Danıştay’a 'infaz yönetmeliği iptal' başvurusu

ÖHD, tutukluların infazını yakan yönetmeliğin Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek, durdurulması ve iptali için Danıştay'a başvurdu.

Haberler 08.03.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetede 29 Aralk 2020de yaymlanan ve 1 Ocakta da yürürlüe giren Gözlem ve Snflandrma Merkezleri ile Hükümlülerin Deerlendirilmesine Dair Yönetmelie kar tepkiler sürerken, Özgürlük için Hukukçular Dernei (ÖHD) Dantaya bavurdu. ÖHD E Genel Bakan Bünyamin eker tarafndan yaplan bavuruda, Anayasa, Avrupa nsan Haklar Sözlemesi (AHS) ve uluslararas sözlemelere aykr olmas nedeniyle yönetmeliin durdurulmas ve iptali talep edildi.

HUKUK DEVLET LKES

Anayasann 2nci maddesinde hukuk devleti ilkesi devletin temel nitelii olarak düzenlendiinin hatrlatld bavuru dilekçesinde, yönetmelikle tutuklularn haklarnn ihlal edildii ve özgürlüklerinin yeniden kstland belirtilerek, Yönetmeliin uygulanmaya balanmasyla birlikte kanuni bir yarglama olmakszn yetki gasp ile idare ve gözlem kurulu, mahkemelerin yerine geçerek verdii kararlarla hükümlülerin yeniden cezalandrlmasnn önü açlm ve bu uygulamalara kar da ne yazk ki gidilebilecek hukuki yollar da etkisiz hale getirilmektedir. Bu haliyle Anayasann 2nci maddesinin yan sra yine Anayasann 36nc maddesinde düzenlenen hak arama hürriyeti hakk da ihlal edilmektedir denildi.

ÖZGÜRLÜK HAKKI HLAL

Yönetmeliin asl amacnn ceza infaz kurumlarnda bulunan tutuklular ikinci kez yarglamak ve cezalandrmak olduunu tespitine yer verilen dilekçede, Yönetmelikle Anayasann 19uncu maddesinde düzenlenen kii hürriyeti ve güvenlii hakk ile AHSin 5inci maddesinde düzenlenen özgürlük ve güvenlik hakk ihlal edilmektedir diye belirtildi. Bavuruda, yönetmeliin Anayasann 10, 13, 19,36, 38inci maddesine, Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin (AHS) 5, 6, 7 ve 14üncü maddesine aykr olduuna dikkat çekilerek, yönetmenliin yasal dayanaktan yoksun ve hukuka aykr olduunun alt çizildi.

HAK KISITLAMASI

Davaya konu idari ilemin uygulanmasyla ceza infaz kurumlarnda bulunan tüm hükümlülerin infazlar yanmakta ve tahliye olmalar gerekirken tahliyeleri engellenmektedir ifadelerine yer verilen bavuruda, unlar kaydedildi: Bu haliyle dare ve Gözlem Kurulu, aslnda yarglama makam yerine geçerek yeniden bir yarglama yapmakta verilen kararlarla da hükümlülerin yeniden cezalandrlmasna sebebiyet vermektedir. Bahsettiimiz düzenleme ile getirilen kurallar, nitelii itibariyle yönetmeliin içeriinde belirtilen sözde amaçtan uzak olup hükümlülerin var olan haklarn elinden almaya dönüktür. Bu yönetmelik, hükümlülerin maruz kald, hükümlü olmann getirdii doal snrlamalarn yan sra yukarda ayrntl izah ettiimiz üzere, hükümlü olmann dnda kalan haklarn da kstlayan bir düzenlemedir.

HUKUKA AYKIRILIK

Söz konusu bu idari ilemlerin uygulanmasyla birlikte güç ve telafisi olanaksz zararlara yol açt belirtilen bavuru dilekçesinde, Bunun yan sra bu idari ilemler açkladmz üzere açkça hukuka aykrlk tekil etmektedir. Madde metninden de anlalaca üzere bu iki artn birlikte olumas durumunda ivedilikle yürütmenin durdurulmas karar verilmesi gerektii açktr. Bu anlamda YUK (dari Yarglama Usulü Kanunu) Madde 27/2ye göre davaya konu somut uyumazlkta; uygulanmakla etkisi tükenecek olan bir idari ilem söz konusu olduundan ve daha fazla maduriyetin meydana gelmemesi için mahkemece idarenin savunmas alnmakszn ivedilikle ilemin yürürlüünün durdurulmas gerekmektedir denildi.

PTAL TALEB

Anayasa, 5275 Sayl Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanun, uluslararas sözlemeler, ulusal ve uluslararas yarg içtihatlarnn hukuki sebep olarak gösterildii bavuru dilekçesinde, Gözlem ve Snflandrma Merkezleri ile Hükümlülerin Deerlendirilmesine Dair Yönetmeliinin yürütmesinin durdurulmasna ve sonrasnda iptali yönünde, aksi halde yönetmenliin 6, 9, 14, 16, 24,31 ve 37inci maddenin tamam ile 10uncu maddenin 1inci fkras, 15inci maddenin 2 ve 6nc fkralar, 17inci maddenin 2 ve 3üncü fkralar, 32inci maddenin 1, 2, 3, 4, 5, 6nc fkralar, ayn maddenin 7nci fkrasnn a, b ve c bentleri, 33üncü maddenin 5 ve 6nc fkralarnn yürütmesinin durdurulmas ve sonrasnda iptali talep edildi.

Ana Sayfaya Git