Ekili alanları dolu vurdu!

Diyarbakır ve yöresinde dün akşam saatlerinde aniden bastıran dolu nedeniyle binlerce dönüm ekili arazi zarar gördü. Çiftçiler, çeviz büyüklüğündeli dolunun neden olduğu hasarın karşılanmasını istedi.

Haberler 04.05.2020 - 00:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dün akam saatlerinde Diyarbakr ve yöresinde aniden bastran dolu, binlerce dönüm ekili arazide büyük hasara yol açt. Kimi yerde çeviz büyüklüünde yaan doludan hasar gören çiftçiler, kendilerine yardm elinin uzatlmasn, hasar tespit çalmalarna balanlmasn istedi.

YERLER BEYAZA BÜRÜNDÜ

Hububat alannda büyük öneme sahip olan Diyarbakrn Bismil ve çnar ilçesinde dün akam saatlerinde aniden bastran dolu etkili oldu. Bismil ilçe merkezine yaklak 17 kilometre uzaklkta bulunan sapnar, Doruk, Ambarciyen ve Kurkdilek mahallerinde etkili olan dolu ya sonras yerler beyaza bürünürken, ekinler ve çiçek açan meyve aaçlar zarar gördü. çiftçiler, yetkililerden zararlarnn tespit edilerek karlanmasn istedi.

BNLERCE DÖNÜM EKL ALAN

sapnar köyünden Abdullah lhan, binlerce dönüm arazinin zarar gördüünü söyleyerek, Akam saatlerinde ani bastran dolu yandan dolay ekili olan msr, pamuk ve buday binlerce dönüm arazi zarar gördü. Biz çiftçiler olarak çok büyük zarar ettik. Yetkililerden bize bir yardm eli uzatlmasn bekliyoruz. Aksi taktirde biz bu zararn altndan kalkamayz dedi.

çINAR BÖLGESNDEK KÖYLER

Buarada çnarn Köksalan ve Yaprakba köylerinde etkili olan dolu ya tarlalarda bulunan ekinlere zarar verdi. Yaan dolu ilçeye 18 kilometre uzaklkta bulunan Yaprakba ve 22 km uzaklkta bulunan Köksalan köylerinde bulunan ekinlere zarar verdi, ayrca ar rüzgar ilçede bulunan Bir köyündeki aaçlar krp devirdi.

SVEREK BÖLGESNDE DE ETKL

Öte yandan, Siverek ilçesinin Aa Tal, Uzuncuk, Bat, ekerli ve civar mahallerde iki gündür saanak yan ardndan dolu yann etkili olmasyla tarm arazileri zarar gördü. lçeye 35 kilometre mesafede bulunan Aa Tal Mahallesinde çiftçilik yapan Mahmut Durak, dolu yandan dolay zararlarnn olduunu belirterek, öyle konutu:

DOLU AFETN YAADIK

Dün dolu afetinden dolay arazilerimiz kullanlamaz hale geldi. Bizim beklentimiz devlet yetkilerinin gelip tespit çalmas yaparak zararn tespit edilerek bizlere destek olmasn bekliyoruz, var olan borç ve kredilerimizin bir yl ve belli süreliine ertelenmesini talep ediyoruz. Bu zarar benim deil köy geneli hatta çevre köylerde de dolunun verdii zararlar bulunuyor.

Ekili tarm arazilerinin hiçbir ekilde verim alamayacan belirten dier bir çiftçi Mehmet Cafer ise 1 Mays itibariyle ekinlerimize dolu vurdu. Mahsullerimizin tamam hasar görmü durumda, tarladan her hangi bir umudumuz kalmad, artk bizde borcumuzun derdine düeceiz, köyümüzün tamam ne yazk ki tarlada mahsul kalmad, tarlamz sürerek gelecek yla hazrlmzn yapacaz. Borçlarmz ödemek için devletimizden destek bekliyoruz, perian durumdayz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git