İki araştırmayla kanıtlandı: Virüs uçakta bulaşıyor

Korona salgınının başından bu yana, Covid-19'un uçaklarda bulaşıp bulaşmadığı merak ediliyor. Yeni yapılan iki araştırma, virüsün yeterli tedbir alınmayan uzun uçuşlarda, yakın oturanlara bulaşabildiğini ortaya koydu. Uzmanlar, yolcuların maske takmasının önemli olduğunu vurguladı.

Haberler 21.09.2020 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüsünün uçaklarda bulap bulamad sorusunu inceleyen dair iki ayr aratrma, Covid-19un yeterli önlem alnmayan uzun uçularda bulama ihtimali bulunduunu tespit etti. Aratrmalardan biri Vietnamda, dieri ise bata ngiliz ve Hong Konglu olmak üzere uluslararas bir ekip tarafndan yapld. ki aratrmada da, henüz maske takma tavsiyesinin yaygn olmad mart ayndaki iki uçutan yaylan vakalar incelendi.

Vietnam Ulusal Hijyen ve Epidemiyoloji Enstitüsünün aratrmasnda, 2 Mart 2020 tarihinde yaplan 10 saatlik Londra-Hanoi uçuu incelendi. Aratrmaclar, aralarnda Covid pozitif hastalar bulunan 217 yolcu ve mürettebatn yan sra 15 dakikadan uzun süre iki metreden yakn mesafede temas kurduklar kiilerin izini sürdü. Tüm bu kiiler iki hafta boyunca karantinada kalrken, günde iki kere ate ve dier semptomlar açsndan kontrol edildi; toplamda üç defa test yapld.

BUSINESS CLASSTA YAYILDI

Tüm bu grup içinde 16 kiinin yeni korona virüsüne yakaland tespit edildi. Bu kiilerden 12si (yüzde 75i), uçak yolculuu srasnda belirtileri görülen tek hasta ile birlikte business snfnda uçmutu. Uçakta enfekte olan dier dört kii ise uçan inmesi ve karantina süreci arasnda bu yolcularla temas kurmutu.

Aratrmada, Uluslararas havaclk endüstrisi uçakta bula riskinin çok düük olduuna kanaat getirmi olsa da, özellikle uzun uçular endie verici. SARS-CoV-2 virüsünün uzun uçularda bulama riskinin gerçek olduu sonucuna vardk denildi. Aratrmaclar, virüsün business snf gibi mesafeli oturulan ortamlarda bile bulatna dikkat çekerek uçak yolculuklarnda daha sk önlemler alnmas için çarda bulundu.

Ana Sayfaya Git