Babalık İzni Nedir?

Babalık izni nedir, ne zaman alınır? Babalık izni kaç gün?

Babalık İzni Nedir?

Çalışan tüm ebeveynlerin kanunlarla verilmiş çeşitli hakları bulunur. Bu haklar kişilerin özel hallerine, çalıştıkları iş alanına, iş tanımına, kamu kuruluşunda veya özel sektörde olmalarına göre değişiklik gösterebiliyor. Kişilerin primlerinin hangi sigorta kategorisine göre ödendiği de sahip oldukları hakların uygulanma biçimleri açısından önemlidir. Ebeveynlere yönelik olan bazı haklardan biri ise babalık iznidir. Babalık izni nedir? Hemen aktaralım.

Babalık izni nedir, ne zaman başlar? Babalık izni kaç gün?

Devlete bağlı olarak çalışanlar veya özel sektöre bağlı olarak sigortası işleyen çalışanların sahip oldukları haklar ve izinleri, ikramiye ödemeleri ya da çeşitli durumlar kanunlar doğrultusunda belirlenir. Hamilelik izni, doğum izni, babalık izni gibi çeşitli izinler de koşullara bağlı olarak uygulanır.

Babalık izni nedir?

Kanunlara göre çeşitli sebeplere bağlı olarak çalışanların mazeret izni kullanma hakları vardır. Devlet Memurları Kanununa ve İş Kanununa bağlı olarak çalışan her kişi bu haklardan faydalanabilir. Babalık izni de mazeret izinleri arasındadır ve özel bir durumdur. Babalık izni ücretli izindir.
Erkek çalışanlar, eşlerinin doğum yaptığı tarihten itibaren bu izni kullanma hakkına sahiptirler. Devlet kurum ve kuruluşlarında, farklı sektörlerde veya özel sektörde çalışılıyor olmasına bağlı olarak babalık izni için belirlenen gün sayıları farklılıklar gösterebilir.

Babalık izni ne zaman başlar?

Aynı iş yerinde çalışsın ya da çalışmasın, her baba adayı çalışan eşinin hamileliği durumunda belli şartlara göre babalık izni hakkını kullanabilir. Babalık izni yasal bir haktır ve özel veya kamu alanında çalışan herkesin bu hakkı kullanma hakkı bulunur. Babalık izni hakkı, eşinin doğum yaptığı tarih itibarıyla başlar. Çalışanlar çocuklarının dünyaya geldiği andan itibaren babalık izni haklarını talep edebilir ve kullanabilirler.

Baba için doğum izni ne zaman başlar?

Hem devlete bağlı hem de özel sektör çalışanları mazeret izni altında doğum izni veya babalık izni alabilirler. Baba adayının izni annenin doğumu gerçekleştirdği an başlar.
Bu izin türünde kamu alanında da özel sektörde de izinlerini erteleme veya aralıklı kullanma gibi seçenekler bulunmaz. 

Babalık izni kaç gün sürer?

Özel sektörde çalışan kişiler için babalık izni kullanım süresi 5 gündür. Ancak 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışan erkekler 10 gün babalık izni kullanabilirler. Bu izin türünde uzatmak ya da aralıklı olarak kullanmak yoktur.
Ancak işverenleri ile anlaşmalarına bağlı olarak, babalık izni süresini karşılıklı anlaşarak uzatabilirler. Uzatılan sürenin maaştan kesilip kesilmeyeceği de iş sözleşmesine bağlı olarak belirlenir. Babalık izni nedir? ve diğer detay sorularına cevapları işvereniniz ve SGK'nın konuya ilşkin sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Diyarbakır Söz