Ege'de büyük deprem tehlikesi geçmedi! Urla-Seferihisar uzantısında deprem olabilir

Ege'de korku salan 6.3'lük depremn akabinde uzmanlar uyarılarına devam ederken, deprem riskinin hala geçmediğini ve yeni bir büyük depremin olabileceğini açıkladı.

Haberler 16.06.2017 - 15:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Egede korku salan 6.3lük depremn akabinde uzmanlar uyarlarna devam ederken, deprem riskinin hala geçmediini ve yeni bir büyük depremin olabileceini açklad.

Son 3 yldr Ege ve zmiri etkileyecek büyük deprem konusunda uyarlarda bulunan isimlerden TÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendislii Bölümünden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Midilli Adas açklarnda yaanan 6.2 büyüklüündeki depremin ardndan tehlikenin geçmediine dikkat çekti. Ercan, Fay krnn Urla-Seferihisar uzantsnda yeni bir deprem daha olabilir. Fay gerginliini tamamn boaltmad. Artç sarsntlarla da boaltmas söz konusu deil. Midillide krn devam zmir Körfezi içinden Urlaya uzanrken bu bölgeden karaya çkp Seferihisara kadar gidiyor. zmir için olas büyük depreme kar ciddi önlemler alnmal dedi. Riskli semtler

Söz konusu fay hattnn 6.5 ile 6.7 büyüklüünde deprem üretme potansiyeli olduuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, u bilgileri verdi: Kurumlar alarm durumunda olmalar konusunda uyaryorum. zmir ve çevresinde bugünden itibaren jeofizik ann kurulmas gerekir. Depremden en çok etkilenecek yerler Kadifekale, Buca, irinyer, Yeildere, Kemeralt, Basmane, Alsancak ve Bayrakl olur. Özellikle de çevre ve ehircilik Bakanl ile arama kurtarma ekiplerinin tetikte olmas gerekir. Bakanlk kentsel dönüüm için stanbul ve zmire öncelik vermeli. Yapsal dönüüm yerine gerekirse mahalleler boaltlp ykm ve dönüüm hayata geçirilmeli. Zemin açsndan zmirin en kötü bölgeleri; Güzelbahçe, Urla, inciralt, Güzelyal, Konak, Basmane, Alsancak, Bayrakl, bornova, Alaybey, Karyaka, Bostanl, Maviehir ve çiilinin olduu yerleim alanlar. Yamanlar, Doançay, Bornova-Aydn karayolunun olduu bölge ve Gaziemirin arka ksmlar ise zeminin salam olduu bölgeler.

Kestiremeyiz

TÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Maden Fakültesi Jeoloji Bölümünden Prof. Dr. Celal engör, unlar söyledi: Urla, Seferihisar hattnda uzanan fay hattnn deprem üretmesi gibi bir durum söz konusu deil. Böyle bir bilgiye sahip deiliz. zmir için 7 büyüklüünde bir deprem riski söz konusu. Daha önce Gediz, Alaehir büyük depremler yaanmt. Depremin ne zaman olacan asla kestiremeyiz. Bu risk her an var.

6.5 olacaktr

stanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendislii Bölümü Yard. Doç. Dr. Ouz Gündodu, zmiri etkileyecek deprem düey dorultulu atml fayda meydana gelecek. Alaehir, Manisa depremlerinden sonra bu bölgelerdeki grabenlerin zmire doru devam ettii yönünde bilgimiz yok. Risk zmirin güney kolundaki fayda. Olas krlma bu fayda yaanacaktr ve depremin büyüklüü 6.5 olacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git