Evlenecek çiftler takıda "ayar" düşürdü

Düğün sezonunun yaklaşmasıyla evlenmeye hazırlanan çiftler ilk adres olarak yine kuyumcuları seçerken, altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle alım tercihlerinde düşük ayar ve gramlı ürünlere yöneldi

Haberler 01.04.2018 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Düün sezonunun yaklamasyla evlenmeye hazrlanan çiftler ilk adres olarak yine kuyumcular seçerken, altn fiyatlarndaki yükseli nedeniyle alm tercihlerinde düük ayar ve graml ürünlere yöneldi.

Düün sezonunun yaklamas ile birlikte birçok sektörde olduu gibi kuyumculuk sektöründe de hareketlenme balad. Yaklaan düün sezonu ile birlikte evlenmeye hazrlanan çiftler soluu kuyumcuda alyor.

Altn fiyatlarndaki arta ramen çiftler kuyum ürünlerinden vazgeçmese de alm alkanlklar altnda çeyrekten grama, mücevherde 18 ve 22 ayardan 14 ayara, bilezikte 15-20 gramdan 10 grama kayd. Tercihleri pahada daha hafif ürünlere kayan çiftler, en çok bin 250-bin 750 lira aralndaki tekta yüzükleri tercih ediyor.

Tekta, nian ve evlilik yüzüü gibi çiftlerin olmazsa olmazlar bu sene de yine ilk tercih edilen ürünlerden olurken, geçmi yllarda daha fazla tercih edilen tak seti, prlanta, beibiryerde gibi ürünlerin yerini bu sene yaanan artla birlikte ayn konseptteki daha hafif ürünler ald.

Sektördeki hareketlilie ilikin bilgi veren Mustafa Atayk, turizmdeki iyi veriler ve 2018 ylyla birlikte piyasada yaanan hareketliliin, kuyumculuk sektörünü de yaz sezonu konusunda umutlandrdn söyledi.

Bu yl Ramazan aynn 15 Haziranda bitmesi ile ilerin hareket kazanaca düün sezonunun tam zamannda balayacan dile getiren Atayk, altn fiyatlarndaki yükseliin sektöre etkisini öyle deerlendirdi:

Fiyatlarn yüksekliinden ziyade dalgal seyir izlemesi, sürekli deikenlik göstermesi sektörü olumsuz etkiliyor. Sektörümüz, özellikle d ticarette fiyat verirken veya sipari yazarken muhataplarn ikna etmekte zorlanabiliyor. Yazlan sipariler, ani fiyat yükselileri nedeniyle ertelenebiliyor veya iptal edilebiliyor. Yükseli trendi ve yeni rekor fiyatlar, tüketiciyi de Bekle-Gör yönüne sevk etmesi piyasalar ve sektörü negatif etkiliyor. Bu durum, tüketicinin alm alkanln, altn ve tak tercihini deitirmesine neden oluyor.

Ne yazk ki altn fiyatlar yeni rekorlar krarak yükseliini sürdürürken ayn oranda halkmzn ve vatandalarmzn gelir düzeyi yükselmiyor. Vatandalarmz her eye ramen geleneksel alveri ekillerini kolay kolay deitirmiyor. Altn ve mücevher almaya devam ediyor. Son dönemde özellikle müterilerimiz, altn almlarn sürdürse de özellikle gramaj düük ürünlere yöneldiini söyleyebiliriz. Örnein 15-20 gramlk bilezik alyorsa, bugün fiyatlar yükseldii için 10 gram tercih edebiliyor. Ayn durum, altn tak ve mücevherde de söz konusu. Altn takda çtr olarak tabir edilen ürünler ilgi görürken, mücevherde de 18 veya 22 ayar yerine 14 ayar ürünler tercih ediliyor.

- Yatrmda tercih yar-çeyrek ya da gram altn

Fiyatlar nedeniyle tüketicilerin geçmi yllara göre yastk altna daha az altn atabildiine dikkati çeken Atayk, Her ay, bir çeyrek altn biriktiren kiiler, fiyat nedeniyle iki ayda bir çeyrek altn köeye atabiliyor. Ya da çeyrek altn fiyat 280in üzerine çknca, yatrmda tercihini ya yar-çeyrek ya da gram altndan yana kullanyor. dedi.

Atayk, yakalaan düün sezonu ile birlikte tekta fiyatlarna ilikin de bilgi verdi. Prlanta ve ta fiyatlarnn, altn kadar dalgal bir seyir izlemediini belirten Atayk, çiftler tarafndan en çok bin 250- bin 750 lira aralndaki tekta yüzüklerin ve kolyelerin tercih edildiini söyledi.

Daha yüksek fiyatl olan taklara fazla bir talep yok. diyen Atayk, fiyatn alverite çok önemli bir etken olarak öne çktn, bu yl da favorinin tekta yüzükler olduunu, beta yüzüklere de talebin olduunu anlatt.

- Altn ve mücevher müterisi, fiyat avcs

Atayk, altn ve mücevher müterisinin fiyat avcs olduunu anmsatarak, unlar söyledi:

Fiyat araln iyi takip ediyor ve bütçesine göre alveriini yapyor. Tabii ki çeyrek altn yerine yar-çeyrek ve gram altnlara doru bir yönelim söz konusu. nsanlar, çeyrekten ziyade gram altnn fiyatn sormak için maazalara uruyor. Biz, sektör olarak tüketicilerin istek ve beklentileri nda üretimlerimizi gerçekletiriyoruz.Maazalarmzn vitrinlerinde en çok satlan ve giden ürünleri takip ediyor ve ona göre tezgahlarmzdaki üretimlerimizi ekillendiriyoruz. Tüketicilerimizden de tabi ki fiyat bazl istekler ve talepler olabiliyor. Daha düük gramajl ve fiyat da bütçesine uygun olan bilezikleri tercih ediyorlar.

Mustafa Atayk, düün için bilezik, gerdanlk, bileklik, alyans ve tekta alndnda ortalama 30-40 bin lira aras deien alveri yapldn belirterek, Geçen yl, özellikle yaz döneminde daha fazla fiyat hareketi yaanmt. Bu yl, düün alveriinin geçen yla göre yüzde 10 artmas bekleniyor. dedi.

Ana Sayfaya Git