Ekili alanları dolu vurdu!

Diyarbakır ve yöresinde dün akşam saatlerinde aniden bastıran dolu nedeniyle binlerce dönüm ekili arazi zarar gördü. Çiftçiler, çeviz büyüklüğündeli dolunun neden olduğu hasarın karşılanmasını istedi.

Ekili alanları dolu vurdu!

Dün akşam saatlerinde Diyarbakır ve yöresinde aniden bastıran dolu, binlerce dönüm ekili arazide büyük hasara yol açtı. Kimi yerde çeviz büyüklüğünde yağan doludan hasar gören çiftçiler, "kendilerine yardım elinin uzatılmasını, hasar tespit çalımalarına başlanılmasını" istedi.

YERLER BEYAZA BÜRÜNDÜ

Hububat alanında büyük öneme sahip olan Diyarbakır'ın Bismil ve Çınar ilçesinde dün akşam saatlerinde aniden bastıran dolu etkili oldu. Bismil ilçe merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunan İsapınar, Doruk, Ambarciyen ve Kurkdilek mahallerinde etkili olan dolu yağışı sonrası yerler beyaza bürünürken, ekinler ve çiçek açan meyve ağaçları zarar gördü. Çiftçiler, yetkililerden zararlarının tespit edilerek karşılanmasını istedi.

BİNLERCE DÖNÜM EKİLİ ALAN

İsapınar köyünden Abdullah İlhan, binlerce dönüm arazinin zarar gördüğünü söyleyerek, “Akşam saatlerinde ani bastıran dolu yağışından dolayı ekili olan mısır, pamuk ve buğday binlerce dönüm arazi zarar gördü. Biz çiftçiler olarak çok büyük zarar ettik. Yetkililerden bize bir yardım eli uzatılmasını bekliyoruz. Aksi taktirde biz bu zararın altından kalkamayız” dedi.

ÇINAR BÖLGESİNDEKİ KÖYLER

Buarada Çınar'ın Köksalan ve Yaprakbaşı köylerinde etkili olan dolu yağışı tarlalarda bulunan ekinlere zarar verdi.  Yağan dolu ilçeye 18 kilometre uzaklıkta bulunan Yaprakbaşı ve 22 km uzaklıkta bulunan Köksalan köylerinde bulunan ekinlere zarar verdi, ayrıca aşırı rüzgar ilçede bulunan Birê köyündeki ağaçları kırıp devirdi.

SİVEREK BÖLGESİNDE DE ETKİLİ

Öte yandan, Siverek ilçesinin Aşağı Taşlı, Uzuncuk, Batı, Şekerli ve civar mahallerde iki gündür sağanak yağışın ardından dolu yağışının etkili olmasıyla tarım arazileri zarar gördü. İlçeye 35 kilometre mesafede bulunan Aşağı Taşlı Mahallesinde çiftçilik yapan Mahmut Durak, dolu yağışından dolayı zararlarının olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

DOLU AFETİNİ YAŞADIK

"Dün dolu afetinden dolayı arazilerimiz kullanılamaz hale geldi. Bizim beklentimiz devlet yetkilerinin gelip tespit çalışması yaparak zararın tespit edilerek bizlere destek olmasını bekliyoruz, var olan borç ve kredilerimizin bir yıl ve belli süreliğine ertelenmesini talep ediyoruz. Bu zarar benim değil köy geneli hatta çevre köylerde de dolunun verdiği zararlar bulunuyor."

Ekili tarım arazilerinin hiçbir şekilde verim alamayacağını belirten diğer bir çiftçi Mehmet Cafer ise "1 Mayıs itibariyle ekinlerimize dolu vurdu. Mahsullerimizin tamamı hasar görmüş durumda, tarladan her hangi bir umudumuz kalmadı, artık bizde borcumuzun derdine düşeceğiz, köyümüzün tamamı ne yazık ki tarlada mahsul kalmadı, tarlamızı sürerek gelecek yıla hazırlığımızın yapacağız. Borçlarımızı ödemek için devletimizden destek bekliyoruz, perişan durumdayız." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz