Gençlik eğitime oy vereceğiz!

'Siyasi Partilerin Eğitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Araştırması' açıklandı. Özellikle genç nüfus, eğitim konusundaki vaatleri dikkate alıyor.

Haberler 10.06.2022 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Eitim Derneinin düünce kuruluu TEDMEM, seçim sürecinde eitim taahhütlerinin ne kadar etkili olacan gözlemlemek amacyla Siyasi Partilerin Eitim Vaatlerinin Seçmen Tercihlerindeki Rolü Aratrmas yapt. Aratrma kapsamnda 1950den itibaren 90a yakn seçim bildirgesi incelendi.

Aratrmaya göre, Türkiye genelinin yüzde 45inin, 18-24 ya aras gençlerin ise yüzde 57sinin seçim vaatleriyle kullandklar oy arasnda balant görüldü. Gençlerin yüzde 67si eitimi düzelteceine inand siyasetçi için oyunu deitirebileceini söylüyor.

Seçimin kaderi eitim vaatlerine mi bal? ana sorusu üzerinden çeitlendirilen aratrmayla Türkiye siyasetinin polimetresi ortaya konulurken, sürecin nasl ilemesi gerektiine dair çözüm önerileri de sunuldu.

Türkiyede eitime yönelik seçim vaatlerine bakldnda dünya örneklerine kyasla çok genel, popülist, yüzeysel ve belirsiz kald görüldü. Siyasi partilerin yllar içinde eitim vaatlerinin deimedii ve tekrar ettii, Türkiyede eitim ihtiyacnn karlanamad belirlendi.

Saha çalmalar KONDA Aratrma ve Danmanlk tarafndan yaplan aratrma, Türkiyedeki seçmen nüfusunu temsil edecek 3 bin kiiyle gerçekleti. 2023 seçimlerinde oy kullanacak 18-24 ya aralndaki gençlerin oy verme davranlar ve eitim vaatleri arasndaki etkileime de deinildi.

HER K GENçTEN BR ETM SSTEMNE ÖNCELK STYOR

Aratrma kapsamnda Siyasetçiler neye öncelik versin? sorusuna verilen cevaplar içinde eitim, ekonomiden sonra ilk srada geliyor. 18-24 ya aralndaki her iki gençten biri eitim sistemine öncelik verilmesini istiyor. Seçmenin oy verirken tercihini nasl yaptna bakldnda ise 18-24 ya arasndaki gençlerin yüzde 54ü hiçbir siyasi partinin kendisini temsil etmediini düünen veya seçim döneminde siyasi parti çalmalarna bakarak oy verenlerden oluuyor.

SEçM VAATLERYLE OYU DEEBLENLERN ORANI YÜZDE 45

Aratrma kapsamnda seçmenin oyunun seçim vaatleriyle deiip deimedii de soruldu. Türkiye genelinin yüzde 45inin seçim vaatleriyle oyu deiebilirken, 18-24 ya aralnda bu oran yüzde 57 olarak görülüyor. Her seçim ayn partiye/lidere oy verdiini belirtenlerin arasnda bile seçim vaatlerine göre oy verdii partiyi deitirme potansiyeli olanlar bulunuyor. Oy deitirme konusunda daha az esnek olan taraftar ve liderci seçmen gruplarnda dahi her be kiiden en az biri seçim vaatleriyle oyunun deiebileceini ifade ediyor. Seçim vaatleriyle oy tercihini deitirmeye en yakn grup ise örenciler. Her 10 örenciden yaklak 7si oy tercihinin seçim vaatleriyle deiebileceini ifade ediyor. Meslek gruplarna göre incelendiinde ise beyaz yaka çalanlarn yüzde 48inin; içi, esnaf ve çiftçinin yüzde 40n emekçilerin yüzde 35inin; isizlerin ise yüzde 50sinin seçim vaatlerine göre oyunun deiebilecei görüldü. çalmayan kadnlarda ise bu oran yüzde 41 oldu.

TOPLUMUN YÜZDE 56SI ETM DÜZELTECEK SYASETç çN OYUNU DETRYOR

Aratrmada cevap aranan bir dier soru ise Toplum eitimi düzelteceine inand siyasetçi için oyunu deitirebilir mi? oluyor. Toplumun yüzde 56s, gençlerin ise yüzde 67si eitimi düzelteceine inand siyasetçi için oyunu deitirebileceini söylüyor. Aratrma verilerine göre, toplumun yalnzca yüzde 17si eitim sisteminin iyi/çok iyi olduunu düünürken, toplumun yarsndan fazlas ise eitim siteminin kötü/çok kötü olduunu, 18-24 ya aralndaki gençlerin yalnzca yüzde 7si eitim sisteminin iyi/çok iyi olduunu, her 10 gençten en az 7si ise eitim sisteminin kötü/çok kötü olduunu düünüyor. Katlmclarn yüzde 34ü ald eitimin kendisine bir ey katmadn belirtirken, eitimin kendi çocuuna bir ey katmayacan düünenlerin oran ise yüzde 16.

