İhlallere karşı mücadele sürecek

İnsan Hakları Haftası kapsamında bir çok kentte yapılan açıklamalarda, yaşanan hak ihlallerine ve cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çekilerek, İmralı Cezaevi'ndeki tecridin sonlandırılması istendi.

Haberler 11.12.2020 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Haftas kapsamnda stanbul, zmir, Adana, Mersin, Hatay gibi bir çok kentte hak örgütlerinin de aralarnda olduu sivil toplum örgütleri tarafndan açklamalar yapld.

DYARBAKIR

HD Diyarbakr ubesi, Türkiye nsan Haklar Vakf(THV) Diyarbakr Temsilcilii, Diyarbakr Barosu, Diyarbakr Tabip Odas ve Hak nisiyatifi Diyarbakr Temsilcilii, Kouyolu Park içerisindeki nsan Haklar Ant önünde açklama yapt. Eyleme, kurum temsilcilerinin yan sra birçok yurtta katld.

EN ÖNEML MESELE KÜRT MESELESDR

Kurumlar adna ortak basn açklamasn okuyan HD Diyarbakr ubesi Bakan Abdullah Zeytun, Türkiyenin sürdürülen güvenlikçi politikalarn etkisiyle kuvvetler ayrl ve yarg bamszlnn ortadan kalkt bir ülke olduunu söyledi. Seçme ve seçilme hakknn kayyumlar ile ortadan kaldrldna da deinen Zeytun, Türkiyenin insan haklar ve demokrasi sorununun en önemli halkasnn Kürt meselesi olduu ve bu sorunun barçl ve demokratik yolla çözülmedii sürece Türkiyedeki insan haklar ve demokrasi sorunlarnn çözülemeyeceini bir kez daha vurgulayarak, Kürt meselesinin demokratik, barçl ve adil çözümünü savunmakta srarc olduumuzu da bir kez daha dile getirmekteyiz dedi.

KENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Kii özgürlüü-güvenlii ve ikence yasa da yine ihlal konular arasnda yer almaktadr diyen Zeytun, Gözalt merkezlerinde, gözaltna alrken veya gözalt yerleri dnda ikence ve kötü muamele, yasad sorgu ile muhbirlik dayatmasnn yaygn ve sistematik bir biçimde yaandna tank olunmaktadr. Kolluk kuvvetleri tarafndan düzenlenen operasyonlar srasnda gerçekleen ev basknlarnda, maalesef yurttalar kötü muameleye maruz kalmakta, köpekli saldrya maruz kalmakta, darp edilmekte ve keyfi biçimde kiisel eyalarna zarar verilmektedir. 2020 ylnn ilk 11 aynda; THVe ikence ve dier kötü muameleye maruz kald iddiasyla toplam 573 kii bavurmutur. Bavuranlarn 295i ayn yl içinde ikence ve kötü muamele gördüklerini belirtmilerdir ifadelerini kulland.

49 TUTUKLU YAAMINI YTRD

2020 yl içerisinde de Diyarbakrda sivil toplum çalanlar ile mesleki faaliyetleri nedeniyle çok sayda kiinin tutuklandn ifade eden Zeytun, hasta tutuklularn durumuna kar ilgililerin yaad kaytszlk nedeni ile 2020 ylnda en az 49 tutuklu cezaevinde yaamn yitirdiini kaydetti. mral Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde Anayasa Mahkemesi kararna ramen tecridin devam ettiini vurgulayan Zeytun, yaanan hak ihlalleri nedeniyle Türkiye cezaevlerinde bulunan tutuklularn açlk grevine baladn söyledi. Anayasa ve yasa ile güvence altna alnan haklarndan mahrum brakld için bu çifte standarda son verilmesini gerektiini söyleyen Zeytun, yetkilileri hukuktan kaynaklanan haklar için göreve çard.

KAYYUMLAR DEVEM ETT

2020 ylnda da HDPli belediyelere yönelik görevden alma ve kayym atamalarnn devam ettiini belirten Zeytun, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerdeki kazand 3ü büyükehir, 5i il, 45i ilçe, 12si belde toplam 65 belediyeden 6sna mazbata verilmezken, 48ine de kayyum atandn dile getirdi. Yine sene içerisinde Ceza Kanunda yaplan deiiklie deinen Zeytun, Bu kapsamda adli suçtan hükümlüler suç türüne göre ayrlarak yasadan yararlandrlm, politik saiklerle cezaevinde tutulan mahpuslar düzenleme dnda braklarak Anayasann temel ilkeleri çinenmitir. Ayrmclk ve eitsizlik içeren bu yasa ile Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde hakszca cezalandrlan muhalifler ve hak savunucular bu yasann kapsam dnda tutulmu, var olan hakszlklar derinletirilmitir diye belirtti.

11 AYDA 355 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

2020 yl Kadnlara yönelik iddet ve kadn cinayetleri de, artarak devam etmitir diyen Zeytun, 2020 ylnn ilk 11 aynda en az 355 kadn, erkek iddeti nedeniyle hayatn kaybetmitir. Artan kadn cinayetlerine younlalmas gerekirken, kadnlar iddete kar koruyan stanbul Sözlemesinden çekilme durumunun tartmaya açlmas kabul edilebilir bir durum deildir. stanbul Sözlemesinin etkin ekilde uygulanmamas nedeniyle birçok kadnn yaamn yitirdiine ahit olduk, olmaktayz. Tablo bu denli ar iken sözlemeden çekilmek demek, kadna yönelik iddeti ve cinayetleri onaylamak ile edeer bir anlam tamaktadr diye konutu.

Ana Sayfaya Git