Koronavirüsteki gizli tehlike "süper yayıcılar"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının hızla yayılmasında en etkili kişilerin, "süper yayıcılar" oldukları belirtildi.

Haberler 31.03.2020 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz (KBB) Hastalklar ve Ba Boyun Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Esin Yalçnkaya, koronavirüse yakalananlarn yüzde 80inin hastal ayakta atlabilen, test sonuçlar negatif çkan ve hastalk geçirdiklerinin de farknda olmayan süper yayclar olduklarn söyledi.

Yallarda ve kronik hastal olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açan koronavirüsü asl yayanlarn, gençler ve salkl kiiler olduunun altn çizen Yalçnkaya, Yaplan aratrmalara göre koronavirüs bulaan kiilerin yaklak yüzde 80i enfeksiyonu ayakta atlatabilmekteler ve hastalk geçirdiklerinin farknda deiller. Bu nedenle günlük hayatlarn sürdürmeye ve virüsü hzla yaymaya devam etmektedirler. dedi.

BR SÜPER YAYICI, YÜZLERCE KYE BULATIRABLR

Doç. Dr. Yalçnkaya, süper bulatrclarla ilgili asl endie verici durumun hastal geçirdiklerinin farknda olmamalarndan kaynaklandn vurgulayarak, Virüsü alan baz kiilere test yaplsa dahi, kuluçka döneminde sonuçlar negatif çkabiliyor. Kuluçka döneminde henüz belirti vermeyen ve durumun farknda olmayan bu kiiler risk unsuru. Ayn ekilde, baklk sistemleri güçlü kiiler de hiç farknda olmadan hastal atlatabilmektedir. diye konutu.

Koronavirüs belirtisi vermeyen kiilerin enfeksiyonu çevresine, çevresindeki kiilerin de bakalarna bulatrmaya devam etmesi nedeniyle salgnn katlanarak arttn ifade eden Yalçnkaya, u bilgileri paylat:

Yaplan aratrmalara göre bu ekilde bir süper yaycnn, 600 kiiye virüs bulatrabildii saptanmtr. Koronavirüs salgnnda hastaneye bavurmasna ramen test yaplmayan talyann bir numaral hastas Mattia ile Korede test yaptrmay kabul etmeyen 31nci hasta süper yayclara verilecek en çarpc örneklerdir. Her iki hasta da hastaneye yatrlana dek yüzlerce kiiye virüsü bulatrmtr.

14 GÜNLÜK KARANTNANIN NEDEN KULUçKA SÜRES

Doç. Dr. Esin Yalçnkaya, hastaln semptomlar görülmeye baladnda test sonuçlarnn da pozitif çktn ve bulacln arttn bildirdi. Doç. Dr. Yalçnkaya, hastaln belirti vermedii dönemde gözden kaçan ve karantina uygulanmayan vakalarn görece olarak daha bulatrc olduunu aktararak, Hastalk bu dönemde daha az bulac olmasna ramen daha çok kiiye bulatrabiliyorlar. Virüsün kuluçka süresi 2 ile 14 gün arasnda deimektedir. Koronavirüs görülen bir ülkeden dönen kiilerin, yaknlaryla birlikte 14 gün süreyle karantina altna alnmasnn nedeni bu kuluçka süresidir. ifadelerini kulland.

Asemptomatik yani belirti vermeden hastal geçiren kiilerin tespitinin, daha fazla test yapmaktan geçtiini vurgulayan Yalçnkaya, u uyarlarda bulundu:

Bu kiilerde testlerin önce negatif, sonraki tekrarlarda ise pozitif çkmas da söz konusu olabilir. lk aamada testin negatif çkmasnn bir nedeni hastaln kuluçka evresinde olmas, dier bir nedeni asemptomatik kiilere tarama amaçl hzl test kitinin uygulanmasdr. Hzl test kitinin güvenirlii yüksektir ancak altn standart olarak kabul edilen en güvenilir yöntem PCR yöntemidir. PCR testi daha uzun sürede sonuç vermekte ve taramalarda deil, üpheli kiilerde uygulanmaktadr. Testlerle ilgili böyle bir süreç söz konusu iken salgnla mücadelede yaplacak en doru ey, her bireyin kendisi virüs tayormu gibi davranmasdr.

Ana Sayfaya Git