarak birçok sorunla boutuklarn anlatan Osman Ylmaz, özellikle DEDAn uygulamalarna dikkat çekti. Yüksek elektrik faturalar ile karlatklarn anlatan Ylmaz, Bu faturalar ödeyecek durumda deil kimse. Gübre, ilaç, mazot ve tohum fiyatlar çok yüksek. Tarlalardan verim alnamad gibi, ekilen ürünler ya elde kalyor ya da maliyeti karlamyor. çiftçiler tarlasn ekemez duruma geldi. Tarmda kr olmad gibi, bir de her ekim döneminde borçlanyoruz. Her yl borcumuz katlanyor. Bankaya borçlanyoruz. Banka da malmzn üzerine haciz koyuyor dedi.

çFTç MALYETN çIKARAMIYOR

Maliyetin yükseklii ve borçlanma konusunda tüm çiftçilerin benzer sorunlar yaadn anlatan Mehmet Arslan, hiçbir üreticinin ürettii ürünün karln alamadn söyledi. Kendisinin msr ve pamuk ektiini anlatan Arslan, Msr bu sene dönümü bin 500e mal etmi biriyim. Her dönüm ba bana ortalama 200 lira kalyor. Ben 100 dönüm ekmisem, bana 20 bin lira para kalm oluyor. Kendi içiliimi, masraflarm saymyorum bile. Ben 7 nüfusa sahibim. Bu 20 bin TL ile nasl geçineceim diye sordu.

SERMAYE SAHB KORKAKTIR, RAHAT OLDUU YERE GELR YATIRIM YAPAR

çiftçiler olarak en çok DEDAtan ikyet ettiini ifade eden Arslan, Evet DEDA sorunlu doru, ama sorunumuz sadece o deil. Mazot fiyat yüksek, ilaçlar çok pahal. Ne yapacamz bilmiyoruz. Dünya gdaya bu kadar muhtaçken çiftçiye böyle üvey evlat gibi baklmamas lazm. Biz çiftçiler eskiden de üvey evlattk gerçi ama imdi daha da çok. 18 yl boyunca çiftçi sadece zulüm gördü. Sadece biz bölgedekiler deil, tüm Türkiyedeki çiftçiler bunu yayor. Derdimiz büyük. Örgütlü olmalyz. Kaybediyoruz. Üretemiyoruz. Uzaya gitseniz bile gdaya ihtiyaç duyarsnz. Demokrasi gelirse her ey geliyor. Demokrasi gelirse yatrm da gelir. Sermaye sahibi korkaktr. Rahat olduu yere gelir, yatrm yapar. Yatrm olursa çiftçi de kazanr, halk da kazanr. Ksacas her ey demokrasi ve bara bal diye konutu.

YURTTALAR SAYAçLARIN DREKLERE çIKARILMASINA TEPKL

DEDAn uygulamalarndan ikyetçi olan Süleyman Gündüz, sayaçlarn direklere çkarldn ve yüksek faturalarla karlatklarn söyledi. Kendilerinin hiçbir ekilde sayaçlardaki rakam görmediini ifade eden Gündüz, Biz sayaçlarmzda ne kadar enerji tükettiimizi bile bilmiyoruz. Fatura falan gelmiyor. Telefonlarmza gelen mesajla borcu örenebiliyoruz. Telefonlarmza gelen mesajda bugün yatrmazsanz elektriklerin kesilecei bildiriliyor. Bugün içinde ödeyin ya da keseriz diyorlar. Ayn günde de kesiyorlar elektrikleri dedi.

BATIDA SAYAçLARIN DREKLERE çIAKRILDIINI GÖRDÜNÜZ MÜ?

Sayaçlarn direklere çkarlmasnn sadece bu bölgede uygulandn anlatan Gündüz, bat illerinde bunun yaplmadn belirterek Bu uygulamalar knyoruz. Ayrmclk yaplyor. Güneydou dnda, batda bunlar yaplyor mu? Ben o kadar batya gittim sayaçlarn direklere çkarldn hiç görmedim. Burada DEDA bunu yapyor. ikyet edemiyorsun. Mahkemeye gidiyorsun, bir ey yapamam diyorlar. Bu ayrmclktr. çifte standarttr diye anlatt.

SAYAçLAR RÜZGRDA BLE DÖNÜYORMU!

Direklere çkarlan sayaç, kullanlan kablo ve içilik ücretlerinin da faturaya yanstldn ifade eden Gündüz, unlar söyledi: Örnein ben 20 gün yoktum. Adanaya gitmitim. Geldiimde 480 liralk faturayla karlatm. Artk nasl bir sayaç takmlarsa, enerjiyi kullanmasak bile bize borç çkaryor. Rüzgrla bile dönüyormu bu sayaçlar! Öyle diyorlar Daha önce 100-150 civarnda fatura geliyordu. imdi 700den aa deil. Faturalar ödeyemiyoruz. Tüm partilere sesleniyoruz. Maduriyetimiz giderilsin.

Ana Sayfaya Git