'Emekliye bayram ikramiyesi engelli, yaşlı ödemelerinde kıstas alınmamalı'

Türkiye Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Cafer Yazıcıoğlu, "Emeklilerimize verilen bayram ikramiyeleri aynı hanede yaşayanların kişi başına düşen geliri yükselttiği için evde bakım ücreti ve engelli maaşlarının kesilmesine yol açıyor" dedi.

Haberler 16.10.2018 - 13:11 Son Güncelleme : 16.10.2018 - 13:14

Türkiye Emekliler Dernei (TÜED) Hukuk Danman Cafer Tufan Yazcolu, emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin gelir kabul edilmesinin, evde bakm ücreti ve engelli maa hesaplamalarn olumsuz etkilediini belirterek, ikramiyelerin hane gelirini yükseltmesi sebebiyle çok sayda vatandan evde bakm ücreti ve engelli maann kesildiini söyledi.

Yazcolu, yapt açklamada, Ramazan ve Kurban Bayramlar öncesi emeklilere bin lira ikramiye verilmesini önemli bir kazanm olduunu vurgulayarak, TÜEDin emeklilere banka promosyonu verilmesinde olduu gibi bayram ikramiyesi almasnda da önemli katksnn olduuna iaret etti.

Bayram ikramiyelerinin, evde yal bakan emeklilerin veya engelli maa alanlarn maduriyetine yol açtn ifade eden Yazcolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Evde bakm ücreti ve engelli maa, haneye giren her türlü gelirler toplam esas alnarak hesaplanyor. Haneye giren ortalama aylk gelir tutar bir aylk net asgari ücret tutarnn üçte ikisinden az olanlar evde bakm ücreti, üçte birinden az olanlar ise engelli maa alabiliyor. Emeklilerimize verilen bayram ikramiyeleri ayn hanede yaayanlarn kii bana düen geliri yükselttiinden, evde bakm ücreti ve engelli maann kesilmesine neden oluyor.

Engelli ve yallar gelir testinden çkartlmal

Yazcolu, evde bakm ücreti ve engelli maann ödenmesinin sosyal yardm özellii tadn ve sosyal devletin bir uygulamas olduunu belirterek, bu desteklerin gelir testi kapsamndan çkarlmas gerektiini savundu.

kramiyenin, aylk geliri 166 lira yükselttiini, bunun sonucu olarak aylk bin lirann üzerine çkan evde bakm ücreti ve engelli maalarnda kesinti yapldn aktaran Yazcolu, Devletimizin iyi niyetlerle verdii ikramiyeler bir taraftan emeklilerimizi mutlu ederken, dier taraftan madur ediyor. Bayram ikramiyeleri, engelli ve yallara yaplan ödemelerde kstas alnmamal. Engelli ve yallar, gelir testi kapsamndan çkartlmal. dedi.

Ana Sayfaya Git