Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde iş bırakma eylemi

Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde 3 aydır döner sermaye ve nöbet ücretlerini alamayan sağlık çalışanları, 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Haberler 21.02.2020 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Hastanesinde 4 aydr döner sermaye ve nöbet ücretleri ödenmeyen salk çalanlar, bir saatlik i brakma eylemi yapt. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Asistan Birlii (DÜTAB) öncülüünde yaplan 1 saatlik i brakma eylemi sonras bahekimlik önünde toplanan salk çalanlarna, Diyarbakr Tabip Odas, Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES), Türk Salk-Sen, Huzur Salk ve Sosyal Hizmet çalanlar Sendikas yöneticileri ile Türk Tabip Birlii (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya destek verdi. Salk çalanlar köle deildir, Emeimizin karln istiyoruz yazl pankartlarn açld açklamada konuan TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, salk çalanlarnn köle olmadn belirterek, yaanan ekonomik krizin bedelini kendilerinden çkarmaya çalanlara kar direneceklerini söyledi. SES Diyarbakr ubesi üyesi Mehmet Nurul ise güvenlik politikalarna yatrlan paraya dikkat çekerek, bekçiye verilen parann salk çalanlarnn maann üstünde olduunu kaydetti.

3 AYDIR VERLMYOR

Salk çalanlar adna açklama yapan Asistan Hekim Mustafa Mesut Kaya ise 36 saat uyumadan, 2 gün hastaneden çkmadan, çalarak hak ettikleri performans ve nöbet ücretlerini alamadklarn hatrlatarak, Yaklak 1,5 yldr düzensiz ödenmeye balanan nöbet ve döner sermaye ücretlerimiz son 3 aydr ödenmemektedir. Bu zaman zarfndaki Bahekimlik ile görümelerimizde, SGK ile her sene banda yaplan global bütçe anlamasnn düük tutulmas ve dier ödemelerin birikmesi, hak edilerimizin geç ödenmesine gerekçe gösterilmitir diye konutu. çou hasta için son bavuru noktas olan üniversite hastanelerine SGKdan, salk hizmeti üretme maliyetlerinin çok altndaki deerlerde geri ödeme yapldn kaydeden Kaya, dolaysyla ödenenden daha pahalya salk hizmetinin üretildiini söyledi.

KRZN FATURASINI EMEKçLERE çIKARTILIYOR

Ülkede var olan krizin faturasnn maalarn alamayan emekçilere ve yeterli hizmet alamayan halka çkartldn dile getiren Kaya, Süregelen salk politikalarnn üniversite hastanelerine dayatt tam da bu tablodur. Maalarn ödenememesi, malzeme ve ilaçlarn temin edilememesi, her sene-her ay borçlarn katlanarak büyümesi üniversite hastanelerinin kaderi haline gelmitir. Üniversite hastaneleri sadece salk kurulular deildir, eitim alanlardr. Hastanelerin borç batanda olmas, eitimimiz için gerekli olan niteliksel ilemlere olan yönelimi azaltm sadece para getirecek kar marj yüksek ilemlerin artmasna yol açmtr. Bu durum asistan eitimini dorudan etkilemektedir dedi.

TALEPLER

Emeklerinin karl olan maalarn istediklerini belirten Kaya, Hak etmediimiz hiçbir eyin peinde deiliz. Nöbet tuttuk. Uyumadk, gece gündüz çaltk. Nöbetlerden çktmzda gözlerimiz kan çana halinde polikliniklere kotuk ve hasta bakmaya devam ettik. Emeimizin karln istiyoruz diye konutu.

Kaya, taleplerini ise öyle sralad: Üniversite hastaneleri üzerindeki yanl salk politikalarndan vazgeçilmesini, SUT fiyatlarnn bir an önce düzenlenmesini, personel giderlerinin hastane gelirinden deil, genel bütçeden karlanmasn, Hastaneden alacakl olduumuz geçmi dönemlere ait bütün ücretlerin bir an önce ödenmesini, Haklarmz olan nöbet ücretlerinin, youn bakm nöbet farklarnn düzenli olarak yatrlmasn, Döner sermaye ve performans ek ödemelerinin öretim üyesi, aratrma görevlisi, yardmc salk personelinin yan sra dier hastane personeline düzenli olarak ödenmesini, Hastanenin mali durumunun gerekçe gösterilerek ücretlerimizde herhangi bir kesinti yaplmamasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git