Ertegün Kardeşler'in ırkçılıkla mücadelesi belgesel oluyor

Ray Charles, Aretha Franklin, Miles Davis, Rolling Stones ve Led Zeppelin'i parlatan Ahmet ve Nesuhi Ertegün'ün, ABD'de ırkçılığın en yaygın olduğu 1930 ve 1940'lı yıllarda siyahi caz müzisyenlerini Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğine davet ederek ırkçılara meydan okumasına odaklanan "Cazın Sultanları" belgeselinin çekimleri başladı

Haberler 17.07.2019 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ünlü yldzlar müzik piyasasna kazandran Atlantic Recordsun kurucular Ahmet ve Nesuhi Ertegünün rkçla kar verdii mücadele uzun metraj belgesel filme konu oluyor.

Ödüllü yönetmenler Ümran Safter ve Mesut Gengeçin çektii Cazn Sultanlar isimli belgeselin görüntü yönetmenliini Emrah Durmu üstleniyor.

Belgesel, ABDde rkçln en yaygn olduu 1930 ve 1940l yllarda Ertegün Kardelerin siyahi caz müzisyenlerini Türkiyenin Washington Büyükelçilii konutuna davet ederek rkçlara meydan okumasna odaklanyor.

Ekim Medya ve MG Yapm i birliinde çekimlerine balanan belgeselin, Ray Charles, Aretha Franklin, Miles Davis, Rolling Stones ve Led Zeppelini parlatan Ertegün Kardelerle birlikte izleyicileri cazn tarihine doru müzikal bir yolculua çkarmas da hedefleniyor.

ULUSLARARASI FLM FESTVALLERNDE GÖSTERLECEK

Cazn Sultanlar belgeselinin çekimlerinin sonbaharda tamamlanmas planlanrken, uluslararas film festivallerinde gösterilerek Türkiyenin tantmna katk salamas amaçlanyor.

Il Ecahann danmanlnda Washington DC, New York, New Orleans ve stanbulda çekilecek belgeselin proje koordinatörlüünü Bülent Günal yapyor.

Alannda uzman isimlerle röportajlarn da yer alaca belgeselin konusu öyle:

Siyahilerin mekanlara arka kapdan alnd ve birçok yerde beyazlarla yan yana oturamad yllarda genç Türkiyenin Washington Büyükelçilii tabular, ön yarglar ykar ve kaplarn siyahi caz müzisyenlerine sonuna kadar açar. Müzisyenler provalarn büyükelçilikte yapar ve caz geceleri düzenlerler. Misafir edilen sanatçlar arasnda Young, Carter, caz piyanisti Meade Lux Lewis, blues devi Leadbelly ile Count Basie ve Ellington gruplarnn üyeleri gibi isimler vardr. Türkiyenin Washington Büyükelçisi Münir Ertegün ile oullar Ahmet ve Nesuhi Ertegün, ABDli senatörler ve politikaclardan aldklar tepkilere, diplomatik notalara aldr etmez. Büyük bir cesaretle siyahi sanatçlara kucak açarlar. Türkiye, konukseverlii ve hogörüsüyle ABDli siyahilerin kalbinde önemli bir yer edinmeye balar.

Ana Sayfaya Git