Görüş Bildir

Çocuk istismarı için soru önergesi

Şanlıurfa barosunun açıkladığı verilere göre her geçen yıl artan çocuk istismarını Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soran HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, TBMM Başkanlığı’ndan ise konuya ilişkin komisyon kurulmasını talep etti.

Çocuk istismarı için soru önergesi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şanlıurfa Barosu’nun aktardığı verilere göre kentte ciddi boyutlara ulaşan çocuk istismarını Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu. Bakan Selçuk’un yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Sürücü, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’ndan ise Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

20 AYDA BİN 292 ÇOCUK

Şanlıurfa Barosu’nun açıkladığı verilere göre kentte 01 Ocak 2018 ile 21 Ağustos 2019 tarihileri arasında  bin 292 çocuğun cinsel istismara uğradığının belirtildiği önergede, Harran, Akçakale ve Siverek ilçelerinde yoğunlukta çocuk yaşta evliliklere dikkat çekildi. Baronun Çocuk Hakları Komisyonu’nun elindeki verilere göre kentte yaşayan Suriyeli mülteci çocukların da istismara maruz kaldığına yer verilen önergede, “Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, 430 bin 237 Suriyeli sığınmacının yaşadığı Şanlıurfa’da Suriyeli çocukların da son 5 - 6 yıldır istismara maruz kaldığını açıklamıştır. Suriyeli göçmenler hastaneye başvuru yapmamaktadır. Göçmenler burada ‘ikinci sınıf’ vatandaş olarak görüldüğü için cinsel istismara uğrayan çocuklar hastaneye götürülmemektedir. 13-14 yaşındaki Suriyeli kız çocukları kırsal bölgelerde ikinci ve üçüncü eş olarak evlendirilmektedir. Bunun karşılığında da çocukların ailesine belli bir ücret verilerek cinsel istismarın üzeri kapatılmaktadır” denildi.

Bu bağlamda Sürücü, cevaplaması için Selçuk’a şu soruları yöneltti:

CEVAP İSTENİLEN SORULAR

“*Şanlıurfa Barosunun açıklamış olduğu bu verilerden bakanlığınız haberdar mıdır?

*Çocuk yaşta zorla evliliklerin sıkça yaşandığı Şanlıurfa ilinde neden bu durumun önüne geçilmemiştir?

*Cinsel istismara uğrayan çocukları korumak için bakanlığınızın çalışmaları nelerdir? Bu çalışmalar çocukların sosyal gelişimi için yeterli midir?

*Cinsel istismarda bulunan failler yasal boşluklardan yararlanarak yaptığı suçtan feragat etmektedir. Bakanlığınız bu duruma yönelik çalışması olacak mıdır?

*Son yıllarda özellikle savunmasız olan çocuklara yönelik cinsel istismarların artmasında ki sebep nedir?

*Mülteci olarak Şanlıurfa’da bulunan çocukların cinsel istismarların ortaya çıkarılması ve önlemesi için çalışmalarınız olacak mıdır?”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi