Harput sessizliğe büründü

Elazığ'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını önleme çalışmaları kapsamında alınan kararla turistik amaçlı ziyarete kapatılan tarihi Harput mahallesi sessizliğe büründü.

Haberler 31.03.2020 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birlemi Milletler Eitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Geçici Miras Listesine kabul edilen, yazl kaynaklara göre 4 bin yllk medeniyet ve kültürün buluma noktas olan tarihi Harput mahallesi, tarihi ve doal güzellikleri ile kentin turizm anlamnda öne çkan mekanlar arasnda yer alyor.

Yeni tip koronavirüs salgnn önleme çalmalar kapsamnda, çileri Bakanlnca 81 il valiliine gönderilen genelgenin ardndan, Vali çetin Oktay Kaldrm bakanlnda kurulan l Pandemi Kurulu kararyla bata tarihi Harput mahallesi olmak üzere insanlarn younluk gösterdii ören yerleri ile mesire ve piknik alanlarnda, balk tutmak, piknik yapmak, spor ve yürüyü gibi faaliyetler yasakland.

Yaplan çarlara vatandalarn uymas sonucunda, hafta sonlar binlerce kiiyi arlayan mahalle, adeta terk edilmi görünümü ald.

Mahalle muhtar Zülküf Demirpolat, koronavirüs salgn nedeniyle ülke olarak zor günler yaadklarn, bu süreci en iyi, devletin alm olduu tedbirlere uyarak atlatabileceklerini belirtti.

- Tarihi beldemiz bugüne kadar böyle bir sessizlik yaamad

Mahallenin; Harput Kalesi, Ulu Cami, türbeler, Meryem Ana Kilisesi, Buzluk Maaras ve Ölbe Vadisi gibi tarihi yerlerinin yan sra kültürel ve doal güzellikleri ile yln her mevsiminde, özellikle hafta sonlar ziyaretçi aknna uradn ifade eden Demirpolat, Günde binlerce insan arlayan Harputumuzda salgndan dolay hiç kimse yok. Biz bu anlamda devletin yapm olduu çarlara uyarak duyarllk gösteren herkese teekkür ediyoruz. Geçen hafta günde giri çk yapan araç says 5-6 bin arasndayd. Bugüne kadar böyle bir sessizlik yaamamtk. diye konutu.

Demirpolat, jandarma ekiplerinin, hem devriye görevi ile hem de mahalle giriinde uygulama yaparak, durdurulan araçlardaki yolcu ve sürücüleri koronavirüs tedbirleri kapsamnda uyardn, alnan tedbirlere herkesin uymas için özveriyle çaltn sözlerine ekledi.

- Cumhurbakanmz çkmayn diyor, çkmamalyz

Mahalle sakinlerinden Osman Kökçü de koronavirüs tedbirleri kapsamnda alnan kararlarn, salgnn yaylmasn önleme açsndan önemli olduunu dile getirdi.

nsana deer veren herkesin bu kararlara uymas gerektiini vurgulayan Kökçü, öyle konutu:

nsanmz gerçekten zorunlu olmadkça dar çkmamal. Bizim bir ikametimiz burada olduu için gidip gelmek durumundayz, zaruri ihtiyaçlar dnda çklmamal. Cumhurbakanmz aslnda burada kstlamay mecburi tutmadan yumuak bir dille uyard ama imdi hepimizin öyle bir tecrübesi de var: Cumhurbakanmz 15 Temmuzda nasl çkn dediyse, herkes sokaa çkt ise imdide çkmayn diyor, çkmamalyz.

Tarihi Sara Hatun Camisi müezzin kayym Yahya Gecekuu ise salgnn son bulmas için herkesin devletin koymu olduu tedbirlere uymas gerektiini vurgulayarak, Yaplan uygulamalar tamamen dorudur, salgnn önlenmesi için bu tedbirler gereklidir. Harputun u an ki durumuna baktmzda genel olarak büyük bir çounluun uyduunu memnuniyetle görüyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git