Görüş Bildir

Ege'de büyük deprem tehlikesi geçmedi! Urla-Seferihisar uzantısında deprem olabilir

Ege'de korku salan 6.3'lük depremn akabinde uzmanlar uyarılarına devam ederken, deprem riskinin hala geçmediğini ve yeni bir büyük depremin olabileceğini açıkladı.

Ege'de büyük deprem tehlikesi geçmedi! Urla-Seferihisar uzantısında deprem olabilir

Ege'de korku salan 6.3'lük depremn akabinde uzmanlar uyarılarına devam ederken, deprem riskinin hala geçmediğini ve yeni bir büyük depremin olabileceğini açıkladı.

 Son 3 yıldır Ege ve İzmir’i etkileyecek büyük deprem konusunda uyarılarda bulunan isimlerden İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Midilli Adası açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından tehlikenin geçmediğine dikkat çekti. Ercan, “Fay kırığının Urla-Seferihisar uzantısında yeni bir deprem daha olabilir. Fay gerginliğini tamamını boşaltmadı. Artçı sarsıntılarla da boşaltması söz konusu değil. Midilli’de kırığın devamı İzmir Körfezi içinden Urla’ya uzanırken bu bölgeden karaya çıkıp Seferihisar’a kadar gidiyor. İzmir için olası büyük depreme karşı ciddi önlemler alınmalı” dedi. Riskli semtler

Söz konusu fay hattının 6.5 ile 6.7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, şu bilgileri verdi: “Kurumları alarm durumunda olmaları konusunda uyarıyorum. İzmir ve çevresinde bugünden itibaren jeofizik ağının kurulması gerekir. Depremden en çok etkilenecek yerler Kadifekale, Buca, Şirinyer, Yeşildere, Kemeraltı, Basmane, Alsancak ve Bayraklı olur. Özellikle de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile arama kurtarma ekiplerinin tetikte olması gerekir. Bakanlık kentsel dönüşüm için İstanbul ve İzmir’e öncelik vermeli. Yapısal dönüşüm yerine gerekirse mahalleler boşaltılıp yıkım ve dönüşüm hayata geçirilmeli. Zemin açısından İzmir’in en kötü bölgeleri; Güzelbahçe, Urla, inciraltı, Güzelyalı, Konak, Basmane, Alsancak, Bayraklı, bornova, Alaybey, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir ve Çiğili’nin olduğu yerleşim alanları. Yamanlar, Doğançay, Bornova-Aydın karayolunun olduğu bölge ve Gaziemir’in arka kısımları ise zeminin sağlam olduğu bölgeler.”

‘Kestiremeyiz’

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Celal Şengör, şunları söyledi:  “Urla, Seferihisar hattında uzanan fay hattının deprem üretmesi gibi bir durum söz konusu değil. Böyle bir bilgiye sahip değiliz. İzmir için 7 büyüklüğünde bir deprem riski söz konusu. Daha önce Gediz, Alaşehir büyük depremler yaşanmıştı. Depremin ne zaman olacağını asla kestiremeyiz. Bu risk her an var.”

‘6.5 olacaktır’

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “İzmir’i etkileyecek deprem düşey doğrultulu atımlı fayda meydana gelecek. Alaşehir, Manisa depremlerinden sonra bu bölgelerdeki grabenlerin İzmir’e doğru devam ettiği yönünde bilgimiz yok. Risk İzmir’in güney kolundaki fayda. Olası kırılma bu fayda yaşanacaktır ve depremin büyüklüğü 6.5 olacaktır” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir