Genel şartlar belirleyici değil

Prof. Dr. Rauf Karasu, Anayasa Mahkemesinin iptal kararıyla, trafik sigortası kapsamındaki tazminatların belirlenmesinde "Genel Şartlar"ın belirleyici olmayacağına işaret ederek, "Bu karar sigortalıların ve trafik kazalarında zarar görenlerin lehine bir karardır." dedi.

Haberler 13.10.2020 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Karasu, trafik kazalarnda zarar görenler ile araç sahiplerini sevindiren Anayasa Mahkemesinin iptal kararn deerlendirdi.

Mahkemenin, Karayollar Trafik Kanununun zorunlu trafik sigortasna ilikin 90 ve 92. maddelerinde yer alan, Trafik Sigortas Genel artlar ifadelerini iptal ettiini belirten Karasu, öyle konutu:

Bu maddelerde, sigorta irketlerinin trafik kazalarndan doan tazminat sorumluluunun öncelikle Karayollar Trafik Kanunu ve Trafik Sigortas Genel artlarna göre belirlenecei, bu kanun ve Genel artlarda düzenlenmeyen hususlar hakknda ise Türk Borçlar Kanununun haksz fiillere ilikin hükümlerinin uygulanaca düzenlenmitir. Bu ekilde Genel artlar düzenleyen idareye çok geni yetkiler verilmiti. Anayasa Mahkemesi, 90 ve 92. maddelerde geçen Genel artlar ifadelerini iptal etti. Dolaysyla trafik sigortas kapsamndaki tazminatlarn belirlenmesinde artk Genel artlar kural olarak belirleyici olmayacaktr.

Tazminatlarn öncelikle Karayollar Trafik Kanununa göre belirleneceini ve hüküm bulunmayan hallerde Borçlar Kanununun haksz fillere (tazminat) ilikin hükümlerinin uygulanacan belirten Karasu, Genel artlarn ise sadece Karayollar Trafik Kanunu ve Borçlar Kanununa aykr olmayan hükümlerinin uygulanabileceini dile getirdi.

Karasu, Dolaysyla bu karardan sonra sigorta irketlerinin tazminat sorumluluunu azaltan Genel artlarn birçok hükmü uygulanamaz hale geldi. Bu karar sigorta irketlerinin aleyhine, sigortallarn ve trafik kazalarnda zarar gören kiilerin ise lehine bir karardr. dedi.

Daha önceden trafik kazasnda zarar görenlerin, uradklar geçici i göremezlik tazminatlarn ve geçici bakc giderlerini sigorta irketlerinden talep edemediine deinen Karasu, AYM kararyla bu hükmün geçersiz hale geldiini, artk sigorta irketlerinin zarar görenlerin geçici i göremezlik tazminatlar ile geçici bakc giderlerini de ödemek zorunda kalacan vurgulad.

Karasu, trafik kazas sonucu araç deer kayb miktarnn Trafik Sigortas Genel artlarnn ekinde yer alan bir formüle göre belirlendiini anlatarak, u bilgileri verdi:

Bu formül uygulandnda deer kayb miktar aracn piyasada gördüü gerçek deer kayb miktarndan daha az çkyordu. Hatta kaza yapan bir aracn kilometresi 165 binden yüksek ise aracn hasar miktar ne kadar yüksek olursa olsun deer kayb 0 çkyordu. Anayasa Mahkemesi kararyla gerçek deer kaybn tespit etmeyen ve denetime açk olmayan bu hesaplama formülü artk uygulanamayacak. Gerçek deer kayb, pazar koullar nazara alndnda hasar gören aracn, hasara uramayan emsaliyle arasnda oluan farktr. AYM kararyla araç sahipleri artk sigorta irketlerinden daha fazla deer kayb bedeli alabilecek. Ayrca 165 bin kilometreden yüksek araç sahipleri de deer kayb talep edebilecek. Bir baka örnek de trafik kazasnda ölen kiilerin desteinden yoksun kalanlarn tazminat haklar konusunda verilebilir. Kararla artk destekten yoksun kalan kiiler sigorta irketlerinden daha fazla tazminat talep edebilecek.

- Karar, devam eden davarlarda da uygulanabilecek

AYMnin verdii iptal kararlarnn, bundan önce açlm ve devam eden davalarda da uygulanabileceine dikkati çeken Prof. Dr. Karasu, Aksi halde anayasaya aykrl hükmen saptanm olan bir yasa kuralnn uygulanmasnn hukuken korunmas gibi bir sonuç ortaya çkar ki bu durum anayasann üstünlüü ve hukuk devleti ilkesine aykr olur. diye konutu.

Karasu, Anayasa Mahkemesi kararndan sonra Trafik Sigortas Genel artlarnn hangi hükümlerinin geçerli hangi hükümlerinin geçersiz olduu konusunda sigorta irketleri ve kazalarda zarar görenlerde tereddüt olutuundan, Hazine ve Maliye Bakanlnn en ksa süre içinde Genel artlar yeniden ele alarak AYMnin kararna uygun deiiklikler yapmas gerektiine iaret etti.

Prof. Dr. Karasu, Ayrca Genel artlarda karara uygun deiiklik yaplana kadar, trafik kazasndan zarar görenler sigorta irketlerine bavuru yaparken, mutlaka Anayasa Mahkemesi kararn da eklesinler ve bu karara göre tazminat talebinde bulunsunlar. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git