DİAYDER Davasında İBB'ye sosyal yardımların kayıtları sorulacak

PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü öne sürülen Din Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) yöneticileri ile üyelerinin aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 23 sanığın yargılandığı davada, İBB Başkanlığı'na yazı yazılarak, belediye tarafından dağıtılan sosyal yardımların herhangi bir sisteme kayıtlı olup olmadığı, sistem dışı veya elden yardım dağıtım imkanının bulunup bulunmadığının, elden yapılan dağıtımlarda kayıt bulunup bulunmadığının sorulmasına karar verildi.

Haberler 14.05.2022 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya, dernein tutuklu olarak yarglanan bakan Ekrem Baran, Hafit Tunç, Ali Fuat Hatip ve Mehmet Emin Aslan bulunduklar cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemiyle (SEGBS) katld. Tutuksuz sanklar da duruma salonunda hazr bulundu.

SANIKLAR EK SAVUNMA YAPTI

Mahkeme Bakan, stanbul 34. Ar Ceza Mahkemesinde 5 sank hakkndaki dosyann bu dava dosyasnda birletirildiini belirterek sanklara ek savunma hakk verdi. Birletirilen dosyalar kapsamnda savunmas sorulan DAYDER Bakan Ekrem Baran, Üzerime atl suçlamalar kabul etmiyorum. Ben din alimiyim. Herhangi bir örgütle balantmz yoktur. Herhangi bir illegal örgütün savunuculuunu yaptmz iddiasn kabul etmiyorum. ddianamede açlk grevi diye bahsedilen oruçtur. Türkiyede süren çatma ortamnn son bulmas için oruç tuttuk. Bunda bir suç unsuru yoktur. ID terör örgütünün saldrd Müslüman Kürtlere yönelik yaptmz açklamalarn suç unsuru olarak gösterilmesi de kabul edilebilir deildir. 11 aydr zindandaym. Hiçbir zaman iddeti tevik etmedik. Aksine uyuturucuya, hrszla kar mücadele ettik. Bunlar yaptmzdan dolay u an burada olmay anlayamyorum. Beraatimi ve tahliyemi talep ederim dedi.

Mahkeme Bakan, sank Ekrem Barana telefonunda ele geçirilen BB Sultan ile yazmalarnda bahsi geçen 272 kiilik listenin dosyaya gönderildiini belirtti. Mahkeme Bakan, Jandarmann yapt aratrmaya göre bu liste içinde çok sayda örgüt üyesi olduu tespit edilmi. Ne diyorsunuz? diye sordu. Sank Ekrem Baran ise O isimlerin hiçbirini tanmyorum. htiyaç sahibi insanlarn isimleri vard. Hatta ben, 100 TLlik yardm kart gönderdikleri için mamolu kendi propagandasn m yapyor, 1 kilo et bile gelmiyor bu kartla diyerek serzenite bulunmutum. Bizim lehimize olan bu konumalara hiç yer verilmemi dedi. Ekrem Barann avukat Frat Epözdemir ise BB Sultan isimli kiinin ses kayd dökümlerinin tamamnn dosyaya getirilmesini talep ediyoruz. Bu 272 kiilik listeden 7si hakknda soruturma veya davalar bulunmaktadr. 19 kiinin ise yaknlar hakknda soruturma veya dava açlm. Bu da gösteriyor ki iddialar çökmütür dedi.

SUçLAMALARI REDDETTLER

Daha sonra söz verilen sank Rza Our ise suçlamalarn mesnetsiz olduunu belirterek Suç oluturacak bir eylemde bulunmadm. Derneimiz hiçbir zaman BBden yardm almad. Derneimiz yardma muhtaçlar için zaman zaman kurumlarla irtibat salad, bunlardan biri de BBdir. Derneimiz burada yardm için arac durumdadr dedi. Mahkeme Bakannn Dernein sayman msnz? sorusuna Our, üç senedir saymanlk yapmadn, dernee belli ba bir para gelmediini belirterek Kii ba 10 TL veriyorduk, bizim gelirimiz ne olurdu ki dedi. Tutuklu sank Mehmet Emin Aslan ise savunmasnda Ben gerçekten yardma muhtaçken bakasna yardm etmem olanakszdr ve söz konusu deildir. Benim adma açlm 10dan fazla icra davas varken ve borçlu bir durumdayken yardm etmem mümkün deil. Mahkemeden adli kontrol artyla serbest braklmam talep ediyorum diye konutu.

4 SANIIN TUTUKLULUKLARI DEVAM

Mahkeme heyeti, sanklar Ali Fuat Hatip, Ekrem Baran, Hafit Tunç ve Mehmet Emin Aslann suçlarn vasf ve mahiyeti dolaysyla tutukluluk halinin devamna karar verdi.

BB Bakanlna müzekkere yazlmasna hükmeden mahkeme, belediye tarafndan datlan sosyal yardmlarn herhangi bir sisteme kaytl olup olmad, sistem d veya elden yardm datm imkannn bulunup bulunmad ve elden datmlarda kayt bulunup bulunmadnn aratrlp, tüm evraklarn istenmesine karar verdi. Heyet, baz sanklar yönünden birletiren dava dosyalarna ilikin savunmalarn bir sonraki celse alnmasna hükmetti. Sank Ekrem Barann BB Sultan isimli kiiyle olan yazmalar ve ses kaytlar ile çözüm tutanaklarnn istenmesine, BB Sultan isimli kiinin kimlik bilgilerinin istenmesine ve kimlik tespitinden sonra tank olarak dinlenmesine karar verdi.

GZL TANIKLAR DNLENECEK

Mahkeme, bu ve önceki durumalarda yaplan soruturmann geniletilmesini taleplerinin celse arasnda karara balanmasna hükmetti. Sank Halit Bulutun ya ve salk durumu nedeniyle durumalardan vareste tutulmasna karar veren heyet, iki sann konutu terk etmeme eklindeki adli kontrol tedbirinin devamna karar verdi. Tutuksuz iki sann belirlenen yere bavurma eklindeki adli kontrol hükmünü kaldran mahkeme, tüm tutuksuz sanklar hakkndaki yurtdna çk yasann devamna karar verdi. Gizli tanklar Kartal, Padiah Farkl ve X-Tankn bir sonraki celse dinlenmesine karar veren mahkeme, durumay 17 Hazirana erteledi.

DDANAME

ddianamede, irinevlerde faaliyet gösteren DAYDER isimli dernein KCK sistematii dorultusunda kurularak faaliyet yürüttüü kaydediliyor. llegal olarak açlan denetimsiz mescitlerde siyasi içerikli vaaz ve hutbeler verildii, legal bir çat altnda örgütün amaç ve hedefleri dorultusunda faaliyet yürüttükleri hususunda somut deliller elde edildii belirtiliyor. KCK Aznlklar ve nanç Gruplar Komitesinin diyanet harici alternatif bir dini yaplanmaya gidilmesi yönündeki açklamalarnn DAYDER tarafndan karlk bulduu mele olarak adlandrlan gayri resmi din adamlar araclyla örgüt tarafndan yaplan açklamalarn hayata geçirilmeye baland anlatlyor. Aralarnda DAYDER bakan Ekrem Barann tutuklu bulunduu toplam 23 sann Silahl terör örgütüne üye olmak ve Silahl terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardm etme suçlarndan 3,5er yldan 15er yla kadar hapisleri isteniyor. DAYDER referansyla BBye, PKK ile irtibatl kiilerin ie alndna yönelik iddialar üzerine çileri Bakanlnca özel tefti balatlmt.

Ana Sayfaya Git