Aratrma kapsamnda her 10 kiiden 8i ancak eitim seviyesi yükselirse Türkiyenin güçlü bir ülke olacan düünürken, her 3 kiiden 2si para ve statü sahibi olmak için iyi bir eitimin art olduunu ifade ediyor.

Aratrma verilerine göre toplumun yüzde 93ü, gençlerin ise yüzde 94ü mesleki eitimin güçlendirilmesini çok önemli buluyor. Bu konularla ilgili verilen mesleki eitim güçlendirilecek, örenciler i dünyasna hazrlanacak ekilde yetiecek, eletirel düünme, sorgulama ve problem çözme becerilerine sahip gençler yetitirilecek, her örencinin teknoloji eitimi almas salanacak gibi vaatler toplumun ve gençlerin yüzde 90 tarafndan çok önemli bulunuyor.

ETM SYASETN EZBERLENM DENKLEMLERN BOZABLR

Raporla ilgili konuan Türk Eitim Dernei Genel Bakan Selçuk Pehlivanolu, Seçimler, ülkelerin kaderini deitirir. Seçimler, gelecek nesillerin dünyaya açlan kapsn etkiler. O nedenle siyasilerin en büyük yükümlülüü, genç nesillere sunacaklar vaatlerde gizlidir. Tam bu noktada Türkiye yeni bir seçim sürecine hzla yaklarken, biz de ömrünü genç nesle, çocuklarmzn nitelikli eitimine adam, 94 yllk bir sivil toplum kuruluu olarak sorumluluumuzu yerine getirmek istedik. Üç nesli ayn sandkta buluturacak seçim sürecinde, eitim taahhütlerinin ne kadar etkili olacan gözlemlemek amacyla bu aratrmay yapmay bir ülke görevi bildik. Farkl seçmen profilleriyle gerçekletirilen derinlemesine görümelerle seçmenlerin zihin haritalarn çkardk. Ulatmz sonuç tartma götürmez bir netlikteydi. Eitim, siyasetin ezberlenmi denklemlerini bozabilir dedi.

TEDMEM Koordinatörü Dr. Sabiha Sunar, aratrmay neden gerçekletirdiklerini u sözlerle ifade etti, Ülkenin bütün çocuklarnn daha mutlu bir gelecee kavumas için aratrmaya ve üretmeye devam ediyoruz. Eitimin, ülkenin öncelikli gündemi arasnda yer bulabilmesi için bu kez yönümüzü siyasete çevirdik. Amacmz, toplumun gözünde eitimi konumlandrmak, toplumun siyasetten eitimle ilgili beklentilerini somutlatrmak ve eitimin toplum ile siyaset arasndaki ilikide oynad rolü tanmlamak.

OKUL BAARI PUANI YOKSUL ALELER

TED Genel Bakan Selçuk Pehlivanolu, toplantda yapt konumada, eitimde pozitif ayrmclk yaplmas önerisinde bulundu.

Pehlivanolu, okul baar puann deitirmeleri gerektiini dile getirerek, Okul baar puan, yoksul aileler için bir engeldir. çünkü kolejlerde okuyan çocuklar Türkiye ortalamasna tabi tutuyoruz. Diyorlar ki, X okulunda okuyan bininci, Y okulunda okuyan birinciden akademik olarak daha baarl oluyor. Bir toplumda sosyal adaletsizlii ortadan kaldrmak için pozitif ayrmclk yapmanz gerekiyor yani okul içinde sralamanz gerekiyor. Bir okulun yüzde 1, yüzde 2, yüzde 3lük dilimiyle okul baar puann vermeniz gerekiyor. diye konutu.

11inci snfta örencilere diploma verilmesi önerisini sunan bulunan Pehlivanolu, unlar kaydetti:

Liseyi yeniden 11e indirmek kolay olmayabilir. 11inci snfta standart lise diplomas alan örenciler okul baar puanna göre meslek yüksekokulu, ön lisans ve açk öretim programlarna direkt gitsin. Bu örencilerin okul baar puanna göre havuzu azaltm olacaz. Üniversite snavna giren örenciler bir yllk avantaj elde etmi olacaklar. Mecburen okumak mecburiyetinde kalmayacaklar. Akademik olarak devam edecek çocuklar 12nci snfta üniversite snavna hazrlanacaklar. Yani mühendis olacaksa ilgili dersleri alacak.

Ana Sayfaya Git