Güzellikleri yaşamalıyız!

Ramazan ayı ile ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşan Diyarbakırlılar; bu 30 günlük süre içerisinde ibadetten yardımlaşmaya, duadan tefekküre tüm amelleri yaşamaya çalışırken bereket ve bolluğunun da unutulmaması gerektiğini belirttiler.

Haberler 14.04.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rahmet ve merhamet ay olan Ramazanda ilk akla gelen ibadetlerden biri olan zekat ve fitre gibi yardmlamalarn daha geni kitlelere yaylabilmesi için toplumun duyarl olmas gerektiini dile getiren Diyarbakrllar, salgn sürecinden dolay camilerde ihya edilecek ibadetlerin bu yl evlerde ailece yaplabileceini söyledi.

Müslümanlarn mübarek Ramazan aynda bolca tövbe ve istifar ederek geçirmeleri gerektiini söyleyen Salih Kopik Müslümanlar bu ayda vakitleri varsa tefekkür edip kitap ve Kuran cüzlerini okurlar. Ramazan aynn tad bir baka olur. ftarn ve iftardan sonra yaplan sohbetin, gece sahura kalkarken ve gün içinde okunan cüzlerin hepsinin ayr bir tad var. Ramazan ay geldii zaman biliyoruz ki rahmet, iktisat, fakir ve fukaraya yardm datma aydr. Rabbimizin bizlere bahetmi olduu zekt ve fitrelerle ihtiyaç sahiplerini sevindirme aydr. dedi.

BU AYDA RAMAZAN VE SONRASI çN YAANTIYI BÜTÜNLETREN LK ADIMLARI ATABLRZ

Kopik, Ramazan ay ayriyeten ihtiyaç sahiplerini anlama aydr. Yeter ki tutacamz orucun önemini ve anlamn bilelim. Bu mübarek ayda elimize, gözümüze ve dilimize hkim olalm. eytanlarn zincire balanp insanlarn davete kabulliyetlerin hzland bir ayda irat ve tebli görevi daha fazla olmaldr. Bunu idrak edersek namaz klmayan bir kardeimize en güzel ekilde ulaabiliriz; deerlendirebilirsek komularmz, arkadalarmz ve yakn çevremizdekilerle Ramazan ve sonras için yaanty bütünletiren ilk admlar atabiliriz. ifadelerini kulland.

Ramazan aynn dier günlerden daha faziletli klndn hatrlatan brahim Yldz, En faziletli gecemizde bin aydan daha hayrl olan Kadir gecemizdir. Yüce Rabbimiz, Ramazan aynda tutulan orucun sevabna ben kefilim. Tutulan oruçlarn sevabn kuluma ben vereceim. diyor. Rabbimizin buradaki vaadi Ramazan aynn bizim için ibadetler açsndan ne kadar deerli olduunu gösteriyor. Ayriyeten bin aydan daha hayrl olan Kadir gecesin anlam, bulunduumuz ay ve günün ne kadar faziletli olduunun da göstergesidir. Bizler Müslüman olarak elimizden geldii kadar bir Müslümann yapmas gereken bütün ibadetleri Ramazan aynda da devam ettirmeliyiz. eklinde konutu.

RAMAZAN VE çERSNDE BULUNAN KADR GECESN FIRSAT OLARAK DEERLENDRMEK LAZIM

Ramazan aynda daha çok zekt ve sadaka verilmesi gerektiine vurgu yapan Yldz, Bunun nedeni ise Ramazan aynda verilmesi daha çok faziletlidir. Genelde insanlar yardmlar bu ayda yaparlar. Müslümann gözü açk olacak. Eer Rabbimiz bin aydan daha hayrl olan Kadir gecesinde tutulan oruçlarn ve ibadetlerin sevabn bin kat yazacaksa neden dier günler de yapmayasn. O yüzden mübarek Ramazan ayn ve içerisinde bulundurduu Kadir gecesini frsat olarak deerlendirmek lazm. diye belirtti.

