Çocuk istismarı için soru önergesi

Şanlıurfa barosunun açıkladığı verilere göre her geçen yıl artan çocuk istismarını Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soran HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, TBMM Başkanlığı’ndan ise konuya ilişkin komisyon kurulmasını talep etti.

Haberler 07.09.2019 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) anlurfa Milletvekili Aye Sürücü, anlurfa Barosunun aktard verilere göre kentte ciddi boyutlara ulaan çocuk istismarn çalma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakan Zehra Zümrüt Selçuka sordu. Bakan Selçukun yantlamas istemiyle yazl soru önergesi veren Sürücü, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bakanlndan ise Meclis Aratrma Komisyonu kurulmasn talep etti.

20 AYDA BN 292 çOCUK

anlurfa Barosunun açklad verilere göre kentte 01 Ocak 2018 ile 21 Austos 2019 tarihileri arasnda bin 292 çocuun cinsel istismara uradnn belirtildii önergede, Harran, Akçakale ve Siverek ilçelerinde younlukta çocuk yata evliliklere dikkat çekildi. Baronun çocuk Haklar Komisyonunun elindeki verilere göre kentte yaayan Suriyeli mülteci çocuklarn da istismara maruz kaldna yer verilen önergede, anlurfa Barosu çocuk Haklar Komisyonu, 430 bin 237 Suriyeli snmacnn yaad anlurfada Suriyeli çocuklarn da son 5 - 6 yldr istismara maruz kaldn açklamtr. Suriyeli göçmenler hastaneye bavuru yapmamaktadr. Göçmenler burada ikinci snf vatanda olarak görüldüü için cinsel istismara urayan çocuklar hastaneye götürülmemektedir. 13-14 yandaki Suriyeli kz çocuklar krsal bölgelerde ikinci ve üçüncü e olarak evlendirilmektedir. Bunun karlnda da çocuklarn ailesine belli bir ücret verilerek cinsel istismarn üzeri kapatlmaktadr denildi.

Bu balamda Sürücü, cevaplamas için Selçuka u sorular yöneltti:

CEVAP STENLEN SORULAR

*anlurfa Barosunun açklam olduu bu verilerden bakanlnz haberdar mdr?

*çocuk yata zorla evliliklerin skça yaand anlurfa ilinde neden bu durumun önüne geçilmemitir?

*Cinsel istismara urayan çocuklar korumak için bakanlnzn çalmalar nelerdir? Bu çalmalar çocuklarn sosyal geliimi için yeterli midir?

*Cinsel istismarda bulunan failler yasal boluklardan yararlanarak yapt suçtan feragat etmektedir. Bakanlnz bu duruma yönelik çalmas olacak mdr?

*Son yllarda özellikle savunmasz olan çocuklara yönelik cinsel istismarlarn artmasnda ki sebep nedir?

*Mülteci olarak anlurfada bulunan çocuklarn cinsel istismarlarn ortaya çkarlmas ve önlemesi için çalmalarnz olacak mdr?

Ana Sayfaya Git