Günde 3 kadın öldürülüyor

İHD Diyarbakır Şubesi 17 ili kapsayan kadına yönelik şiddet raporuna göre en az 42 kadın katledildi, 35 kadın şüpheli bir biçimde ölü olarak bulundu.

Haberler 25.11.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadna yönelik iddet artarak devam ediyor. Kadna yönelik iddet ile ilgili alnan tedbirler yetersiz olduu için hemen hemen her gün kadn cinayeti haberleri geliyor. nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi, 25 Kasm Kadna Yönelik iddete Kar Uluslararas Mücadele ve Dayanma Günü kapsamnda hazrlad, Dou ve Güneydou Anadolu Bölgeleri Kadna Yönelik iddet Raporu hazrlad.

RAPOR 17 L KAPSIYOR

25 Kasm 2019 ile 25 Kasm 2020 tarihleri arasn kapsayan bir yllk raporda bölgede yaanan kadn cinayetleri ve üpheli kadn ölümleri ile ilikin veriler var. Diyarbakr, Antep, Mara, Elaz, Ar, Mardin, Bingöl, Kars, Urfa, Erzurum, Batman, Van, Mu, rnak, Malatya, Ardahan ve Idrda kadna yönelik iddete ilikin verilerin yer ald rapor HD Diyarbakr ubesinde yaplan basn toplantsnda açklad.

DEMR: PANDEM DÖNEMNDE KADINA YÖNELK DDET ARTTI

HD Diyarbakr ubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Ezgi Sla Demir, kadna yönelik iddetin artarak devam ettiini söyledi. Salgnla mücadele döneminin iddetin katlanarak artmasna ve kadnlarn daha fazla sömürülmesine sebep olduunu ifade eden Demir, Normal zamanda bile kadna kar iddeti önleme mekanizmalar doru düzgün ilemezken, kadnlar salgn nedeniyle aylarca kendisine iddet uygulayan erkekle ayn evde kalmak zorunda kald. Kadnlar bu dönemde, iddete daha çok maruz kald ancak seslerini dahi duyuramadlar. Bu dönemde iddete maruz kalan kadnlarn kolay eriebilecei özel bavuru ve koruma mekanizmalar bir an önce gelitirilmelidir dedi.

HER GÜN ORTALAMA 3 KADIN KATLEDLYOR

Açklamasna kadna yönelik iddete ilikin verileri paylaan Demir, 2020 ylnda her gün ortalama üç kadnn katledildiini söyledi. Kadnlar boanmak istedikleri eleri, ayrlmak istedikleri partnerleri, aabeyleri, babalar ve en yaknlarndaki erkekler tarafnda iddete maruz kald veya öldürüldü diyen Demir, unlar söyledi:

Ev içi iddet, ev içi taciz çou zaman yargya tanamamakta, ev ve aile içinde konu kapatlmaktadr. Yargya tanabilen vakalarda failler, genel olarak iyi hal ve tahrik indirimi gibi nedenlerle hafif cezalar almaktadr. Yetkili polisler, çou vakalarda ev içi iddeti ailenin özel durumu olarak ele almakta, gerekli yasal ilemleri yapmadan, kadna nasihat ederek onu iddet ortamna geri göndermektedir. Taciz ve tecavüz faili kolluk güçleri ise adeta cezaszlk zrh ile korunmaktadr. Zaynal Abarakov ve Musa Orhan bunun son örnekleri oldu. Her iki kii kamuoyu vicdannda mahkum olurken, yarg süreçleri skandala dönütü.

CEZASIZLIK POLTKASI UYGULANIYOR

Kadnlar katledenlerin cesareti ise cezaszlk politikasnn ürünüdür. çünkü yarg ve siyaset önce kadn suçlamakta, toplumsal cinsiyet rollerinin dna çktn ima etmektedir. Mahkemelerde yarg ve katillerin avukatlar kadnlarn yaamlarn sorgulamaktadr. Tüm bu durumlar yetmezmi gibi Kadna Yönelik iddet ve Aile çi iddetin Önlenmesine ve Bunlarla Mücadeleye dair sözleme olan stanbul sözlemesinin hükümlerine uyulmamaktadr. Bu sözleme adeta yok saylmakta ve sözlemenin anti propagandas yaplmakta ve kaldrlmas için her türlü giriimde bulunulmaktadr. Oysa 2011 ylnda imzalanm olan bu sözleme Türkiye Anayasasndaki hükümlerle e deerdir. Aile/ yuva datmaktan ziyade kadn ve yaamn koruyan birçok unsuru içermektedir. Sözlemenin iptali yerine etkin olarak uygulanmas tartlmal, eldeki olanaklar bunun için kullanlmaldr. Aksi halde her yl ortaya çkan bu vahim tablolar artmaya devam edecek, birçok kadn yaamn yitirecektir.

42 KADIN KATLEDLD 35 KADIN SE ÜPHEL BR BçMDE ÖLÜ OLARAK BULUNDU

25 Kasm 2019- 25 Kasm 2020 tarihleri arasnda, yani son bir ylda, aile içi ve toplumsal alanda gerçekleen erkek iddeti sonucu, Dou ve Güneydou Anadolu bölgesinde 42 kadn katledilmi ve 33 kadn intihar sonucu yaamn yitirmitir. 35 kadn ise üpheli bir biçimde ölü olarak bulunmutur. nsan haklar dernei olarak yaptmz bu tespitler Türkiyenin sadece bir bölgesinde meydana gelmi, kadn kimlii üzerinden gerçeklemi olaylar yanstmaktadr. Türkiyenin genel tablosu ise elbette daha vahimdir.

KADINLARDAN çARI

Biz kadnlar, her alana uzanan cinsiyetçiliin ve eril zihniyetin yaratt iddet kültürü ile kar karyayz. Buna son verilmesi için çar ve taleplerimizi bir kez daha tekrarlyoruz: Devlet kadna kar iddeti önlemek için her türlü tedbiri almakla yükümlüdür. Toplumsal Cinsiyet Eitliini, toplumun tüm kesimlerine yaygnlatrmak için politikalar üretmelidir. Cinsiyete dayal ayrmcl ortadan kaldrmaldr. Kadna kar iddet uygulayan failler hakknda etkili ve caydrc cezalandrma yoluna gidilmeli ve cezaszlk politikalarndan vazgeçilmelidir.

KADINLAR KATLEDLYOR

Demirin ardndan söz alan HD Diyarbakr ubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Gurbet Yavuz raporun bilançosunu açklad. Raporda yer alan bilançoya göre; 33 kadn intihar gerçekleirken, 1 kadn ise intihar teebbüsünde bulundu. Aile içi iddette 27 kadn öldürüldü, 39 kadn yaraland, 3 kadn ise cinsel saldrya urad. Toplumsal alanda yaanan iddette 15 kadn öldürüldü, 10 kadn yaraland. 16 kadn cinsel saldrya urad. Dou ve Güneydou Anadolu Bölgelerinde son bir ylda 35 kukulu kadn ölümleri gerçekleti.

Raporda Dou ve Güneydou Anadolu Bölgelerinde bulunan 17 ilde ev içi ve toplumsal alanda kadnlara yönelik ilenen cinayetlere ilikin veriler yer ald. Son bir ylda Diyarbakrda 9, Antepte 4, Marata 4, Elazda 3, Arda 3, Mardinde 3 kadn cinayeti ilendi. Bingöl, Kars, Urfa, Erzurum, Batmanda 2er kadn cinayeti ilenirken, Van, Mu, rnak, Malatya, Ardahan ve Idrda birer kadn cinayeti ilendi.

Ana Sayfaya Git