Ramazan aynda yaplmas gereken ibadetlerin merhamet duygusu ile yaplmas gerektiinin altn çizen Zarife Özdemircan, Ramazan aynda oruç tutup namaz klmamz, zekat vermemiz lazm. Ama bu salgn sürecinde kimse birbirine sahip çkmyor. Hastanelerde yatan nice hastalarn ceplerinde para yok. Bunlarn hepsi de vicdana baldr. ayet vicdan yoksa bunlarn tümü nafile. Bu günleri bizlere nasip eden Allaha teekkürlerimizi iletmemiz lazm. ifadelerini kulland.

RAMAZAN AYINDA TERAVH NAMAZLARI GB SÜNNETLERE BRAZ DAHA HASSASYET GÖSTERLMEL

Son zamanlarda tüm dünyay etkileyen salgndan dolay bir duygu karmaas içerisinde olduklarn belirten Servet Gengeç, Ama yine de Ramazan ay denince aklma bolluk ve bereketlik geliyor. Bu bolluk ve bereketliin simgesi olan iftar yemekleri yaplyor. Bunlar güzel aktiviteler ama bunlarn sadece bu aya deil yln 12 ayna yaylmas gerekir. Bir Müslümann her zaman ibadetlerine dikkat etmeli fakat Ramazan aynda teravih namazlar gibi sünnetlere biraz daha hassasiyet gösterilmeli. Bu ayn hepimize salk ve huzur getirmesini diliyorum. eklinde konutu.

Bu ayn içinde barndrd bereketin hayrlar getirmesi temennisinde bulunan Betül Soysal, Ramazann geliine çok sevindik. Belki gerek bu hastalk ve gerekse manevi anlamda bir arnma yaarz. nallah bereketiyle uurlu gelir. Bu ayda Allaha bol bol dua eder, yaptmz hatalar gözden geçiririz. nallah bize salk ve ifa getirir. Bu ay genci yalsyla herkesin ortak noktasdr. badet ve duayla deerlendirmemiz gerekiyor. diye belirtti.

çOCUKLARIMIZA BADETLER ÖRETP RAMAZANI NASIL GEçRMELER GEREKTN ANLATMALIYIZ

Ramazan aynda Müslümanlarn ibadetlerine daha özen göstermeleri gerektiini ifade eden eref Onur, Ramazan aynda uygulanacak sokaa çkma kstlamalarn frsata çevirip ailece ibadi programlar yaplmasn söyledi.

Onur Teravih veya vakit namazlarn evde de klabiliriz. Bu Ramazan aynda da salgn sürecine dikkat ederek tedbirlere uymalyz. Ramazan ay dinimizin bir parçasdr, bu aya ulatmz için heyecanlyz. çocuklarmza da ibadetleri öretip onlara Ramazan nasl geçirmeleri gerektiini anlatmamz lazm. Özellikle iftar ve sahurda hep birlikte olmalyz. Ramazan aynda uygulanacak sokaa çkma kstlamas bir avantajdr. çünkü evlerde ailecek Kuran- Kerim okunup ibadetler eda edilebilir. Bu akam ilk sahura kalkp yarn ilk iftarmz yapacaz, bu vesileyle herkese hayrl Ramazanlar diliyorum. dedi.

KISITLAMA GÜNLERNDE EVMZ CAMYE DÖNÜTÜREBLRZ

Fatma Sis ise, Bu ayn bence güzel deerlendirilmesi, içinden gelen merhamet ve scaklk duygularn iyi dinlemeli. çünkü bu ay gerçekten inançl biri için insanlar birbirlerine tutunduracak bir aydr. Kiinin kendini en iyi hissedebilecei ekilde deerlendirmeli. Sadaka veya zekatlarmzla çevremizde bildiimiz ihtiyaç sahiplerine el uzatmalyz. ifadelerini kulland.

Ramazan ay içerisinde hafta sonlarnda uygulanacak olan sokaa çkma kstlamasnn frsata çevrilmesi gerektiini hatrlatan Sis, Sokaa çkma kstlamalarnda evlerde sosyal etkinlikler yaplabilir, aile içi kaynama tamamlanabilir, kitap ve Kuran okuma saati düzenlenebilir, birlikte namaz klnabilir ve beraber dua edilebilir. Yani aslnda evimizi camiye dönütürebiliriz. dedi.

Ana Sayfaya Git